Author Šela Marathon –  pekný príklad, ako si vieme pomôcť

Maratóny to majú tento roku skutočne ťažké – nejde len o financie, ale tiež čas, ktorý bolo treba investovať do prípravy. Ale dobrí ľudia sa nájdu všade, čoho dôkazom je aj príbeh jedného z najväčších podujatí u našich susedov.

V sobotu 2. mája sa mal konať v poradí už 21. ročník tohto legendárneho podujatia. No nemusíme hovoriť, prečo sa tak nestalo. Šela sa radí medzi tradičné podujatia a rovnako medzi najviac populárne – len spomeniem skutočne originálny prejazd a hlavne finiš na hrade Helfštýn, množstvo lesných chodníčkov a singletrailov.


Rovnako tu nájdete viaceré jedinečné úseky, ktoré majú svoje meno a príbeh. Ak ste na tomto podujatí nikdy neboli, možno ste už o ňom počuli aj z viacerých našich podrobných reportáží. Napríklad z roku 2016, kedy sa tu konali MČR v maratóne alebo z roku 2017.


Tento rok som mal v pláne zachytiť atmosféru na kameru, aby ste vedeli, o čom v tých „reportoch“ píšem, ale zasiahol pre zmenu Covid – 19. Síce je podujatie preložené na 5. septembra 2020, ale to tiež ešte nie je isté. No čo je dôležité, na trati sa každoročne usilovne pracuje takmer celý rok a organizátor Aleš Procházka a jeho tím sa snažia veci neustále posúvať dopredu – vždy, čo som bol jazdiť, tak niečo pribudlo, alebo sa vyladilo. Navyše 2 roky dozadu postihla podujatie teste pred štartom veterná kalamita a rovnako sa termín menil, prípadne roky predtým boli zase záplavy. Teraz nefúka, ani neprišla povodeň a trať je v top stave. Čo s vynaloženým úsilím? Aj o tom je menší pozdrav od organizátora, kde sa dozviete viac.


Čo ale treba oceniť, sú ľudia, ktorí sa dokážu spojiť a pomôcť dobrej veci – v tomto prípade sa jedná o zbierku na podporu podujatia, kde prispelo už množstvo ľudí a sú medzi nimi aj Slováci. Aj takto chcel Aleš zmieniť Emila Grofčíka, ktorý prispel sumou cca 5 000 Kč alebo Pavla Bahna z Púchova. Ten pre zmenu kúpil drahé duralové nájazdové rampy pre vykladanie bubnovej sekačky z auta, takže nejde len o samotné peniaze. Je to len pekný príklad spolupatričnosti aj naprieč hranicami. Zbierka mimochodom beží do 16. mája a viac o situácii aj v menšom príspevku vyššie, prípadne navštívte oficiálne stránky podujatia.


Možno ste už počuli aj o inej zbierke v prípade Rychlebských stezek. Tá sa vypísala na 400 000 Kč a vyzbieralo sa cca 1 300 000 Kč. Takže ak ide o dobrú vec, ľudia veľmi radi pomôžu. Tento príspevok nemal za úlohu vyvolať ľútosť, alebo nebodaj "žadoniť" o peniaze. Je to len príklad toho, v akej situácii sa teraz nachádzame a že aj vďaka nadšencom a „srdciarom“ sa podarí udržať kvalitné akcie aj naďalej.

Rovnako čoskoro prinesieme na našich stránkach informácie aj o niektorých našich domácich podujatiach.

Zdroj fotografií: Jan Brychta
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

 Reportáž: Kopřivnický Drtič - pohodová „vyjížďka” v srdci Beskýd

Reportáž: Kopřivnický Drtič - pohodová „vyjížďka” v srdci Beskýd

Rodisko legendárnych tatroviek i štvornásobného olympijského víťaza vo vytrvalostnom behu, Emila Zátopka, hostilo 15. júla 2023 už po dvadsiatyšiesty raz poloorientačný nesúťažný hobby MTB maratón, Kopřivnický Drtič.
Reportáž: Drásal 2023 - jubilejný ročník legendárneho maratónu

Reportáž: Drásal 2023 - jubilejný ročník legendárneho maratónu

Dňa 24. 6. 2023 oslavoval najstarší bikemaratón v Českej republike svoje okrúhle 30. narodeniny a ja som sa deň vopred rozhodol tieto kultové holešovské preteky horských bicyklov po prvýkrát navštíviť.
Reportáž: Čerstvý vzduch pre Kráľa Šumavy

Reportáž: Čerstvý vzduch pre Kráľa Šumavy

29. ročník známeho maratónu v prostredí Šumavských kopcov, lesov a osád. Po 2-ročnej vírusovej zmene sa konal znova v poslednú májovú sobotu. Chcem sa s vami podeliť o svoje zážitky a dojmy.
keyboard_arrow_up