Nové pravidlá UCI - koniec zjazdovania na Sagana

Viete o pravidlách, za ktoré môžu jazdca vyhodiť z pretekov? Aké nové pokuty pribudli profíkom? Aké sú dôvody UCI na tieto kroky?

Po pandemickom roku sa konečne konalo Okolo Flámska v tradičnom termíne. Počuli sme o víťazoch a porazených, avšak dve udalosti so spoločným menovateľom sa stali na pozadí hlavného diania. Za oboma bola odhodená fľaša na nesprávnom mieste, najprv to bola cyklistka v rámci ženskej verzie Okolo Flámska, Letizia Borghesi a neskôr Michael Schär v rámci mužských pretekov.

Zdroj: Sportful.com

Za odhodenú fľašu diskvalifikácia

Oboch po odhodení prázdnej fľaše na nesprávnom mieste z pretekov diskvalifikovali. Dôvodom sú nové pravidlá UCI, ktoré začali platiť od 1. apríla a ktoré dbajú na bezpečnosť cyklistov či divákov a na životné prostredie. Cieľom je aj nepriamo vychovávať budúcich profesionálov či amatérov, aby viac dbali na prostredie okolo seba a bezpečnosť spolujazdcov.


Od prvého apríla profíci nemôžu odhadzovať fľaše a odpad (obaly tyčiniek, gélov a pod.) mimo vopred určených zón. Okrem nich môžu pretekári odniesť odpad aj do tímového auta. Dôvodom je ochrana životného prostredia a ochrana divákov, aby ich fľaše, ktoré pretekári odhadzujú, nezasiahli.

Zdroj: uci.org - Rider safety - New regulation in 2021
Sankciou za porušenie tohto pravidla je na etapákoch pokuta a časová penalizácia a odpočítanie UCI bodov v celkovej klasifikácii. V prípade jednodňových pretekov je to rovnako pokuta a odpočítanie UCI bodov, avšak s okamžitou diskvalifikáciou. Tieto tvrdé sankcie platili do polovice apríla a aj po tlaku jazdcov sa UCI rozhodla tresty, ktoré riešia odhadzovanie fliaš, trošku upraviť. Po novom pri jednodňových pretekoch je za prvé odhodenie flaše mimo vyhradenej zóny pokuta. Po druhom takomto odhodení by nasledovala diskvalifikácia. Pri etapákoch to bude po prvom odhodení pokuta, po druhom pridanie jednej minúty v celkovom hodnotení a po treťom to už bude diskvalifikácia.

Už sa nebude zjazdovať "na Sagana"

Pomerne kontroverzným krokom zo strany UCI je zákaz zjazdovania v pozícii “super tuck.” V preklade, keď si sadnete na hornú rámovú rúrku a zaľahnete nad barany. Pozíciu preslávil napríklad Chris Froome alebo aj Peter Sagan, ktorí vďaka aerodynamike vedeli ušetriť sily a sekundy.

Zdroj: uci.org - Rider safety - New regulation in 2021
Rovnako je zakázaná časovkárska pozícia na štandardných cestných bicykloch, teda profíci nemôžu jazdiť s lakťami na baranoch. Dôvodom je bezpečnosť samotných jazdcov, keďže pri týchto pozíciách máte menšiu kontrolu nad bicyklom. Trest za porušenie týchto pravidiel je tvrdší, a to rovno diskvalifikácia bez ohľadu na dĺžku pretekov.

Zdroj: uci.org - Rider safety - New regulation in 2021

Vyššia bezpečnosť pri šprintoch

Posledné opatrenie sa týka vyššej bezpečnosti v dojazdoch a celkovo na trati na kľúčových miestach, ako sú napríklad šprintérske prémie. Toto opatrenie reaguje na nešťastnú udalosť a kolíziu z Okolo Poľska, ktorá sa odohrala v minulom roku. Počas šprintu, ktorý bol mimochodom mierne z kopca, vybočil Dylan Groenewegen zo svojej šprintérskej lajny a vedľa neho šprintujúci Fabio Jakobsen skončil v bariérach.

Zdroj: uci.org - Rider safety - New regulation in 2021
Po novom by mali byť bariéry bezpečnejšie a nemali by vytŕčať do priestoru cieľa. Okrem toho majú byť poukladané súvislo a riadne prepojené. Rovnako cieľová brána, ale aj brány na šprintérskych prémiách majú mať stĺpy vo väčšej vzdialenosti od bariér. Ostáva nám dúfať, že profíci si na nové pravidlá rýchlo zvyknú a v budúcnosti nebudeme svedkami nebezpečných a zbytočných pádov.

Čo si o nových pravidlách myslíte vy? Z môjho pohľadu je bezpečnosť pri zjazdoch dôležitá, avšak zatiaľ žiaden pád kvôli zjazdovaniu “na Sagana” nevznikol. Rovnako je škoda fľašiek v špeciálnych zónach, keďže pre divákov je to cenný suvenír a predsa len jazdci ich odhadzujú mimo davu a nie priamo do neho.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Strade Bianche Donne - všetci proti SD Worx

Strade Bianche Donne - všetci proti SD Worx

Toskánske biele gravelové úseky si za svoju relatívne krátku históriu získali obrovskú popularitu. Na štart 10. ročníka Strade Bianche Donne sa postavili všetky najväčšie esá ženského pelotónu.
Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Blato. Sneh. Piesok. Hlina. Toto všetko na maximálne 33 mm plášťoch. Vitajte v cyklokrose.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
keyboard_arrow_up