Pozvánka: Birell BikeFest - bikerská topka na záver leta

„Je libo" trochu adrenalínu? Posledný augustový víkend čaká všetkých priaznivcov horskej cyklistiky či extrémneho športu veľký sviatok.

Bikepark v Kálnici otvára na štyri dni svoje brány a prináša jubilejný 10. ročník najväčšieho slovenského cyklistického festivalu. Kto už niekedy toto podujatie navštívil vie, že ide o naozaj kvalitnú akciu plnú „bláznov” na dvoch kolesách. A ako každý rok, aj tento si pre nás pripravili kopec disciplín, v ktorých sa môžeme trošku predviesť.


Prvý deň

Tú správnu atmosféru začne Kálnica naberať už vo štvrtok, tréningovým dňom na Garmin Slopestyle FMB World Tour. Zatiaľ sa síce nepreteká, no tí správni “marchi” už začnú predvádzať, čo v nich je a prečo mnohí iste zopár krát obetovali celistvosť svojich kostí. Výsledok určite bude stáť za to a štvrtkové rozohriatie sa naplno prejaví na sobotných akrobaciách.

Pumptrack v centre pozornosti

V piatok 27. augusta sa všetky oči aj kolesá sústredia práve na pumptracky. O 12-tej hodine nás čaká prvá disciplína nazvaná Maxxis Pumptrack. Tu si na svoje prídu všetci milovníci tejto disciplíny vo vyraďovacích pretekoch. Veľký pumptrack je celý vyasfaltovaný a snáď poteším aj začínajúcich bmx-károv s informáciou, že istoty v podobe reťaze sa nemusíte zbavovať. Na Maxxis Pumptrack je povolená, takže bez váhania môže prísť aj ten, kto zatiaľ svojím pumpovacím schopnostiam naplno nedôveruje.


O piatej hodine sa pozornosť presunie na Maxxis Dual Pumptrack a začnú sa naozaj veľmi zaujímavé súboje. Tu už na reťaz môžete zabudnúť. Ste tu len vy, váš bike, gravitácia a súper. Rovnako ide o rýchlu vyraďovačku a vy tak máte len jeden pokus. Buď to dáte, alebo končíte. Zavŕšenie akcie v tento deň organizátori predpokladajú okolo 20-tej hodiny. Potom ostáva len netrpezlivo čakať na ďalší deň.


Pre tých, čo v Kálnici ostávajú, alebo sa jednoducho nemajú kam ponáhľať, po ôsmej hodine na seba strhnú pozornosť chlapi z BIKES ON FILM. Ich najnovšie video sa tu totiž dočká svojho premiérového premietania.

Predveď, čo je v tebe

V sobotu šou jednoznačne dosiahne svoje maximum. Hneď ráno začína snáď najobľúbenejšia disciplína tohto podujatia, Rock Machine ENDURO Race. Ako po minulé roky, aj teraz budú tieto preteky kvalifikačnými do Svetovej enduro série. Môžme sa tak tešiť na slovenskú topku a tiež veľa zahraničných pretekárov. Hobbíkov možno poteší fakt, že organizátori sa to rozhodli pre začiatočníkov trošku odľahčiť. Čaká ich o jednu RS-ku menej ako pretekárov v kategórii Race a tiež jednoduchší povrch bez náročnejších skalnatých pasáží. Na rozdiel od Race tiež nebude nutná full face prilba.


Druhý deň festivalu riadne vygraduje o 13-tej hodine, kedy začína Garmin Slopestyle FMB World Tour SILVER Event. A toto už bude riadna „šupa". Ako už názov pretekov prezrádza, opäť je táto disciplína v Kálnici zaradená do série Freeride Mountain Bike World Tour, tentokrát dokonca so strieborným statusom.. Len pre doplnenie, BikeFest je jediné podujatie na Slovensku, ktoré je súčasťou tejto svetovej série. A keďže sa tu budú udeľovať kvalifikačné body na majstrovstvá sveta, určite sa tu opäť ukáže kopec neskutočných chlapov. Ústa dokorán a tichá závisť pri ich sledovaní sú povolené.


19-tej hodine sa cyklistické „besnenie" presúva na Nočný Dual Slalom. Pretekárov najprv čaká kvalifikačná jazda, následne už prídu vyraďovačky. Tento rok si organizátori pripravili úplne novú trať a nepochybne bude ešte vymakanejšia než vlani. Trvanie súťaže sa predpokladá až do desiatej hodiny. Stúpajúci adrenalín s blížiacim sa finále tak ešte znásobí pribúdajúca tma.


V sobotu sa rovnako o slovo prihlásia aj BIKES ON FILM. Najprv bude možnosť si s nimi pojazdiť, po polnoci zasa zoberú hlavné slovo DJovi a roztočia to na (un)official afterparty.

Technika vs. kondička

Posledný deň bude patriť dvom disciplínam. O 10-tej hodine do toho dupnú maratónci na XLC BikeFest Maratóne. Ten bude svojich účastníkov lákať na tri rôzne trate. Ako prvý odštartuje Veľký okruh o dĺžke 50 km, so samostatnou kategóriou pre e-bikerov. Hodinu na to svoj priestor dostanú účastníci Stredného okruhu o dĺžke 23 km a následne sa na štart postavia rodičia s deťmi na Športovom rodinnom okruhu o dĺžke 10 km. XC-čkari sa môžu tešiť na krásnu prírodu, výšľap na Považský Inovec a záver vedený po modrej trati bikeparku.


12-tej naštartujú divácky zaujímavejšie preteky, SPECIALIZED Downhill Race. Pre zjazdárov bude pripravená kompletne prerobená trať Comeback, čo je hneď prvá trať od vleku a na bikerov poskytuje dobrý výhľad. Dávka adrenalínu sa tak ujde nielen štartujúcim, ale aj divákom.


Testovačky, parkovanie a covid opatrenia

Ako po minulé roky, aj teraz bude možnosť si počas festivalu vyskúšať testovacie biky. Tie si môžete vopred rezervovať na stránke organizátora, vďaka čomu vám ho nikto nevyfúkne. Na pojazdenie budete mať kopec možností. Tratí v okolí je naozaj dosť a rovnako je na testovanie vyhradený celkom slušný čas 1,5 hodiny.

Parkovanie taktiež zostáva bez zmeny. K dispozícii je dosť veľká lúka hneď pred vstupom do bikeparku a parkovanie je zdarma. Pre tých, čo plánujú využiť hromadnú dopravu, pripravený autobus, štartujúci zo stanice v Novom Meste. Žiaľ tohto roku bez prívesného vozíka na bicykle.


Samozrejme netreba zabúdať na fakt, že protipandemické opatrenia nás sprevádzajú aj na takýchto podujatiach. Do areálu bikeparku sa tak dostanú len ľudia zaočkovaní, alebo otestovaní. Pri vstupe bude pripravené odberné miesto s možnosťou otestovania sa za príplatok 10 €. Všetky potrebné informácie k Birell BikeFest nájdete na stránke podujatia.

Verím, že bezpečnostné opatrenia nikoho neodradia a na festivale sa stretneme v čo najhojnejšom počte a len s tou najlepšou náladou.

Zdroj fotografií: Birell BikeFest
report_problem Našiel si v texte chybu?

XLC BikeFest Maratón

calendar_today 29.08.2021
label XC preteky
place Kálnica (Slovensko)

clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Birell BikeFest 2022 - zábava na mnoho spôsobov

Birell BikeFest 2022 - zábava na mnoho spôsobov

Nevieš, čo s najbližším víkendom? Kálnica má dvere otvorené a ponúka širokú paletu bikerských aktivít.
Pozvánka: BikeFest maratón v Kálnici - poriadna nálož na nedeľu

Pozvánka: BikeFest maratón v Kálnici - poriadna nálož na nedeľu

Hrebeň Považského Inovca a rozhľadňa na Panskej Javorine, aj to ponúkne tohtoročný MTB maratón v Kálnici.
Pozvánka: Scott Enduro Race 2023 v Kálnici - naložené preteky aj s festivalom

Pozvánka: Scott Enduro Race 2023 v Kálnici - naložené preteky aj s festivalom

Enduro preteky sú už dlhšie súčasťou BikeFestu v Kálnici a dnes sa pozrieme na novinky, ktoré si pre nás tento rok organizátori pripravili.
keyboard_arrow_up