Test: Detská sedačka a riadidlá Shotgun - zábava môže začať

Kto povedal, že sedačka na bicykel musí byť nuda pre dieťa a pre rodiča? Preč sú tie časy, kedy dieťa sedí pasívne pripútané vzadu a pozerá na spotený zadok rodiča.

Jazda môže byť zábavná pre dieťa ale aj pre rodiča, nakoľko sa s touto sedačkou dá jazdiť aj váš obľúbený trail. A čo viac, sedí skoro na každý bicykel. Prichádza Shotgun.

Trošku histórie


Shotgun je malá firma z Nového Zélandu, ktorú založil Dan Necklen v roku 2016. V tom čase hrdý tatko troch detí narazil na problém, ako si užiť výlety so všetkými deťmi na obľúbených trailoch. Zadná sedačka na "fullku" sa mu veľmi nepozdávala, a tak po pár mesiacoch dumania vymyslel Shotgun.

Obsah balenia

Balenie je ukážkové a obsahuje všetko, čo budete potrebovať k namontovaniu sedačky. Dokonca aj pribalené imbusové a vidlicové kľúče. Taktiež veľmi podrobný manuál, podľa ktorého sa dá sedačka pripnúť na bicykel do 15 minút.


Deti potešia aj pestrofarebné nálepky, ktoré sa dajú použiť ako motivácia po úspešnom zvládnutí jazdy alebo prekážky. Samozrejmosťou je samotná sedačka, ktorá je vhodná pre deti od 2 do 5 rokov a až do 22 kilogramov.


Zvládne montáž každý?

Už pri prvom vyberaní z krabice mi je jasné, že tu sa nešetrilo a všetky diely sú pekne masívne a budia dojem robustnosti a kvality. Sedačka sa montuje na hornú rámovú rúrku, kde sa upraví šírka mechanizmu tak, aby ju pevne obopla. Spodným nohám sa upraví sklon, aby jednak nezavadzali rodičovi pri šliapaní, ale boli aj v pohodlnej polohe pre dieťa. Všetko sa následne utiahne v spodnej časti pomocou perforovaných stúpačiek. Ako poistka slúži ešte rýchloupinák v strede, ktorý celú sedačku stiahne, a tak sa nemôže za jazdy posunúť.


V návode sa nepíše, akou silou treba skrutky dotiahnuť, a tak odporúčam utiahnuť s citom a ísť na testovaciu jazdu okolo domu, a potom ešte podľa potreby upraviť. My sme takto zistili, že som to predsa len slabšie utiahol, ako bolo treba. Výhodou je, že aj pri úplne zlom utiahnutí sa sedačka nemôže nijako z bicykla zosunúť alebo spadnúť. Prinajhoršom sa posunie dozadu, a to si hneď všimnete. Už nastavená sedačka sa potom povolením rýchloupináka a vyskrutkovaním spodných šlapiek dá jednoducho zhodiť dolu. Všetky “nastavenia” zostávajú zachované, a tak následná montáž už trvá minútku.


Ešte, aby som nezabudol, všetky časti, ktoré prichádzajú do kontaktu s bicyklom, sú silno pogumované, a tak nehrozí žiadne poškodenie bicykla. Odporúčam však vždy montovať na čistý rám. Netreba mať obavy ani pri karbónových rámoch, nakoľko sila potrebná na stabilné upevnenie sedačky nie je taká veľká, aby mohla niečo poškodiť.


Prečo je taká super?

Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše a hneď na začiatok na vás vysypem všetky tie pozitíva, pre ktoré táto sedačka boduje nielen u nás. Pre dieťa je azda najväčšia výhoda samotná poloha na bicykli. Nachádza sa totiž priamo v centre diania. Má krásny prehľad o situácii na traile, ako aj vidí, čo presne robí rodič s tými páčkami na rajdoch. Pre staršie deti je to potom veľmi veľká sranda, prehadzovať prevody alebo režimy pomoci ebiku.


Päťbodové pásy nehľadajte

Ďalšou nespornou výhodou oproti konvenčným sedačkám, kde je dieťa pripútané, je fakt, že tu skrátka nie je napevno spojené so sedačkou. Dieťa tak musí aktívne pracovať a držať sa samo. By ste neverili, ako rýchlo dieťa pochopí princíp pumpovania alebo nakláňania do strany.


Nohy sú v sedačke pripnuté pomocou pružnej gumy s dvoma nastaveniami tak, aby pevne obopli akékoľvek nohy. Počas jazdy sa nohy nijako vyšmyknúť nemôžu, avšak v prípade pádu sa nohy dieťaťa ľahko uvoľnia.


Perfektné ťažisko

Pre rodiča je výhodné hlavne to, že sedačka je v strede, a tak sa ťažisko nijak neposúva dozadu alebo naopak, veľmi dopredu. Verte mi, skúšal som ísť po traile so sedačkou upevnenou vzadu a veľká sranda to nie je. Naopak Shotgun veľmi minimálne zasahuje do obratnosti bicykla. Samozrejme tabletop sa nedá robiť, ale pohodová jazda dolu aj náročnejším trailom nie je problém.


Všetko pekne pod kontrolou

Na nezaplatenie je aj to, že rodič má dieťa neustále pod kontrolou. Aj keď nie je Filip v tejto sedačke nijako pripútaný, tak mám väčší pocit bezpečia, ako keď nevidím, čo sa deje pri zadných sedačkách. Taktiež komunikácia s dieťaťom je bezproblémová a môžete dieťaťu hovoriť, čo má robiť alebo vám povie, že mu treba cikať a podobne.


My keď jazdíme po traile, tak mu vždy hlásim “teraz sa drž”, “postav sa, pumpujeme”, “doprava alebo doľava”. My už máme teda s takouto sedačkou najazdené veľmi veľa a je pekné vidieť, že už veci robí sám a nemusím mu hovoriť pokyny na všetko.


Už sme taký zohratý tím, že mu dovolím celkom samému riadiť bicykel po rovine. Teda aspoň on má taký pocit, ale samozrejme som v strehu. Toto však neskúšajte radšej na prvej jazde a chce to poriadny tréning a dôveru v dieťa, že vám nestrhne rajdy do strany.


Jazda na traile?

Táto sedačka je určená na jazdu aj v ťažšom teréne a trailové jazdenie. Je to taká vstupná brána pre vašu ratolesť do “vášho” sveta, aj keď ešte samo na takýto terén nemá skill. Sedačka učí podvedome deti, ako sa majú na traile hýbať, kedy sa treba postaviť do “attack” pozície, kedy naopak treba presunúť ťažisko dozadu. To sú všetko návyky, ktoré potom dieťa aplikuje aj v jazde na svojom malom bicykli. Filip sa akurát naučil bicyklovať sám a je pekne vidieť, ako pracuje s telom, keď ide dole kopcom alebo brzdí.


Bezpečnosť?

Ešte raz sa vrátim k tej bezpečnosti, lebo je mi jasné, že oteckov som už dávno presvedčil, aká skvelá táto sedačka je, avšak podobne, ako aj u nás doma, tak maminám to také skvelé na začiatku nepríde. Hlavne, keď to nemá päťbodové pásy a airbag vpredu a po bokoch . A práve o to presne ide. Táto sedačka fixuje iba nohy dieťaťa, a to úplne stačí. Všetko ostatné sa naučí dieťa samo. Veľmi rýchlo pochopí, že sa treba držať rukami, a keď sa pustí, tak zrazu to už nie je také stabilné.

Odporúčam najazdiť nejaké kilometre po ľahkých cyklo cestičkách, aby ste si obaja zvykli a postupne zapojiť nové prvky. Ideálne zobrať na výjazd aj maminu, aby videla, že nič hrozné sa nedeje a jej dieťatko nevystrelí zo sedačky pri prvom zošliapnutí pedálov. My s Fifom dávame už aj malé dropíky a ľahšie rokgardeny, avšak stále treba myslieť na to, že máte so sebou dieťa a tomu prispôsobovať jazdu aj terén.


Zoberiem hneď aj malé rajdy?

Možno ste si všimli malé rajdy, ktoré nie sú v štandardnom balení a sú ako doplnkové príslušenstvo. Ich cena je 40 €, a tak sa môže niekto pýtať, či to nie je zbytočnosť, veď sa predsa môže dieťa držať mojich rajdov. Skúšali sme jazdiť bez nich aj s nimi a teda za Filipa môžem povedať, že jednoznačne hlasuje za použitie. Sú akurát široké, dá sa nastaviť ich poloha tak, aby dieťa sedelo čo možno najpohodlnejšie a gripy sú veľmi komfortné. V chladnom počasí naviac lepšie izolujú. Odkedy ich používame, tak nemá Filip potrebu mi dávať ruky na moje gripy a prepínať mi prevody alebo režimy na ebiku, lebo teraz má svoje. Samozrejme, ani ja sa nemôžem chytať tých jeho.


Čo by som zmenil, keby som mohol?

Ak bude niekedy verzia 2.0, tak by som určite odporúčal výrobcovi použiť na povrchu sedla nejaký pogumovaný materiál. Toto by zabezpečilo, aby sa dieťa nešmýkalo v strmšom teréne. Taktiež by som pridal jednu dieru na istiace gumy na nohy, aby sa dali upevniť aj tie najmenšie nožičky.

Kúpiť či nekúpiť

Myslím, že odpoveď na otázku vám je po prečítaní tohto testu jasná. My sme si túto sedačku veľmi obľúbili a používame ju takmer každý deň. Určite odporúčam vyskúšať, ak máte niekde možnosť a hneď uvidíte ten úsmev na tvári vašej ratolesti. Ešte doplním informáciu, že malý má momentálne 3,5 roka a skúsenosti s jazdením v podobnom type sedačky už zbierame takmer 2 roky. Sedačka sa ponúka za cenu okolo 150 € a viac informácií nájdete na stránkach dovozcu.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Je možné mať jeden stroj, ktorý bude „raketou" na maratónoch a zároveň schopnou alternatívou k trailbiku? V tejto sezóne som skúsil nájsť odpoveď na bicykli, ktorého cena sa radšej nehovorí.
Test: CTM Skaut 4.0 - neočakávaná jazda

Test: CTM Skaut 4.0 - neočakávaná jazda

Nebudem chodiť okolo „horúcej kaše“ a rovno napíšem, že tento slovenský celoodpružený bike ma prekvapil. A nie iba raz. Pozitívne? Negatívne? To sa dozviete v teste.
Test: Marin Alpine Trail E2 - ako sa menia názory

Test: Marin Alpine Trail E2 - ako sa menia názory

Vždy som si myslel, že e-bike je pre lenivých ľudí alebo pre tých skôr narodených, čo už toľko nevládzu. Tak prečo som si jeden kúpil?
keyboard_arrow_up