Reportáž: 2. kolo SPDH - Majstrovstvá Slovenska na blate

Keď som si pozrel predpoveď na víkend, kedy sa malo konať 2. kolo SPDH, zvažoval som, či nepôjdem radšej kvôli bahenným kúpeľom do Piešťan, ktoré boli iba na polceste. Nakoniec som plány nemenil a išiel som do bikeparku Mýto pod Ďumbierom.

Trackwalk

V piatok po príjazde do bikeparku sme išli hneď na trackwalk. Trať bola úplne nová, čerstvo pripravená na MSR a taktiež ešte aj suchá. Tak sme sa tešili na prvé jazdy. Niektoré úseky, keďže bola čerstvo nakopaná, boli dosť mäkké. Rozmýšľal som, aké to bude, ak bude dva dni pršať. Náročnosť trate bola na vysokej úrovni.


Tréning

Išli sme teda jazdiť. To, že má bikepark Mýto na lanovkách skvelé úchyty, ktoré neoškrú bicykle, som už spomínal v minulom reporte. Trať sa jazdila veľmi príjemne, boli na nej všetky prvky zjazdovej trate – rockgardeny, gapy, technické sekcie, korene, strminy a taktiež aj klopené a odklopené zákruty. V tretej jazde som nešťastne chytil skalu o prehadzovačku a tým pádom ju zlomil. V piatok sa teda jazdenie pre mňa skončilo.


V sobotu sme dali bicykel dokopy, našťastie mi kamarát doniesol novú prehadzovačku, a tak som mohol aj naďalej jazdiť a nemusel som ísť preteky „na Gwina“ - bez reťaze. Z piatka na sobotu kvalitne pršalo, kvôli čomu sa trať neskutočne zmenila. Z trate sa stalo doslova lepidlo – bicykle nabaľovali blato, a keď jazdec niekde zastal, bolo ťažké sa rozbehnúť znovu kvôli nabalenému blatu na kolesách. Postupom času sa trať zlepšovala. Ku koncu dňa sa blato až tak nelepilo. Niektoré úseky boli dokonca aj suché.


Zo soboty na nedeľu však pršalo celú noc, a tak som bol zvedavý, či bude trať vyzerať rovnako ako v sobotu. Pršať prestalo až skoro nadránom.

Nedeľné preteky

V nedeľu som počas prvej jazdy na tréningu pred pretekmi zistil, že zastaviť na trati naozaj nechcem. Blato bolo ešte horšie ako v sobotu, a tak som dal iba jednu jazdu s tým, že uvidíme, ako to bude v semifinálke a neskôr vo finále. V semifinále som však spadol na mäkkej, čerstvo postavenej časti trate, o ktorej som už hovoril. Ako si môžete všimnúť vo videu, bahenné kúpele sa splnili, a tak som musel čistiť gripy počas pretekov, aby sa dali aspoň trochu držať riadidlá. Veď pozrite sa sami.


S príjazdom do cieľa som cítil, že ma bolí ruka a postupne mi začala puchnúť. Finále som teda vypustil, lepšie je prísť zdravý domov, ako ísť s opuchnutou rukou jazdiť. Aspoň teda z môjho pohľadu .

A čo dodať na záver?

Preteky vyšli super, dokonca začalo v nedeľu aj svietiť slnko. Trať bola naozaj náročná a hodná Majstrovstiev Slovenska v zjazde. Teším sa na ďalšie preteky zo série a snáď to asi vyskúšame aj po suchej trati.


Majstrom Slovenska v kategórii Muži Elite sa stal Adam Rojček po tesnej výhre o 0,12 sekundy nad Rasťom Baránkom. Ak ťa zaujímajú kompletné výsledky, tak tie môžeš nájsť na tomto odkaze.

Na záver už len doplním, že ďalšie kolo SPDH nás čaká 23. augusta v stredisku Vrátna v Malej Fatre.

Zdroj fotografií: FB SPDH/Róbert Parnica
report_problem Našiel si v texte chybu?

2. kolo - Slovenský pohár SPDH

calendar_today 19.07.2020
format_list_numbered 3. kolo - Bajkula SP DH
label Downhill
place Mýto pod Ďumbierom (Slovensko)

tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: SPEN #4 - majstrovstvá Slovenska v endure 2022

Reportáž: SPEN #4 - majstrovstvá Slovenska v endure 2022

Posledné kolo slovenského pohára v endure sa konalo na trailoch v Bratislave. Tieto preteky boli zároveň aj MSR a taktiež sa vyhlasovali celkoví víťazi SPEN 2022.
Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Posledné kolo SPEN sa konalo 15. októbra v Malých Karpatoch. Po zrušenom predošlom kole, ktoré malo byť v Mýte pod Ďumbierom, si jazdci prišli zmerať sily práve na traily TBK v Bratislave.
Reportáž: Nádherný záver Hornonitrianskej Enduro Série v Bojniciach

Reportáž: Nádherný záver Hornonitrianskej Enduro Série v Bojniciach

Organizátori štvrtého a zároveň posledného kola ročníka 2023 si pre endurochtivých pretekárov pripravili štyri rýchlostné skúšky s celkový prevýšením takmer 700 metrov.
keyboard_arrow_up