Pozvánka: Festival Hory a Mesto Žilina aj o budovaní trailov v okolí Malej Fatry

Každý biker vie, že okolie Žiliny, kam patria napríklad aj Martinské hole, je doslova raj čo sa týka trailov a technického jazdenia. Pritom tu nie je v podstate nič oficiálne a značené...

Pekne značených trailov a oblastí pre bikerov u nás postupne pribúda – ako príklad môžem uviesť Lechnické traily, Laskomerské traily pri Banskej Bystrici, Hornonitrianske stopy a ďalšie. Lenže na „mekku“ all mountain, alebo aj endura ak chcete, sa stále akosi zabúda. Mám tým na mysli najmä Martinské hole a oblasť Lúčanskej Malej Fatry, ktorá takmer na všetky strany ponúka skvelé jazdenie. Veď sem spadá aj oblasť okolo Kuneradu, kde trénujú naši top jazdci v endure. Lenže problém je, že nič z toho nie je v podstate oficiálne a je to všetko na takom „šedom území“.


Prečo ale nespraviť pre bikerov niečo viac a nevyužiť potenciál naplno? Predsa len klasické cyklocesty (zvážnice) už nejdú tak úplne s moderným trendom jazdenia a veľkú časť bikerov nelákajú... no a o ohrozovaní zvierat a devastovaní okolia sa asi tiež nemusíme baviť, keď v každej doline prebieha poriadna ťažba a gumy bicykla ťažko niečo zničia. Rovnako si myslím, že je tu dosť miesta (a tolerancie) ako pre turistov, tak aj bikerov.

Samozrejme táto téma je zložitejšia a práve to bude úlohou akejsi diskusie, ktorú budem moderovať. Svoj príklad odprezentujú aj zástupcovia vyššie spomínaného združenia Hornonitrianske stopy a rovnako by sa mali zúčastniť aj kompetentní zástupcovia v rámci samosprávy. Cieľom bude trochu to nakopnúť a prípadne zistiť, čo všetko je potrebné, aby sa u nás začalo niečo diať...


Táto diskusia prebehne v sobotu 26. októbra od 20:00 v Novej synagóge, pričom vstup je voľný. Predtým prebehne od 17:30 aj premietanie filmov s „bikovou“ tématikou.

Nielen pre bikerov

Samozrejme okrem toho festival ponúka viacero outdoorových „zážitkov“. Návštevníci festivalu budú mať možnosť vidieť to najlepšie zo svetovej outdoorovej kinematografie. Tematické filmové bloky doplní viacero celovečerných dokumentov. Medzi inými aj doslova dych berúca snímka Dawn Wall o voľnom preleze zdanlivo nezdolateľnej, takmer tisíc metrov vysokej steny v Yosemitoch alebo film Prvá plavba, sledujúci snahu Laury Dekker stať sa najmladšou osobou na svete, ktorá sama obopláva svet.

Hlavnými hosťami festivalu sú český horolezec svetového formátu Marek Holeček a dvojica Jozef Krištoffy a Ondrej Húserka, ktorí sa podelia o zážitky z výstupu na horu Cerro Torre v Patagónii.


Podrobný program nájdete na tomto odkaze. Ak vás táto téma zaujíma, budem rád ak prídete a možno sa dozviete niečo viac, prípadne pomôžete trochu posunúť túto šedú zónu. Veď jazdenie nie je len o zvážniciach a asfaltových cyklochodníkoch...
report_problem Našiel si v texte chybu?

Hory a mesto Žilina

calendar_today 25.10.2019 - 27.10.2019
label Nesúťažné podujatie
place Žilina (Slovensko)

Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: MTBIKER na trailoch – Žilina OKO TRAILS

Video: MTBIKER na trailoch – Žilina OKO TRAILS

Trailcentrum priamo v 4. najväčšom meste na Slovensku? 10 tratí rôznych obtiažností v krásnom lese – presne tieto slová definujú OKO TRAILS v Žiline.
Pozvánka: MTBIKER trailovačka na Tematíne – práca aj zábava s našimi tvárami

Pozvánka: MTBIKER trailovačka na Tematíne – práca aj zábava s našimi tvárami

Chcel by si stretnúť známe tváre z našich videí, zveľadiť Tematín trail a zabaviť sa pri jazde? Príď na našu MTBIKER trailovačku!
Šesť bratislavských trailov aj pre začiatočníkov

Šesť bratislavských trailov aj pre začiatočníkov

Bratislavský lesopark, to nie je len Slalomka, TBK3, Baník či Rohatka. Na svoje si tu prídu aj začiatočníci.
keyboard_arrow_up