Bike Tour Brezno

Oneskorený report. Po dvojtýždňovej prestávke znovu pokračovala Maratónska séria. Celé dianie sa presunulo do Brezna, kde organizátori pripravili veľkú novinku: trať maratónu ako sme ju všetci poznali z predchádzajúcich rokov sa preniesla z oblasti Nízkych Tatier do oblasti Slovenského Rudohoria. Už na úvod poviem, že to bol dobrý ťah.

Začnem ale pekne od začiatku. Termín konania: sobota 13.6. 2009. Počasie ráno bolo na spadnutie, ale nestalo sa tak a mali sme tu ďalší suchý maratón. Prezentácia a organizácia v priestore štartu prebiehala bez problémov. Štart pretekov bol asi kilometer od prezentácie, na námestí v Brezne. Stojím na štartovej čiare a rozhliadam sa po konkurencii, vidím Michala Lamiho, Mira Kováčika a Stana Daniela.

Štart 9:00, začíname letmým štartom za policajným doprovodom asi 3 km, nasleduje dlhé stúpanie po asfaltovej ceste (čo mi dosť pripomenulo Duna Maratón v Maďarsku). Balík sa držal po kope asi 30 min, potom sme ostali traja: ja, Michal a Miro, tak ako som očakával. To stúpanie nemalo konca kraja, na vrchol sme sa dostali po 50 minútach. Nasledoval zjazd a ďalšie kratšie stúpania. Povrch trate tvorili prevažne široké šotolinové cesty s krásnymi výhľadmi na okolitú krajinu, v zjazdoch to trochu vynášalo, chvalabohu sa nikto vážne nezranil. Technickí jazdci mali výhodu. Po poldruha hodine sa jazdci z dlhej trate napojili na stúpanie, ktorým sme začínali po štarte. Druhýkrát mi to stúpanie naozaj bralo sily, čo sa ukázalo neskôr. Naše trio ťahal Michal, za ktorým visel Miro ako na kľúčenke, ja som mal odstup päť až desať metrov. Poznáte ten pocit, keď vidíte niekoho pred sebou a nemôžete ho doraziť nech robíte čo robíte. Tento odstup sa mi stal osudným a po dvoch hodinách som ostal sám a moja strata od vedúcej dvojice sa zväčšovala. Do cieľa ostávalo necelých 30km. Napojili sme sa na krátku trať a pokračovali cestami po lúkach a technických lesných chodníkoch. Informácia získaná počas preteku, že posledné stúpania do cieľa sú dosť výživné bola pravdivá. Krátke strmé stúpania sa striedali s peknými zjazdami po lúkach. Nevedel som časovú stratu na čelo preteku ani na pretekárov za mnou. Ja som si držal svoje tempo, ale nevedel som či strácam alebo sťahujem, trochu ma to štvalo. Posledný zjazd a prichádza cieľ. Za mnou nikto a ja viem, že si svoju pozíciu udržím. Strata na víťaza Michala Lamiho bola 3min a 45sek. Som fakt spokojný, veď Michal nedávno skončil na českom pohári deviaty a to je už čo povedať. Pekné druhé miesto.

Graf z Polaru
Hodnotenie:
Organizátori ma veľmi milo prekvapili, za trať im dávam 100 bodov - pekná, jednoduchá, na konci technickejšia, dobre značená, dobre umiestnené občerstvovačky, ochotní ľudia. Nová trať bol fakt skvelý krok.
Teplá sprcha po preteku padla vhod.
S jedlom a pitím to nezvládli, dlhé čakacie rady, ku koncu mali už len guláš a bezmäsité jedlo som ani nevidel.

Teraz príde tá najhoršia vec preteku: ceny pre víťazov „doslova otras“
Po minulé roky sa v Brezne vždy dávala aj nejaká tá finančná odmena resp. vecná cena, tak som niečo očakával. Tohto roku však každý na stupni víťazov dostal ručne vyrábaný drevený krčah (nič proti Pánovi, ktorý to robil, naozaj pekná práca), ako pamiatku na pretek to beriem. Ale čo už aj tu dorazila finančná kríza??? Poslednú dobu mám pocit, že určití ľudia v maratónoch našli istý biznis a nevážia si pretekárov, „asi nie sme tak dôležití“. Potrebujú prilákať na maratón čo najväčšiu masu ľudí. Tak napr. na maratóne v Dolnom Kubíne dokázali organizátori vyčleniť finančné prostriedky pre víťazov, bola tombola a každá strana bola spokojná. Takže, kde je problé? Nechcem sa tu o tomto príliš rozpisovať - diskutovať môžeme pod článkom alebo na fóre.

Celkovo by som to zhodnotil veľmi dobre čo sa týka organizácie, trate, až na tie ceny. Už sa teším na Košice, dúfam, že aj odtiaľ sa s vami podelím o svoje zážitky.

Rado Bíroš

Diskusia
http://forum.mtbiker.sk/viewtopic.php?f=6&t=16353&st=0&sk=t&sd=a&start=90

Výsledky
http://www.vos-tpk.sk/2009/brezno9.txt

Fotogalérie
http://picasaweb.google.sk/mtbsaldi/Brezno_2009?fgl=true&pli=1#
http://picasaweb.google.cz/oveckaberta/Biketour_Brezno_09#
http://picasaweb.google.sk/adriana.vajsova/20090613BiketourBrezno2009#
http://buno.rajce.idnes.cz/Bikemaraton_brezno_2009/
http://energobiketeam.tym.sk/files/2009%2012.htm

Fotka na úvode © Buno

Ohlasy z fóra
Mamela: vyborna organizacia - nie je co vytknut, vyborne znacenie - vzdy som vedel kade mam ist a vzdy som si bol isty, ze idem dobre, pekne stupania, nadherne vyhlady...
technicky to bola skor lahsia trat, chybali nejake single - ale to je dane asi prostredim a v zasade to je vec vkusu, cize to neberiem ako negativum.
ja by som si Brezno pokojne buduci rok dal s radostou este znovu 8)" title="8) - dufam, ze aj s lepsim casom - trochu som podcenil "jedlo" a pitie, myslim, ze to bol dovod mojho spomalenia niekde v 3/4 zavodu 8)" title="8)
DancaZv: organizatori vdaka...za perfektne znacenie,nadherne vyhlady,...a tiez chcem vyzdvihnut originalne ceny pre vitazov...nadherny dreveny rucne vyrobeny crpak-fakt pekny " title="
buko: super pretek, vyborne znacenie, vyborna trat az na tie prve tri strkovo-kameniste zjazdy tie mi az tak nesadli.

TurboSlimák: Pretek bol v krásnom prostredí,jazdilo sa na rôznych podkladoch s širokým rozsahom náročností aj na techniku jazdy.Organizácia na 1,no osobne mi chýbalo po dojazde pivko alebo kofola.Po tombole to však bola nepodstatná maličkosť,keďže ma vytiahli. :lol:" title=":lol: Dakujem,aj o rok a rád. :P" title=":P
jammin: vsetko na 1...Brezno nesklamalo ale viac by sa hodilo mozno povedat ze opat velmi prijmene prekvapilo...trat super, organizacia bez problemov, tentoraz bez padov a najlepsi vysledok aky sa mi kedy podaril " title=" a na druhy den krasnych 80 km s miestnymi priatelmi...super vikend " title="
feco64: Maratón v Brezne už tradične nesklamal. Ťažká ale dobre vybraná trať - páčila sa mi oveľa viac ako minulá. Tiahle stúpania, pekné a technické zjazdy /prišiel som si na svoje/ dobré značenie, občerstvovačky v pohode, jedlo, teplá sprcha v cieli aj pre "opozdilcov". Parkovanie tiež bolo fajn a bohatá tombola v dnešných ťažkých časoch s ktorej sa mi trocha ušlo to všetko spolu = 1*
Preto sa chcem poďakovať usporiadateľom za pekný pretek na ktorý sa vždy rád vrátim... :wink:

drotar: Brezno svojim profilom vzbudzovalo respekt, ale musim skonstatovat, ze to bol pekny pretek. Setril som si sily, ale do ciela som prisiel celkom v pohode. Uvodny sprint, hrebenovka, krasne rychle zjazdy po luke tak toto mozem kedykolvek. Organizacia bez chybicky a zvlast dakujem takej milej peknej babe na obcerstvovacke, ktora mi olupala banan kym som pil :wink: jednoducho bolo to pekne :wink:

Eugen: Organizácia, usporiadatelia na trati, značenie, strava(ta kofola to bolo prekvapko oproti propozíciam!?), policajti, vyber trate s krásnymi výhľadmi na Nízke Tatry, Pre mňa prekvapivo náročný záver. Jeden z kvatitne organizovaných cyklomaratónov.

Viac na http://forum.mtbiker.sk/viewtopic.php?f=6&t=16353&st=0&sk=t&sd=a&start=90
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Poďte sa so mnou pozrieť na trať známeho zimného podujatia, ktoré napísalo už svoju štrnástu kapitolu.
Reportáž: Istrofinal Snežnický MTB maratón – len 200 metrov navyše

Reportáž: Istrofinal Snežnický MTB maratón – len 200 metrov navyše

Pamätám si, ako Michal (organizátor) minulý rok ohlasoval dátum jubilejného 10. ročníka. 2. september je tu a ja sa chystám opäť do Snežnice na preteky.
keyboard_arrow_up