Oplatí sa poistiť si bicykel? Aké máte možnosti?

Oplatí sa poistiť si bicykel proti krádeži? Na čo si dať pozor pri uzatváraní zmluvy s poisťovňou?

Veď to poznáte, kúpite si nový bicykel a kedykoľvek s ním idete mimo svoj byt či dom, tak z neho nespustíte oči. Cesta do obchodu na bicykli? Ale kdeže, nebudete predsa riskovať krádež. Kávička v strede jazdy? Jedine v kaviarni, ktorá má aj terasu. V tomto článku sa pozrieme na poistenie bicykla, či je vôbec dostupné a na čo si dať pozor.

Pravdou je, že pri poistení proti krádeži bicykla si môžete vyberať z dvoch možností. Prvá je medzi poisťovňami rozšírenejšia, a ňou je poistenie domácnosti, resp. majetku. Podľa Viery Puškárovej z Komunálnej poisťovne si to málokto uvedomuje, že v prípade poistenia majetku je v rámci neho krytý aj bicykel.


Druhou možnosťou je osobitné poistenie bicykla proti krádeži, avšak toto poistenie je oveľa menej rozšírené a má svoje obmedzenia.

Poistenie domácnosti či majetku

V prípade, že vám niekto ukradne bicykel z bytu či domu, tak záleží od výšky poistného krytia celej domácnosti. To znamená, že keď je jeho výška dohodnutá napríklad na 10 000 € a vám ukradli bicykel v hodnote 5 000 € a iné zariadenie v byte či dome za 3 000 €, tak poistné plnenie vám aktuálnu hodnotu bicykla pokryje.

Výnimkou je, keď je bicykel mimo domu, teda vo vedľajších stavbách alebo v mimobytových priestoroch, ktoré patria k bytu. V tomto prípade je poistné krytie nižšie, a to okolo 20 až 30 % z poistnej sumy za zariadenie domácnosti. To znamená, že keby ste mali domácnosť poistenú do výšky 100 000 €, tak 20-tisícové poistné krytie vám bude stačiť aj na drahší bicykel.


Pri uzatváraní zmluvy si treba dať pozor na podmienky.
Je dôležité si bicykel označiť, aby ste vedeli polícii dokázať, že je váš.
Keby vám ukradli bicykel z priľahlej kôlne vedľa domu, ktorá bola nezabezpečená, tak poisťovňa vám nemusí nič vyplatiť. Dôvodom sú práve podmienky poistenia. Kladie sa dôraz na materiál, z čoho je vaša garáž, či iný priestor postavený a rovnako na zabezpečenie, teda kvalitu dverí a zámkov. Všetko nájdete v podmienkach tej ktorej poisťovne. Samozrejme patria sem všetky typy bicyklov, čiže sa nemusíte báť ani o elektrobicykel.


Samostatné poistenie bicykla

Samostatné poistenie bicykla nie je v repertoári poisťovní natoľko rozšírené. Toto poistenie pokrýva aj krádež bicykla vo vonkajších priestoroch, čiže aj na spomínanej kávičke či v obchode, avšak má to háčik. Presnejšie, poistenie kryje aj krádež v prípade, že vám bicykel ukradnú zo stojana na aute alebo vo vonkajších priestoroch, avšak len v prípade, že ste mali bicykel zamknutý dostatočne bezpečným zámkom o zábradlie, plot či stojan. To znamená, že keď vám ho ukradnú na kávičke, tak ho musíte mať riadne zamknutý, a to dostatočne bezpečným zámkom. Ako bonus poistenie môže pokrývať aj krádež bicykla v zahraničí.


Bicykel je možné poistiť na jeho kúpnu cenu až do výšky 5 000 €. Staršie bicykle je možné poistiť len do veku troch rokov, keďže aj bicykle podliehajú opotrebeniu a ich cena sa znižuje. Z toho dôvodu je aj celková dĺžka trvania poistenia najviac 3 roky (prípadne menej podľa výberu). Okrem toho poistenie obsahuje aj asistenčné služby v prípade nehody na bicykli vo forme zabezpečenia odvozu do nemocnice, či odvozu bicykla do servisu a jeho opravy.

Netreba zabúdať, že v prípade nálezu bicykla sa vyplatená suma poisťovni vráti, okrem sumy za opravu poškodenia, ktoré spôsobil zlodej. V tomto prípade je dôležité si bicykel označiť, aby ste vedeli polícii dokázať, že bicykel je váš. Priznám sa, že ja poistenie nemám a radšej si dávam poriadny pozor na to, kde bicykel opriem (väčšinou len doma o stenu). A čo vy? Ako riešite zabezpečenie vášho bicykla?

Keby ste uvažovali nad kúpou zámku na bicykel, tak si môžete vyberať u nás v shope. Rovnako sme robili aj video na tému výberu správneho zámku, či testy konkrétnych modelov Trelock FS 455 a Abus Alarmbox a reťaz Ivera.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: ABUS kotva - zabezpečenie na vysokej úrovni

Test: ABUS kotva - zabezpečenie na vysokej úrovni

S príchodom zimy sa veľa cyklistov rozhodne uskladniť svojich miláčikov na zimný spánok. Netreba však zabúdať na bezpečné uloženie, hlavne, ak ho budete skladovať napr. v pivnici, alebo všade tam, kde nebude na očiach.
Test: Force TORCH 2000LM USB – dve svetlá v jednom?

Test: Force TORCH 2000LM USB – dve svetlá v jednom?

Chcete brázdiť traily aj potme a zároveň na ceste neoslepovať vodičov? Hľadanie vhodného svetla sa práve skončilo.
Doplnky na nočné jazdy – bezpečne mestom aj lesom PR článok

Doplnky na nočné jazdy – bezpečne mestom aj lesom

Jeseň je typická sychravým počasím, šerom a skorým stmievaním. Od jazdenia to však mnohých neodradí. Čo by sa mohlo zísť na takéto neskoré jazdenie?
keyboard_arrow_up