Práve kopce sú tým klasickým korením cyklistiky a dnes si spolu prejdeme jeden skutočne poriadny.

Ešte predtým než začali byť populárne traily a veci s tým spojené, tak väčšina jazdila na bicykli takmer z jediného dôdodu – jazda do kopca a zdolávanie stúpaní . A ten dôvod je stále rovnaký. Človek vie, že to bude bolieť, cestou hore sa v tom len utvrdí, no ako sa blíži vrchol, začína si ten pocit skutočne užívať. Následne hore stlačí stopky, vypne sa z pedálov, vydýcha a odmena je tu. Také jednoduché, také krásne...


Aj keď mám jazdu v teréne veľmi rád, rovnako ako technické zjazdy a úseky s tým spojené, stále si viem veľmi dobre užiť aj tú „obyčajnú“ jazdu hore. Preto ma napadlo začať takú sériu, kde si postupne niektoré pekné kopce predstavíme a v podstate ich spolu absolvujeme. Verím, že to bude zároveň dobrá motivácia vyraziť a dať si do tela, čo je stále tá základná esencia cyklistiky, ktorú mám rád a na ktorú sa niekedy zabúda.


Ale nebojte, nebudú to len rôzne epické stúpania v zahraničí, aj keď ten, ktorým začínam sem patrí a to som ešte ani nevyšiel až hore . No keď už som bol na Jarných kilometroch v Baške Vode, tak by bola škoda ho prehliadnuť. Rád by som predstavil aj domáce stúpania, ktorých tu máme viac než dosť a majú rozhodne čo ponúknuť.

Sveti Jure – skutočná dominanta okolia

Tento kopec tvorí výraznú dominantu jazdenia v okolí chorvátskeho pobrežia a jeho masív vám leží takmer neustále na očiach – bodaj by aj nie, keď je to taký kolos. Sveti Jure je zároveň aj tretí najvyšší kopec v Chorvátsku. Hlavne vás hypnotizuje jeho 90 m vysoký vysielač na vrchole a čo je hlavné, ide tam pomerne dobrá cesta. Resp. ako sa to vezme...z pohľadu klasických „žiletkárov“ je to drkotavé a rozbité, z pohľadu bikera je to paráda.


Musím ale povedať, že práve takéto úzke a rozbitejšie cesty sa mi páčia a podľa mňa to ma ten správny charakter epického stúpania . Dodám ale, že Infinito CV a 28 mm plášte na to majú výrazný vplyv...


Fotky, ktoré vidíte v článku, sú taký mix z posledných 2 rokov, kedy som v podstate vždy skončil pre sneh na tom istom mieste a teda na zápis do hlavného segmentu si ešte musím počkať . Na druhej strane ma to aspoň stále láka, pričom tento rok som tam počas 7 dní jazdenia bol dvakrát. Jednoducho ten kopec sa mi páči...


Na čo si treba dávať pozor je najmä voda. Už počas skorej jari tam vedel byť medzi skalami pekný výpek, ak nefúkalo a viem si predstaviť, čo to musí byť v lete. Hlavne tam ale nie je kde načapovať a ak si nedáte pozor, ľahko môžete skončiť na suchu, takže rozhodne nepodceňujte vodu a radšej si jej zoberte viac. No a druhá vec – defekty. Dávajte pozor v zjazde, občas sa na ceste nachádza odlomená skala, na ktorú som potom doplatil aj ja, keď bola presne na prechode svetlo/tieň. Prerazil som dušu, ale našťastie Tubolito v zálohe podržalo...Predstava pochodovania v tretrách dole je skutočná nočná mora.


Ako spomínam vo videu, stúpanie má od rampy (kde sa mimochodom platí) celkovo 23 km a naberiete pritom 1 350 m. Ale tomu celému ešte predchádza „príprava“ od Makarskej a vo výsledku idete v podstate od mora, takže hore máte viac ako 1 700 m. Priemer nie je na prvý pohľad nič hrozné a má hodnotu 6 %, no všetko výrazne skresľujú viaceré zjazdové úseky, pričom celý kopec sa dá akoby rozdeliť na 3 stupne – teda aspoň mne to tak prišlo. Rovnako tu finišovala aj etapa na pretekoch okolo Chorvátska.

Záznam z mojej jazdy na Strave nájdete na tomto odkaze.


Takže ak budete niekedy nablízku, neváhajte a začleňte si tento kopec do to-do listu. Ten pohľad, keď neustále naberáte metre a pod sebou máte more, je celkom jedinečný, rovnako ako samotný výhľad z vrchu.


Postupne teda pribudnú aj ďalšie pekné kopce a opäť budem rád, ak pridáte svoj názor do komentára, prípadne svoj pohľad na stúpanie. No a samozrejme budem veľmi, rád ak nás podporíte aj vaším odberom, nech môžu takého videjká postupne pribúdať .
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné videá

Video: Zažiť pocit objaviteľa - Chorvátsko stvorené pre gravel

Video: Zažiť pocit objaviteľa - Chorvátsko stvorené pre gravel

Nečakaná návšteva Chorvátska v novembri otvorila príležitosť na vyskúšanie gravel jazdenia v okolí mesta Makarska.
Video: Ovládaš cestný bicykel alebo on teba? Jazda, brzdenie, rovnováha a skoky

Video: Ovládaš cestný bicykel alebo on teba? Jazda, brzdenie, rovnováha a skoky

Kto ovláda tieto veci, nielen na cestnom bicykli, jazdí bezpečnejšie, na pohľad bežné veci je dobré poznať, či jazdí cyklista sám alebo v skupine.
Video: Malé starosti cyklistov, ktoré spôsobujú veľký hnev

Video: Malé starosti cyklistov, ktoré spôsobujú veľký hnev

Koľko z týchto nepríjemností si zažil na vlastnej koži?
keyboard_arrow_up