Domáci trenažér - aplikácie, režimy jazdenia, Zwift a ako si vybrať smart trenažér - 2. časť

Domáci trenažér - aplikácie, režimy jazdenia, Zwift a ako si vybrať smart trenažér - 2. časť

Prehľad o tom, ktoré parametre sú pri kúpe dôležité, aké formy tréningov smart trenažéry ponúkajú a prečo je Zwift taký obľúbený, vám doplnia základné informácie o trenažéroch.

V 1. časti sme si vymenovali pre a proti, prešli si základným rozdelením trenažérov, popasovali sme sa s hlučnosťou a pozreli sa na príslušenstvo, ktoré sa oplatí si zaobstarať. Teraz v 2. časti sa budem viac sústrediť na smart trenažéry a na aplikácie, s ktorými spolupracujú a keďže moja obľúbená je Zwift, zastavíme sa pri nej o čosi dlhšie.

Aplikácie

Začneme aplikáciami, softvérom, ktorý je v prípade smart trenažérov rovnako dôležitý ako trenažér samotný. V skratke ide o program, ktorý beží na telefóne, tablete alebo PC a ku ktorému pripájate svoj trenažér. Nemusí byť len od výrobcu trenažéra, aj keď tí najväčší hráči tiež nejaký ponúkajú. Prvým delením môže byť to, aký vizuál tréningu ponúkajú.


Druhy zobrazenia

  • Realita: ide o program, ktorý je zameraný na video - reálne zobrazenie práve prechádzanej trate. Často sú to známe kopce alebo destinácie nahraté na video. Odpor sa mení podľa skutočného sklonu kopca, takže máte pocit, že ho reálne idete. Rovnako sa mení rýchlosť, akou prechádzate týmto videom podľa vašich wattov. Kupujú sa buď jednotlivé trate, alebo sa platí mesačný prístup k databáze tratí. Napríklad The Sufferfest.


  • Počítačová grafika: keď poviem Zwift, väčšina už vie, o čom bude reč. Naprogramované prostredie ako počítačová hra. Krajina môže byť úplne vymyslená, ale môžu byť vymodelované aj reálne miesta. Super je, že jazdíte so skutočnými ľuďmi, vidieť môžete ich meno, krajinu pôvodu, ale aj detailné údaje, napr. ich watts/kg. V tejto krajine (v Zwifte Wattopia) existujú KOMy, spoločné tréningy, preteky, funguje jazdenie v háku. Rozdielne vlastnosti majú rôzne bicykle a kolesá, ktoré ste si vyjazdili. Na výber je viacero režimov jazdenia, ktoré si predstavíme nižšie. Model platenia je mesačný. V zime, keď jazdíte platíte, na leto zasa zrušíte. Tu kraľuje Zwift.


  • Bez obrazu: myslené ako trénovanie len podľa appky, bez obrazu ubiehajúcej krajiny. Takýto spôsob je typický pri trénovaní tzv. „workoutov“, kedy vidíte na obrazovke vaše údaje ako čas, rýchlosť, frekvencia, tep a tiež preddefinovaný wattový odpor. Rôzna býva dĺžka a zameranie takýchto tréningov. Môžu byť určené na silovú vytrvalosť, intervaly, budovanie FTP, mňa prekvapil ten, pri ktorom som musel ťahať každou nohou zvlášť. Dobrý program vás počas tréningu aj pomocou správ riadi a povzbudzuje. Platí sa väčšinou mesačne. Obľúbené riešenie TRAINERROAD.


Režimy jazdy na interaktívnych smart trenažéroch

Ako môže aplikácia vyzerať, sme si práve popísali. Teraz si pomenujeme najčastejšie režimy jazdenia. Následná kombinácia je už na každej značke.

  • Simulácia: toto je režim, ktorý si každý predstaví, keď sa povie smart trenažér. Idete krajinou a odpor - watty vám trenažér nastaví podľa aktuálneho sklonu. Krajina môže byť súčasťou programu, alebo je možné si nahrať vlastný tréning, ak ste si ho predtým zaznamenali GPS cyklocomputerom. Simulovanie reality zvýšite modelom, ktorý dokáže napodobniť jazdu po kockách, môže sa meniť prúd vzduchu na špeciálnom ventilátore podľa vašej rýchlosti, alebo pri jazde do kopca stúpa predné koleso, uchytené v špeci zariadení. Ide o úplné novinky, takže takéto „gadgety“ niečo stoja.


  • Workout: paradoxne tento režim osobne používam častejšie ako simuláciu. V Zwifte nazvaný aj ako ERG mode. Odpor je vopred definovaný tréningom, nemení sa podľa sklonu trate, meniť sa môže len rýchlosť virtuálneho jazdca. Často to vyzerá tak, že máte na úvod nižšie watty na rozjazd, samotný tréning a potom vyjazdenie. Super je, že wattový priemer si dopredu nastavím podľa svojho FTP (ak nepoznáš skratku, v našom Magazíne nájdeš obsah venovaný wattom na tomto odkaze). Trenažér udržuje preddefinovaný odpor a ak napr. zmeníte prevod alebo frekvenciu, na watty to nemá vplyv, trenažér upraví záťaž. Takéto tréningy sú buď súčasťou appky, alebo si ich vytvoríte podľa seba.


  • Manuálne: odpor sa mení podľa vášho nastavenia v appke trenažéru alebo v cyklocomputeri. Je to v podstate taká elektronická alternatíva klasickej páčky odporu . Tu spomeniem, že niektoré smart trenažéry dokážu fungovať aj bez elektriny, môžete ich použiť vonku na rozjazdenie, odpor sa vtedy zmeniť nedá.


Zwift

Tejto aplikácii venujem extra priestor. Ide asi o najsilnejšieho hráča a osobne aj môjho favorita. Som hravý človek, nie sú mi cudzie ani počítačové hry. Prístup Zwiftu mi sadol a to hneď z niekoľkých dôvodov:


  • Prostredie vyzerá ako v počítačovej hre. Mne osobne sedí viacej ako reálny video- záznam trate. Tu si rád mením pohľady, pozerám na svojho avatara (moja vytvorená postavička). Wattopia, Zwiftom vymodelovaná krajina, je pestrá, občas sci-fi, zábavná a ak mám chuť, nájdem tam aj reálne miesta, vytvorené podľa skutočnosti.


  • Systém odmien ako je oblečenie, kolesá, bicykel... lepší a krajší materiál sa odomyká podľa najazdených km alebo výškových metrov. Silná motivácia odomknúť si bike ako reálne mám doma.


  • Prítomný online sociálny svet je v dobe facebookov a instagramov predurčený k úspechu. Vidím, či jazdia skutoční kamoši, môžem sa k nim pridať, sledujem ich celkové hodnoty. Pretekanie je ešte vyšší level, tam som zatiaľ nedospel, ale spoločný tréning som si už dal. Pre zaujímavosť, už sa vyskytol aj prvý podvod na oficiálnych Zwift pretekoch. Chalan dostal stop na niekoľko mesiacov a to dokonca v reálnej cyklistike!


  • Naprogramované workouty sú reálne tréningové plány. Opakovane si dávam 12-týždňový zimný program, kde mám každý týždeň 4-5 tréningov s dĺžkou 30-180 min.


  • Spracovanie aplikácie je stabilné, nepadá, veď si predstavte, že by vám pred koncom 3h tréningu zamrzol tablet a vám by sa to neuložilo a nezobrazilo na Strave.


Sledované parametre smart trenažérov

Pri kúpe si vás jednotliví výrobcovia budú snažiť získať parametrami a vylepšeniami v porovnaní s konkurenciou alebo lacnejšími modelmi. Čo pri kúpe sledovať a ako podstatné sú jednotlivé parametre?

  • referencie: začiatok netradičný, ale pre mňa zásadný ukazovateľ pri kúpe. Spokojnosť kamošov, dobré recenzie, vyriešené reklamácie, odstránené bugy v softvéri. Tento typ trenažérov tu nie je tak dlho, aby bolo všetko vychytané a detské chyby sa stále vyskytujú.
  • záťaž: toto už je klasický parameter uvádzaný na krabiciach. Maximálny odpor závisí od modelu, najlacnejšie dokážu okolo 700 wattov, top modely aj cez 2000 wattov. Pre mňa je OK niekde nad tisíckou, trenažér používam hlavne v zime, kedy mi o intenzitu až tak nejde.
  • sklon: so záťažou súvisí aj percentuálny sklon, aký dokáže simulovať. Bežne sme niekde medzi 15-24 %. Opäť ako pri odpore, extrémne hodnoty moc nevyužívam.
  • presnosť: toto majú výrobcovia radi, vedia to marketingovo využiť. Uvádzané rozpätie 2,5-0,5 % poteší, dôležitejší je celkový prejav, pocit z jazdy, rýchlosť, s akou reaguje trenažér na zmeny odporu.
  • hlučnosť: celkovo je pri tomto type lepšia ako pri klasických trenažéroch alebo valcoch. Kto má extrémne nároky na tento parameter, na webe je veľa testov, rebríčkov. Všeobecne je tento typ vhodný aj do činžiakov. Naj parametre sú okolo 60 decibelov.
  • stabilná konštrukcia: nie každé cool moderné prevedenie je aj stabilné. Predstavte si seba na konci FTP testu a to potom stabilný trenažér oceníte.
  • kompatibilita: pozrite si, či je konkrétny model kompatibilný s počtom pastorkov vašej kazety, či zoženiete redukciu na pevnú os vášho rozmeru alebo či sa zmestí dlhšie ramienko vašej prehadzovačky.
  • komunikácia: bežné sú BT a ANT+. Niektoré verzie Windows sa nekamošia s BT, tak ak nemáte MAC, radšej kúpiť ANT+ USB kľúč. Ak máte hrudný pás len s ANT+, tak ho budete potrebovať aj kvôli nemu.
  • obsah balenia: klasika je chýbajúca kazeta, ale napr. SUITO od Elite už dostanete s ňou. Môže, nemusí byť v balení podložka pod koleso, redukcia na os, predplatné na tréningový program...
  • skladanie: ideálne je, keď netreba nič zložito skladať, montovať. Sklápacie nohy bez nutnosti vyťahovať imbus sú fajn.
  • aplikácia od výrobcu trenažéru: dobrý a užívateľsky príjemný softvér uľahčí život s trenažérom. Budete v ňom kalibrovať, nahrávať nový firmware... Niektoré umožňujú aj trénovanie.
  • náhradné diely: keď vydáva trenažér nezdravé zvuky, to sa ide človek zblázniť. Možnosť servisovania, výmeny dielov ako napr. remeň pohonu je dôležitý. Čím je silnejšie lokálne zastúpenie značky, tým je to väčšinou jednoduchšie.
  • doplnky: najčastejšie ostávajú trenažéry nevyužité z dôvodu nudy pri ich používaní. Preto doplnky ako simulácia sklonu, interaktívny vetrák či podložka pre simulovanie jazdy zo sedla potenciálne zabavia a možno vďaka nim to vo finále nevzdáte.


Sumár

Prešli sme si základy a vyšlo to na dva články. Na začiatku, keď som si to plánoval v hlave, sa to netvárilo na takto obsiahle dielo . Keď ste sa textom prepracovali až sem, tak ste si možno len potvrdili to, čo už poznáte a na trenažéri už jazdíte. Prípadne vám tieto riadky pomohli sa rozhodnúť, aký typ, model si kúpiť. Alebo sa začnete touto myšlienkou teraz zaoberať, lebo ste o všetkých možnostiach ani nevedeli. Každopádne, trenažérovanie je zaujímavý spôsob ako trénovať a udržiavať sa fit a v neposlednom rade ako pracovať na svojej vôli . A ak kúpite, vyskúšate a nesadne vám to, tak na rok v pohode predáte, ľudí čo to majú chuť vyskúšať stále pribúda a v bazári sa po dobrých kúskoch zapráši.

V našom shope môžete trenažér vyberať podľa výrobcu, ceny, či je skladom… Všetko vrátane príslušenstva na tomto odkaze.

Ako vyzerá novinka od Elite s názvom Direto X a čo všetko nájdete v balení si môžete pozrieť v tomto videu:


Zdroj fotografií: zwift.com, elite.com, trainerroad.com, thesufferfest.com, saris.com
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete? PR článok

Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete?

Počasie ešte stále praje výjazdom, no pomaly sa blíži ten čas, keď je tma priskoro a teploty spadnú opäť nižšie. Vtedy sa už oplatí vytiahnuť aj trenažér. Že nemáš? Pozri našu ponuku…
Aby sa čas nevliekol – MTBIKER jazdy na Zwifte

Aby sa čas nevliekol – MTBIKER jazdy na Zwifte

Ako si poradiť s najväčším nepriateľom trenažérovania? Tréning utečie rýchlejšie vďaka spoločnej jazde.
12 otázok pre výber správneho cyklotrenažéra

12 otázok pre výber správneho cyklotrenažéra

Ktorý trenažér získal podľa tvojich odpovedí najviac bodov? Klasika s brzdením o plášť, moderný s vlastnou kazetou, valce alebo Smart Bike?
keyboard_arrow_up