Novinka: GT s doslova nabitými modelmi Pantera GT-E a Force GT-E

Výrobca bicyklov GT sa vo svojej ponuke pokúsil o spojenie dvoch dominantných kategórií bicyklov – horských a elektrobicyklov. Záver je jednoznačný – rýchle stroje, ktoré sú rovnako svižné v stúpaniach ako aj v zjazdoch.

GT sa v priebehu rokov stále dokázalo adekvátne asimilovať k vznikajúcim trendom. Od horských cez cestné až k hybridným modelom. Pre nasledujúcu sezónu si okrem iného prichystalo niečo pre tých, ktorí sa radi vyberú do lesa – či už kvôli nefalšovanému oddychu, alebo aj s trošku športovejšími pohnútkami. Tak či onak, cyklistika je len jedna a zvoliť si môžete podľa vlastnej chuti.


Aby sme aspoň z časti priblížili obe modely v skratke, Pantera si zakladá na jednoduchosti, ktorá sa skrýva pod pevným rámom z hliníkovej zliatiny, určeným pre 29“ kolesá a 100 až 120 mm zdvihu, ktorý je dostatočný na každodenné výlety v lese.


Na druhej strane, Force, ako už dlhoročný model, sa v elektrickej verzii prikláňa k agresívnejšej taktike – predovšetkým z kopca. Dôkazom toho je až 150 mm zdvihu na oboch koncoch, veľké 29“ kolesá a položenejšia geometria.

GT Pantera GT-E

Ako sme si už povedali, Pantera smeruje k cyklistom, ktorí si nechcú nič dokazovať. Jednoducho ich baví jazda v každom prostredí. Podstatným komponentom v troch dostupných vyhotoveniach je motor. Ten zabezpečuje Shimano v ich kolekcii Steps. Samozrejme, jednotlivé varianty sa odlišujú čo do výkonu motora – inými slovami, najmä v točivom momente. Základ je však identický pre všetkých. Hliníkový rám disponuje novým dizajnom Triple Triangle s plávajúcimi zadnými vzperami a taktiež pevnými osami či rozmermi nábojov Boost. K tomu sa pridajú spoľahlivé kotúčové brzdy a rýchle plášte. Jednoducho ideálny univerzál.


Najdostupnejším variantom je Pantera Dash, ktorý sa dodáva s motorom Shimano STEPS E5000 s 250 W. K tomu sa pridáva aj 504 Wh batéria rovnomenného výrobcu. Okrem prednej odpruženej vidlice SR Suntour XCM so 100 mm zdvihu zaujme aj výbava Shimano Altus s 8 prevodmi a kazetou 11-36. Plášte WTB Ranger v šírke 2,25“ sa budú spoľahlivo odvaľovať. Cena je 2 399 €.


Prostredný model Pantera Current je o čosi agresívnejšie ladený. Jasne to dáva na vedomie prítomnosť 120 mm vidlice SR Suntour XCM či plášťov Schwalbe Nobby Nic v šírke 2,35“. Motor je taktiež o čosi výkonnejší. Ide konkrétne o Shimano STEPS E7000 s 504 Wh batériou. Výbava sa zakladá na sade Shimano Alivio s 9-rýchlostnou kazetou 11-36. Cena je 2 699 €.


Posledným a súčasne najnadupanejším je Pantera Bolt s najvýkonnejším motorom od Shimano STEPS a to E8000. K dlhej výdrži prispieva aj batéria s 504 Wh kapacitou. O nárast sa postarala aj sada od Sram v podobe základnej rady SX Eagle, ktorá ponúka až 12 prevodov s rozsahom kazety 11-50. Súčasne sa okrem plášťov Schwalbe Nobby Nic 2,35“ môžete spoľahnúť aj na 120 mm vidlicu RockShox Judy Silver. Cena je 3 199 €.

Force GT-E

Z o čosi iného súdka je druhý modelový rad, Force GT-E. Ten sa kloní k rýchlejšiemu a technicky náročnejšiemu poňatiu horskej cyklistiky. Dôkazom toho sú aj údaje v tabuľke geometrie. Hlavový uhol s hodnotou 65 stupňov sa radí k skutočne zjazdovým parametrom, ktoré sú užitočné predovšetkým v strmých úsekoch. Široké plášte, štvorpiestikové brzdy a 150 mm zdvihu sú veľkým plus.


GT uvádza do predaja dvojicu čiastočne odlišných spracovaní Force GT-E. V dostupnejšom zložení sa predstavil Force Current s druhým najvýkonnejším motorom, Shimano STEPS E7000 a 504 Wh batériou. K tomu sa pridáva aj výbava v podobe Shimano Deore s 10-rýchlostnou kazetou s rozsahom 11-42. Nechýba ani odolné odpruženie v spojení SR Suntour Zeron s 35 mm nohami a 150 mm zdvihu a tlmič RockShox Deluxe Select R. 2,6“ plášte Schwalbe Nobby Nic s možnosťou premeny na bezdušové spravia z tohto bicykla hltač výškových metrov. Cena je 3 799 €.


Druhým a teda vlajkovým variantom je Force AMP. U neho nájdeme všetko, čo má správny enduro bicykle mať. Okrem hliníkového rámu s masívnou spodnou rámovou trubkou, ktorý je medzi iným identickým základom aj Force Current, na ňom nájdeme aj 150 mm vidlicu RockShox 35 Gold RL. Výkonný motor Shimano STEPS E8000 s 504 Wh batériou spolupracuje so sadou Sram SX Eagle s 12 rýchlosťami. Nevyhnutným doplnkom je aj teleskopická sedlovka All Terra. Dostatočný grip zabezpečia mohutné plášte Maxxis Minion DHF a DHR II s rozmerom 2,6“. Cena je 4 999 €.


Pre viac informácii navštívte stránky výrobcu.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Mondraker - španielske novinky do novej sezóny PR článok

Mondraker - španielske novinky do novej sezóny

Mondraker má v novej sezóne veľké ambície na vrcholovej úrovni, no nezabúda ani na súťaživých nadšencov, trailových či víkendových jazdcov. Pozrite si spolu s nami novinky z horúceho Alicante.
Celoodpružené e-biky aj do náročného terénu PR článok

Celoodpružené e-biky aj do náročného terénu

Ak poškuľuješ po „high-end“ bicykli a nechceš sa nechať zastaviť žiadnym typom terénu, zaujať dokážu aj tieto celoodpružené modely.
Video: Ako vyzerá enduro kráľovstvo - bikepark Petzen

Video: Ako vyzerá enduro kráľovstvo - bikepark Petzen

Bikepark Petzen nie je iba o svetových EWS tratiach. Nachádzajú sa tu taktiež aj flowtraily pre menej skúsených cyklistov a rodinky s deťmi.
keyboard_arrow_up