Test: Tretry Shimano SH-GR500 - dostupné tretry do nedostupných terénov

Ak patríte aj vy medzi tých, ktorí si radi vychutnávajú jazdu v náročnejších podmienkach, napríklad enduro, či na stále obľúbenejších trailoch, tak by vás mohol tento cenovo dostupnejší model zaujať.

Do testu nám prišla veľkosť č. 42, a tak tretry skončili práve v mojich rukách, alebo lepšie povedané na mojich nohách. Poďme sa na ne pozrieť bližšie.


Základné info

Z nadpisu ste sa dozvedeli, že sa jedná o výrobcu, ktorého netreba zrejme nikomu predstavovať. Konkrétne ide o model SH-GR500. Tretry sú určené pre platformové pedále, takže tu nie je možnosť pripevnenia kufrov, ako u niektorých iných MTB modelov.

Podrážka je vyrobená zo špeciálnej gumy, a tak by mala dosahovať dobrú trakciu na každom povrchu. Zvršok je vyrobený zo syntetickej kože. V prednej časti je doplnený o sieťovinu, ktorá zabezpečuje lepšiu priedušnosť. Spôsob upínania je na klasické šnúrky. Výrobca udáva hmotnosť 800 g pri najmenšej veľkosti.


Zoznámenie a prvé dojmy

Hneď po vybratí z krabice som ucítil celkovú tuhosť najmä v oblasti bokov podrážky. To ma zaujalo asi skôr, ako som si vôbec stihol všimnúť vzhľad. Tretry mi dizajnovo trochu pripomínajú klasické tenisky na bežné nosenie. Ďalšou vecou bolo červeno-čierne farebné prevedenie. Túto kombináciu farieb mám celkom rád a koniec koncov sa mi tretry hodia aj k bicyklu. No osobne podľa subjektívnych preferencií by som šiel asi skôr do tmavšieho prevedenia.

V balení sa nachádzajú aj náhradné šnúrky v čiernej farbe, čo môže trochu zredukovať na prvý pohľad výraznú červenú farbu. Nasleduje vyskúšanie veľkosti. Obúvam tretry a zisťujem, že táto veľkosť mi naozaj padla ako uliata. Takže spĺňam kritéria na vykonanie testu . Opäť musím spomenúť tuhosť, ktorú je cítiť aj po prvých krokoch.


Hurá do terénu

Trošku sme si tretry predstavili, no je čas jazdiť a zozbierať dojmy. Predtým ako nasadnem na bicykel, treba tretry riadne upevniť. Klasické šnúrky možno nazvať aj "old school" prevedením. Avšak medzi freeride obuvou sa nejedná o unikát. Pokiaľ si ich poriadne utiahnete, tak pevne držia na nohe aj v oblasti členkov. S rozväzovaním počas jazdenia som nemal problém.

Prvé kilometre sa niesli v slnečnom jarnom počasí. Sieťovina v prednej časti je určite plus, no nemôžete očakávať žiadne zázraky. Nohy sa v teplom, či horúcom počasí jednoducho potiť budú. V kombinácii s dobrou ponožkou je to však o niečo lepšie. Čo sa týka kontaktu s pedálmi, tak obstáli presvedčivo a držali na pedáli pevne. Ja osobne používam pedále s pinmi a cez podrážku som ich vôbec necítil.

Aj po viacerých hodinách ma nikde netlačili a cítil som sa v nich pohodlne. Vyslovene daždivé počasie som zatiaľ neabsolvoval, no pár úsekov som prešiel aj po kalužiach, čo malo za následok, že sa cez sieťovinu ľahko dostala voda dnu. Do mokrého a zimného počasia tým pádom tieto tretry nebudú úplne stvorené. Avšak nie sú na to primárne ani určené a freeride jazdcom trochu vody určite prekážať nebude .


Terén na pešo

K bikovaniu patria aj ťažšie pasáže, ktoré občas treba zdolať po vlastných. V skratke by som to zhrnul ako “absolútna pohodička”. Už som spomenul, že mi tretry pripomínajú trochu bežnú obuv. Tak sa v nich aj cítim.

Akurát sú omnoho pevnejšie z vonkajšej časti oproti klasickým teniskám. Samozrejme pri skalnatom alebo korenistom povrchu to cítiť. No treba si uvedomiť, že máte na sebe obuv na bicykel a nie turistické vibramy .


Z čoho máte na výber?

Model SH-GR500 sa vyrába v dvoch farbách. Presnejšie v červeno-čiernom a sivo-čiernom farebnom prevedení. Veľkostne máte možnosť výberu od čísla 40 po 48. Tí, ktorí majú skúsenosti so Shimano tretrami vedia, že je potrebné kúpiť o číslo väčšie, ako nosíte bežnú obuv. Nie je tomu inak ani v tomto prípade. V klasickej Shimano modrej krabici nájdeme ďalší pár šnúrok v druhej farbe.


Plusy:

  • dizajn
  • podrážka a celková tuhosť
  • šnúrky (ľahká výmena, jednoduchosť upínania)
  • pohodlné aj na chôdzu

Mínusy:

  • do chladného a daždivého počasia nie úplne ideálne
  • šnúrky (pre niekoho nemožnosť doladenia za jazdy)


Celkový dojem a pár slov na záver

Tretry mi boli a ešte aj budú dobrým spoločníkom. Po dlhšom užívaní možno prídem aj na nejaké väčšie nedostatky, no zatiaľ sa tak nestalo. Cítil som sa v nich pohodlne, nielen na bicykli, ale aj na pešo. Celkový dizajn tiež hodnotím veľmi kladne, čo je ale samozrejme individuálne.

Povedal by som, že testované tretry sú určené najmä pre jazdcov, ktorí majú radi agresívnu jazdu, či už na trailoch, v bikeparkoch alebo enduro pretekoch. Ja som s nimi jazdil prevažne domáce overené úseky, kde ale dostali myslím dostatočne zabrať. Dodávateľom pre slovenský trh je Paul Lange, cena testovaného modelu sa pohybuje okolo 89 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Shimano GE500 – je nové automaticky aj dobré?

Test: Shimano GE500 – je nové automaticky aj dobré?

Shimano predstavilo nedávno nový modelový rad topánok pre gravity disciplíny. Aké sú medzi nimi rozdiely a ako dopadne tretra pri solídnom teste v teréne?
Test: Shimano SH-XC 702 – efektivita za rozumnú cenu

Test: Shimano SH-XC 702 – efektivita za rozumnú cenu

Pretekárska obuv od japonských dizajnérov dokáže prekvapiť a ponúknuť vlastnosti, pre ktoré sú ich tretry medzi jazdcami veľmi obľúbené.
Test: Shimano S-PHYRE SH-XC902 - tretry, ktorým verím roky

Test: Shimano S-PHYRE SH-XC902 - tretry, ktorým verím roky

Opäť som vyskúšal najvyšší horský model tretier Shimano, už som nespravil chybu, ako naposledy. Názor o kvalite značky sa dá spraviť aj z fotiek na konci testu.
keyboard_arrow_up