Kontrola a dostatok gripu - kolekcia Michelin 2020

Michelin v roku 2020 predstavuje širokú škálu plášťov - od cesty až po zjazd. Navyše si svoje miesto našli aj plášte určené pre elektrobicykle. Aké sú ich prednosti?

Nezameniteľná modro-žltá farebná kombinácia na bočniciach plášťov je viditeľná tak na okruhoch Svetového pohára v endure či zjazde, ako aj v cyklokrose a na cestných pretekoch. Jednou z ústredných postáv je Sam Hill, legenda a človek, ktorý vie, ako si zvoliť správnu stopu. Aby ste sa v nej udržali, na to sú okrem skúseností potrebné aj kvalitné plášte.


Zjazdové plášte - nenechajte sa spomaliť

V oblasti zameranej na maximum odolnosti potrebujete plášť, ktorý vám dodá dostatok gripu, ale súčasne vydrží nárazy a dopady vlastné zjazdovým tratiam. Michelin v tejto kategórii ponúka trojicu plášťov označených ako RacingLine a jeden Performance. Všetky zjazdové plášte sú zároveň Tubeless Ready.

RacingLine

Hlavná skupina zjazdových plášťov má niekoľko spoločných čŕt. Predovšetkým ide o novú zmes, Magi-X DH s vysokou priľnavosťou aj v mokrých podmienkach. Čo sa týka bočníc, tie sú chránené technológiou DownHill Shield, pozostávajúcou až zo štyroch vrstiev s hustotou 55 TPI. Vďaka tomu je bočnica plášťa pevná aj pri nízkom tlaku. Jednotné je aj použitie drôtenej pätky.

Za najuniverzálnejší plášť zo svojej DH ponuky označuje Michelin DH22. Vďaka striedavému vzoru dvojíc hranatých štupľov poslúži predovšetkým od bikeparkov až po voľný terén. Dostupný je vo veľkostiach 27,5x2,4“ a 29x2,4“ s hmotnosťou od 1 200 g.


Obdobným je aj Michelin DH34, avšak s tým rozdielom, že jeho účel smeruje k solídnejším povrchom, teda bikeparkom, ale doma je aj na zmiešaných tratiach. Z tohto dôvodu sú štuple bližšie pri sebe a vytvárajú tak celistvejšiu stredovú líniu, ktorá sa podpisuje aj pod dlhšiu životnosť. Dodávaný je až v troch rozmeroch kolies 26, 27,5 a 29 v jednotnej šírke 2,4“. Hmotnosť začína od 1 200 g.


Samozrejme, v ponuke Michelin nechýba poriadny kúsok do blatistých dní. Prevedenie Michelin DH Mud je ale špecifické tým, že vrchná zúžená časť štupľov je odstrániteľná, čím získate plášť vhodný aj do suchých podmienok. Celkové rozloženie je voľnejšie, s väčšími medzerami pre lepšie čistenie plášťa a hranami pre dostatočný grip. Rozmery 27,5x2,4“ a 29x2,4“ začínajú na hmotnosti 1 250 g.


Performance Line

Dostupnejším modelom je Michelin DH34 Bike Park so zmesou Gum-X, spájajúci grip a odolnosť. Bočnice pozostávajú taktiež zo 4 vrstiev, avšak s hustotou 33 TPI, pomenovaných ako GravityShield. Samozrejmosťou je použitie ako bezdušový plášť. V ponuke nájdete verzie 27,5x2,4“ a 29x2,4“. Hmotnosť začína od 1 180 g.


E-MTB séria E-Wild

Prečo potrebujú elektrobicykle svoje „vlastné“ plášte, keď môžu používať klasické zjazdové alebo enduro modely? Použitie motora na jednej strane zvyšuje hmotnosť, na strane druhej má odlišný prejav prenášania výkonu cez plášť na povrch.

Preto sú tieto plášte vybavené technológiami E-Bike Design, E-Save Battery, ktorý znižuje odpor plášťa a taktiež zmes E-Gum-X. Výhodou je aj kevlarová pätka, znižujúca hmotnosť a s možnosťou bezdušovej úpravy.


Sériu E-Wild tvorí dvojica variácií, ktoré sa líšia použitím buď na prednom alebo na zadnom kolese. Prvý z nich, E-Wild Front, sa vyznačuje použitím bočníc v troch vrstvách so 60 TPI - GravityShield a extra gripu vďaka špecifickej zmesi E-Gum-X. Jediným rozmerom je 27,5 s 2,6“ a 2,8“ šírkou. Hmotnosť začína od 1 000 g.

E-Wild Rear naopak disponuje bočnicami 3x33 TPI, ale so zmesou E-Gum-X pre dlhšiu životnosť. Súčasne je v ňom aplikovaná technológia Pinch Protection proti prepichnutiu ostrými prvkami. Jeho vyhotovenia sú rovnaké ako u Front, ale s hmotnosťou od 1 220 g.

Enduro - kombinácia výdrže a istoty

Spojenie vytrvalosti s technickou náročnosťou tratí tejto disciplíny je pri navrhovaní plášťov výzvou. Z tohto dôvodu vznikla široká škála až šiestich modelov, ktoré sú z väčšej časti určené pre tvrdé a voľné povrchy. Doplnené sú jedným variantom pre kamenisté podmienky a jedným pre blatisté a vlhké trate.

Ústrednou trojicou je Michelin Wild Enduro so striedavým vzorom, v kombinácii zmesí Gum-X3D a Magi-X2. Prvá z nich je použitá osobitne pre predné a zadné vyhotovenie, pretože poskytuje kombináciu až troch odlišných zmesí pre adekvátne rozloženie gripu a pevnosti. Oproti tomu Magi-X2, výlučne len v prevedení pre predné koleso, slúži pre náročnejšie trate, keď potrebujete adekvátnu istotu pri zatáčaní a brzdení. Šírky plášťov sa pohybujú od 2,4“ až do 2,8“.


Okrem nich nájdeme v enduro kategórii model Force Enduro Rear Gum-X, excelujúci najmä na tvrdých a zmiešaných povrchoch. Vyznačuje sa nízkym valivým odporom a robustnosťou.

Špecialistom na kamenisté úseky je Rock"R2 Enduro s nižšími a jednotne uloženými štupľami. Zvoliť si môžete obe zmesi, Gum-X a Magi-X v závislosti od umiestnenia. Posledným je neodmysliteľný Mud Enduro s Magi-X zmesou pre dodatočný grip. Striedmejšie usporiadanie štupľov má svoje opodstatnenie v blatistých podmienkach, avšak ich konce je možné odstrániť a využiť ho aj v suchších terénoch.


Cestná kolekcia Power - výkon na prvom mieste

Z takmer desiatky cestných plášťov patrí až 5 do kategórie Power, ktorá je určená pre pretekárske a výkonnostné účely. Ich prednosťou je vo všeobecnosti výdrž - životnosť plášťa a v závislosti od konkrétneho modelu aj dominantný prejav na odlišných povrchoch.

Racing Line

Dvojica pretekárskych modelov, Power Competition vo verzii galusky a novinka, Power Time Trial, sú určené pre tých, ktorí nechcú strácať watty pri odvaľovaní plášťa. Prvý z nich, Power Competition, je jedinou galuskou v ponuke, vyznačuje sa najmenšou stratou tlaku, konštrukciou v podobe 2 vrstiev so 160 TPI, latexovou vnútornou úpravou a zmesou Race Compound. Vzor Grip Design zabezpečuje kontrolu pri zatáčaní a nízky valivý odpor. Dostupné sú tri rozmery 23, 25 a 28 mm s hmotnosťou od 260 g.

Novinka, Power Time Trial, je určený len pre osadenie s dušou, avšak s konštrukciou 3x180 TPI a aramidovou pätkou. Rovnako nová zmes, Race 2 Compound, je navrhnutá pre minimálne straty pri odvaľovaní plášťa. 23 a 25 mm varianty majú hmotnosť 180 a 190 g.


Competition Line

Dostupnejšími verziami sú Power Road TLR, Power Road a Power All Season. Prvé dve spomenuté sú novinkami pre tento rok. Aj keď sa zdá, že sa líšia len v možnosti použitia bezdušových systémov, opak je pravdou.


Power Road TLR disponuje konštrukciou 4 vrstiev so 120 TPI, novou zmesou X-Race Compound, určenou pre dlhšiu výdrž a lepší grip a v neposlednom rade aj Air Proof bezdušovou technológiou. To všetko v troch rozmeroch - 25, 28 a 32 mm s hmotnosťou od 220 g.


Dušová verzia Power Road je vyrobená spôsobom 3 vrstiev so 120 TPI, ochranou Aramid Protek, novými aramidovými pätkami a X-Race zmesou, aká je použitá v TLR modeli. Navyše používa Grip Design vzor, určený pre cestné použitie. Až 5 vyhotovení zahŕňa okrem čiernej aj červené a modré farebné spracovanie, v šírkach od 23 do 28 mm s hmotnosťou od 223 g.


Ako už zo samotného názvu vyplýva, plášť Power All Season si nájde svoje využitie počas celého roka. Dôvodom je použitie Hi-Grip dizajnu vzoru a zmesi Grip Compound, ktoré zabezpečujú dostatočnú priľnavosť aj na vlhkých povrchoch. Zvýšená ochrana Aramid Protek + a štruktúra plášťu 3x60 TPI dodávajú modelu All Season potrebnú robustnosť. Klasické tri rozmery vážia od 235 g.

Medzi terénom a cestou - Gravel a cyklokrosová kolekcia Power

Výkonnostnými potrebami sa netají ani najnovšia kategória cyklistiky, gravel, ktorá je obdobou zimného pretekania v podobe cyklokrosu. Členitejší vzor, väčší objem, ale stále zachovanie nízkeho valivého odporu.

Racing Line

Charakteristické zelené sfarbenie, ktoré sme mali možnosť vídavať na okruhoch Svetového pohára v cyklokrose, je znakom kolekcie Racing Line, ktorá ponúka dva cyklokrosové špeciály.


Power Cyclocross Jet a Power Cyclocross Mud, obe vo vyhotovení ako galusky, sú navrhnuté pre efektívnosť. Prvá z nich využíva nízky dizajn vzoru All Terrain pre rýchle odvaľovanie a súčasne konštrukciu 2 vrstiev so 160 TPI. Jediný rozmer 33 mm váži 380 g. Druhá, určená do blata, má už členitejší vzor Mud and Soft Design s rovnakou konštrukciou a zmesou. Aj tá je dostupná v 33 mm šírke s 380 g.

Competition Line

Zachovávajúc si rovnaký dizajn, avšak s použitím bezdušového systému, prichádzajú modely v kategórii Competition Line. Opäť Power Cyclocross Jet a Power Cyclocross Mud sú konštruované spôsobom 2 vrstiev so 120 TPI. Hmotnosť 33 mm verzií váži 390 g.


Posledným plášťom s označením Power je Power Gravel. Už na prvý pohľad je zrejmé, že jeho oblasťou pôsobenia sú prevažne suché terény, avšak zvládne aj zmiešané povrchy. Hustý vzor s nízkymi štupľami Gravel Design s efektívnou zmesou X-Miles Compound poslúži dlhé kilometre. Navyše je ho možné použiť v bezdušovom set-upe. 33 až 40 mm prevedenia vážia od 385 g.


Viac informácií o jednotlivých modeloch nájdete na tomto odkaze.

Zdroj titulnej a foto 1: FB/Lapierre
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Plášte pre štrkolety, žiletky aj enduro mašiny PR článok

Plášte pre štrkolety, žiletky aj enduro mašiny

Každá disciplína si vyžaduje rôzne obutie, o podmienkach ani nehovoriac a preto prinášame niekoľko tipov. Tak ktorý si dnes zvolíš ty?
Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
Plášte a výbava do náročných podmienok – ani počasie ťa nezastaví PR článok

Plášte a výbava do náročných podmienok – ani počasie ťa nezastaví

Ak patríš medzi bikerov, ktorí jazdia bez ohľadu na to, či sa práši, celý bike bude olepený blatom alebo vonku padá sneh, musíš zvoliť vhodný „setup“ tlakov a plášťov.
keyboard_arrow_up