Test: Lapierre Sensium 600 Disc - charizmatický Francúz

Cestná mašinka od francúzskeho výrobcu Lapierre prišla pred začiatkom sezóny a tak mi padla vhod na naberanie kondičky a pálenie zimných kalórií. Aké sú moje pocity z jazdy?

Po tomto cesťáčiku som už dlhšie pokukával a fakt, že ho môžem testovať, mi padol skutočne vhod. Na prvý pohľad si ma získal dizajn rámu a kotúčové brzdy. Podľa mňa charizmatická kombinácia. Za mladých čias som jazdil len na žiletke, ale to boli ešte oceľové rámy, a keď mal niekto bike, čo vážil pod pol tony, tak nám padali sánky. No, ale to už je za nami a cestné bicykle v tejto dobe už sú niekde inde. Hmotnosť testovaného bicykla je 8,9 kg vo veľkosti XL.


Trošku si ho obzrime

Sensium 600 Disc má endurance geometriu a Lapierre použil na výrobu rámu štyri odlišné typy vlákien, z ktorých má každé svoje špecifické vlastnosti. Použitie týchto vlákien pomohlo prispôsobeniu tuhosti, ohybu a pevnosti potrebnej pre jednotlivé časti rámu. Posed na bicykli nie je natiahnutý, čo určite bude vyhovovať jazdcom rovnakého typu ako som ja - teda zameranie enduro alebo celkovo začiatočníkom v rámci cestnej cyklistiky.


Bicykel má pohon od Shimano, konkrétne prevedenie Ultegra R8000, ktorý funguje naozaj skvelo, čo znamená rýchlo a presne. A je na ňom pre mňa ideálny pomer prevodov, vpredu kompakt 50-34T a vzadu kazeta 11-34T. Kazeta je ale z radu 105, čo je taká klasika výrobcov, ako málinko znížiť cenu. Každopádne Ultegra má najvyšší rozsah 11-32 a výrobca chcel asi dopriať aj vyšší komfort v stúpaní menej zdatným jazdcom.

Možno si teraz vravíte, že dva zuby je nič, ale v prudkých kopcoch je to naozaj slušne cítiť a keď radi ťaháte ľahšie prevody a väčšiu frekvenciu, tak vám práve táto kombinácia bude vyhovovať. Aby ste túto strelu zastavili aj v tom najprudšom klesaní, určite dobre poslúžia diskové brzdy, rovnako z radu Ultegra.

Lapierre dal kombináciu kotúčov 140/140 mm, aj keď pri mojej veľkosti rámu XL, kde sa predpokladá, že jazdec bude mať hmotnosť 80 kg a viac, by som vpredu uvítal kľudne 160 mm kotúč. Táto kombinácia by pomohla vyrovnaniu brzdnej sily a určite aj lepšiemu chladeniu v dlhých zjazdoch.


Prvé pocity a prvé rozpaky

Keď som Lapierre rozbalil z krabice a zložil, tak sa mi po nasadnutí zdal posed veľmi natiahnutý. Prvé výjazdy som rajdy, mimochodom hliníkové v šírke 44 cm (XL, XXL), držal len navrchu. Ale ak ste sa rozhodli pre cestnú cyklistiku ako doplnok k tej horskej, nemeňte predstavec za kratší hneď na začiatku.


Ja už s tým teraz nemám žiadny problém a možno by mi nevadil ani o 10 mm dlhší. Posed na cestnom bicykli je veľmi odlišný od toho v MTB, a preto si treba na to len zvyknúť a uvidíte, že to bude v poriadku.


Posledné, čo som nespomenul, sú kolesá. Tie dodal DT Swiss a jedná sa o model E1800 Spline DB23 Centerlock a ako je u tejto značky štandardom, sú na priemyselných ložiskách. Ráfik je 23 mm široký a 25 mm plášť Continental Ultra Sport 2 SL má v tomto prípade šírku 28 mm. Povedzme si úprimne. Na slovenských cestách je šírka a ich vlastnosť lepšie absorbovať nárazy celkom veľké plus.

A dokonca sa nemusíte báť ani prejazdu po nejakej prašnej alebo štrkovej ceste. Výrobca DT Swiss dáva do ráfikov od výroby bezdušovú pásku a prikladá aj bezdušové ventilky. Síce plášte na tomto modeli nemajú tubeless ready špecifikáciu, ale aj tak som to riskol a vyskúšal som vytiahnuť duše. Zatiaľ sa mi toto rozhodnutie javí ako správne. Zachránilo mi zatiaľ minimálne jeden defekt a dofukujem cca raz do týždňa jeden bar.


Dlhodobé skúsenosti

Lapierre Sensium 600 Disc je zábavný a hlavne univerzálny cestný bike. Na biku som najazdil už cez 600 km. Ku kotúčovým brzdám by sa mi viac hodili pevné osky, ktoré by dodali bicyklu viac tuhosti, ale s "kotúčovkami" sme si sadli naozaj dobre. Nástup a dávkovanie brzdnej sily je pre mňa prirodzený, keďže jazdím už niekoľko rokov hydrauliky na MTB a uprednostňujem skôr svoj komfort a brzdný účinok, pred pár ušetrenými gramami.

Strihli sme spolu aj jeden 120 km výjazd, na ktorom sa našli aj úseky po šotoline, či nie úplne najlepšom asfalte a bicykel to zvládal absolútne v pohode. Komu by nestačila šírka plášťov 25 mm, do rámu sa vojdu bez problémov aj 28 mm, ktoré už z neho robia taký ľahší gravel. Trošku som sa obával sedla Fizik Aliante R5, lebo ten tvar mi vizuálne moc nepasoval, ale aj po 120 km celkom pohoda. Tak som s ním trošku experimentoval a dal ho aj na endurko. Tam to už vôbec nebolo také veselé.


Plusy:

  • kotúčové brzdy
  • bezdušové ráfiky
  • Shimano Ultegra
  • DT Swiss náboje

Mínusy:

  • žiadne som nenašiel


Určite sa nájdu veci, ktoré by skúsenejším jazdcom na tomto bicykli nevyhovovali ale ako som už písal, pre začiatočníkov alebo ako doplnok k horskej cyklistike je tento bike výborná voľba. Podľa mňa atraktívny dizajn, dobré osadenie komponentami a endurance geometria určite potešia široké spektrum ľudí. Bicykel je super základ aj na ďalšie vylepšenia, ako napríklad karbónové kolesá, sedlovka, rajdy atď., s čím samozrejme pôjde pekne nadol aj hmotnosť. Alebo také elektrické radenie... ale to už je zase na inú debatu.

Cena predstaveného modelu je 2 599 € a viac podrobností nájdete na domovskej stránke značky Lapierre.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
talian_mato 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Superior X-ROAD Team Issue – poctivý kus cestárčiny z rodiska Tatry

Superior X-ROAD Team Issue – poctivý kus cestárčiny z rodiska Tatry

Každý, kto začne s cyklistikou, sa po pár rokoch začne obzerať po serióznejšom stroji. Prečo si práve X-ROAD získal moje srdce?
Test: BMC Teammachine SLR01 Disc Two - jeden stroj na všetko

Test: BMC Teammachine SLR01 Disc Two - jeden stroj na všetko

Top model švajčiarskej značky zažil so mnou celú sezónu a tak si trúfnem povedať, aký skutočne je.
Test: Liv Devote Advanced 2 - parťáčka na cesty aj necesty

Test: Liv Devote Advanced 2 - parťáčka na cesty aj necesty

Jeden bicykel a dvoje kolies? Recept na viac zábavy, ale nezabudnite aj na ďalšie detaily.
keyboard_arrow_up