Nový košický flow trail Davidoff je jednoducho unikátny

Na známosť sa dáva, že trail Davidoff, ktorý je (nielen) v Košiciach prvým svojho druhu, sa stal od predminulého týždňa prístupným pre širokú verejnosť. Pribudol tak ako už trinásty v poradí do rodiny košických trailov.

O aktivitách košického občianskeho združenia, alebo menej formálne povedané, košických bikerov, ktorí chcú okrem jazdenia prispieť aj k tvorbe a udržaniu podmienok pre nefalšované lesné jazdenie, sme si čo-to povedali v rozhovore s KE.CY, ktorý nám ukázal ich budúce smerovanie.


Dnes sa pozrieme na otvorenie a charakteristiku vo svojej podstate špecifického a jedinečného trailu Davidoff, ktorý vznikal za pomoci ľudských, ale aj „strojových“ rúk. Mechanický oddiel zastupovali chalani z ENJOY the RIDE, Oz. Ďakujeme!


Kde?

Ak by sme pre jazdca, ktorý sa v košických lesoch neorientuje príliš dobre, mali opísať, kde sa tento chodník nachádza, stačilo by hádam spomenúť rekreačnú oblasť Bankov. Tento bod je počiatočným miestom pre prístup k takmer všetkým trailom. Výnimkou nie je ani Davidoff, ktorý je situovaný približne jeden kilometer od parkoviska na Hornom Bankove. Miesto štartu je azda identické so štartom už legendárneho trailu SuRAWy.


Čo vás čaká?

Davidoff začína ako väčšina košických trailov úzkou stopou na už udupanom a miestami kamenistom povrchu. V prvej časti môže nováčika prekvapiť dvojica skaliek, prvá hneď v úvode, druhá pred križovaním sa so zvážnicou z Bankova. Obe je však možné obísť. Dĺžkou sa radí k tým „časovo náročnejším“, keďže meria 1 460 metrov. Zo štartu, ktorý je v nadmorskej výške 516 m n.m., sklesáte až do 381 m n.m.. S troškou matematiky zistíme, že priemerný sklon je približne 10 percent.


Je potrebné uviesť aj skutočnosť, že prvá časť trailu (od začiatku a aj po križovaní so zvážnicou z Bankova) je technicky náročnejšia, než novovybudovaný úsek. Preto je na každom z vás, aby zvážil svoje schopnosti.


Slovami samotných "kecystov"

„Davidoff sa člení na 3 charakterovo rozdielne úseky. Prvá časť je skalnatá, využíva zaujímavo členitý terén na vrchu kopca, pričom v ňom nachádza prirodzený flow. Druhá časť pod lesnou zvážnicou je trochu pomalšia a pekne sa kľukatí po technicky náročnejšom teréne s voľnými skalami a koreňmi. Tretia časť je umelo vybudovaná a tvorí ju krásny, bagrom vytvarovaný FLOW trail, ktorý je pekne zasadený do terénu a prekážky ako klopené zákruty, lavice a vlny umožňujú jazdu bez pedálovania s minimom brzdenia.“


Slávnostné otvorenie prebehlo 19. októbra aj za účasti R. Trnku, predsedu Košického samosprávneho kraja. Od tohto dňa je Davidoff oficiálne prístupný každému, kto si chce užiť flow naplno.


Tento trail vznikov vďaka finančnej podpore z dotácií Košického samosprávneho kraja. O podporu sa okrem mesta Košice, Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Bikeparku Červený breh postaral aj pivovar Hostinec, ktorý je jedným z tradičným podporovateľov brigád či akcií. Jednoducho, po kopaní dobre padne jedno vychladené.

Tak teda, neváhajte a poďte vyskúšať košické traily – stavané s láskou bajkerov pre bajkerov. GPS všetkých chodníkov nájdete v aplikácii trailforks či na stránkach www.ke-cy.sk. Mapu košických trailov nájdete tu.

Zdroj fotografií: Michal Gedeon
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: KE.CY - keď sa spojí komunita, mesto a mestské lesy

Video: KE.CY - keď sa spojí komunita, mesto a mestské lesy

Trailcentrá ako KE.CY, teda Košické cyklotraily, sú dielom nielen samotných trailbuilderov, ale aj komunity, mesta Košice, ako aj mestských lesov.
Video: MTBIKER na trailoch – KE.CY Košické cyklotraily

Video: MTBIKER na trailoch – KE.CY Košické cyklotraily

Trailcentrum v hlavnom meste východného Slovenska nás príjemne prekvapilo. 12 trailov v rôznych zónach a skvelý prístup z mesta. Raj pre bikerov.
Video: MTBIKER na trailoch - Bojnicko - Dubnické cyklotrasy

Video: MTBIKER na trailoch - Bojnicko - Dubnické cyklotrasy

Bojnice su známe predovšetkým ich histórou a zámkom. Vedeli ste, že sa neďaleko nachádza aj parádne trailcentrum, ktoré je vhodné takmer pre všetkých?
keyboard_arrow_up