Tip na výlet: Trnava - Cerov vrch, Dobrá Voda, Katarínka a späť

Môj najobľúbenejší domáci okruh. Keď mám chuť utiecť autám a užiť si trochu prírody.

Aby ma bike bavil celoročne a neprejedol som sa jednej disciplíny, mám rád zmenu. Väčšinu km hltám na cesťáku, takže vypadnúť trochu do prírody a mimo hlavných ciest mi príde vhod.


My v Trnave nemáme také možnosti, ako iné mestá, ktoré sú bezprostredne obklopené horami a lesmi. Tu si môžeme vybrať z pohorí Malé Karpaty alebo Považský Inovec, ale obe sú vzdialené asi 20 km. Takže buď priblíženie autom, vlakom (Smolenice), alebo si to naplánovať cez polia a lúky, ako ja v tomto prípade.


Asfalt, polia

Vyrážame smerom na Dolnú Krupú a asi po 1 km schádzame z cesty do polí. Od tohto bodu až za obec Dolná Krupá sa pohybujeme po „roliach" a menia sa len zasiate plodiny okolo nás a poľné zvieratá prebehujúce cez cestičku. Príjemné spestrenie je malé letisko pri obci Boleráz, ktoré má trávnatý povrch a často na ňom prebiehajú rôzne letecké výcviky. Neraz sa mi stalo, že ako som šliapal, tak vedľa mňa zrovna niekto pristával.


Lesopark

Pred Dolnou Krupou sa vchádza do lesoparku, takže po prašných poliach zmena. Parkom sa dá prejsť aj okolo známeho kaštieľa, kde pôsobil Ludwig van Beethoven a teraz tam môžete mať svadbu, alebo v zime pozrieť cyklokros .


Les

Medzi obcami Dolná a Horná Krupá opäť do polí, kde sú pred družstvom v Bíňovciach čerešne. Opatrne .


Z tohto miesta sa už dá pozorovať Smolenický zámok, kam však namierené nemáme. My pokračujeme k miestu, ktoré sa nazýva Prekážka a je vstupom na asfaltové stúpanie na Cerov vrch.


Sem často chodím aj na cesťáku, z TT tam a späť je to 50-tka. Ak by ste nemali chuť šliapať až z Trnavy, dá sa sem priviezť autom a pohodlne zaparkovať. V úvode stúpania je aj prameň, schizofrenicky vybavený hrnčekmi a zároveň nápisom nepitná voda.


Dole ma pobavila a poučila tabuľa. Super nápad!


Obed

Tesne pred vrcholom prudko vpravo a už lesom až po Dobrú Vodu. Nie je kde zablúdiť, navigácia je celkom jednoduchá.




Na Dobrej Vode využívame reštauráciu na námestí, kde si dávame „meničko“. Dobrá Voda je tiež zaujímavé miesto, dá sa z nej dostať na Kopanice, alebo vyšliapať na zrúcaninu. Pre nás je miestom otočky a vraciame sa späť.


Nie však identickou cestou, ešte máme v pláne známe miesto Katarínka.


Kláštor

Katarínka je veľmi pekne zrenovovaná zrúcanina kláštora a kostola, vygooglil som, že zo 17. storočia. Často tu stretnete rôznych dobrovoľníkov, ktorí sa o miesto starajú. Nedávno otvorili vežu, ktorá teraz slúži ako vyhliadka. Na mieste sú fleky na opekanie, poležanie v pokosenej tráve.


Zjazd

Dávame pár foto a už sa tešíme na zjazd až do obce Naháč. Cesta vedie lesíkom a keď si vyberiete vhodný čas, je len pre vás a nestretnete žiadnych ľudí. Cez víkendy treba dávať pozor, miesto je obľúbené a často vyhľadávané.


Späť od miesta Dolná Krupá už rovnakou cestou, akou sme prišli. Ak by na vás prišla únava, môžete si to zjednodušiť asfaltkou až do TT, kadiaľ nechodí toľko áut.


GPS súbor nájdete aj u mňa na Strave.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Valašsko je cyklistický raj pre milovníkov cesťákov i MTB. Kto tam nebol, neuverí, kto tam bol, rád sa tam znovu vracia.
Tip na výlet: Tribečská hrebeňovka - z extrému do extrému

Tip na výlet: Tribečská hrebeňovka - z extrému do extrému

Tribečská cyklohrebeňovka vedie celým hrebeňom tohto pohoria od Partizánskeho až do Nitry a ak máte radi takéto „maratónske trate“, nemala by uniknúť vašim kolesám. Možno až na pár obmien...
Soft bikepacking v Soľnej komore – jazerá a Dachstein

Soft bikepacking v Soľnej komore – jazerá a Dachstein

Že nevieš, čo to je soft bikepacking? To je úplne v poriadku, pretože tento termín mi napadol práve teraz. Na druhej strane, s veľkou pravdepodobnosťou si už takýto typ výletu absolvoval. A ak nie, tak potom ti naň tento článok možno spraví chuť.
keyboard_arrow_up