Test: Zimné tretry Giro Blaze - znesú aj vapkovanie

Zimné tretry na bike sa stále častejšie robia v dizajne s jednoliatou vrchnou časťou, s návlekom, ktorý je súčasťou tretry. Aké to má výhody a ako sa v nich jazdí?

Kto chce jazdiť celoročne, zimné tretry sú výborná investícia. Letné tretry nebudú nikdy také teplé a odolné na nosenie, keď je vonku chlad, blato a voda. A to nehovorím o MTB, kde nosenie návlekov je ešte viacej ošemetné, pri chôdzi, alebo len pri prenášaní biku cez padnutý strom, sa rýchlo návleky ničia, za chvíľu sú potrhané. A zvlášť kapitola je umývanie tretier, nie je nič výnimočné, že ich treba umývať po každej jazde, takže aj údržba je dôležitá súčasť konkrétneho prevedenia.


Rôzne druhy zimných tretier

Keď nájdete v ponuke eshopu pri tretrách napísané, že sú zimné, ešte to automaticky neznamená, že každé sú vhodné aj do mrazu. Ako dnes vo všetkom, aj tu je ponuka široká a zateplenie a ochrana sú odstupňované podľa toho, ako sa biker chystá tretry používať. V ponuke sú prechodné tretry, ktoré sa príliš od klasických nelíšia, majú menej vetracích otvorov a v oblasti členku neoprén, ale extra zateplenie nemajú. Hodia sa ako alternatíva k používaniu návlekov do plusových teplôt.

Nemusíme riešiť maximálny prenos sily, dôležitejší je teplotný komfort a pohodlie.
Potom tu je stredná kategória, tam už je vidieť na topánke samotnej, že je robustnejšia, takéto „čižmičky” sú celé vyhotovené z odolnejšieho materiálu, hrubšia býva aj vložka. Ak sa kombinujú s teplými ponožkami alebo výhrevnými vložkami, tak znesú aj nízke teploty, už udržia aj nejakú vodu, keď je vonku topiaci sa sneh, dážď alebo blato.


A pre bežné jazdenie stoja na vrchole zimné tretry, ktoré sú ešte robustnejšie, majú hrubú vnútornú vrstvu, už sa často nezapínajú klasickým spôsobom, ako sme pri tretrách zvyknutí, výbornú majú odolnosť voči vode a vďaka „návleku”, ktorý tvorí vrchnú vrstvu tretry, sa dobre udržiavajú. Mne sa do rúk, vlastne do nôh, dostali práve takéto tretry, model Giro Blaze sú moje prvé zimné tretry v takomto dizajne, doteraz som mal strednú kategóriu zimných tretier, čo sa mi hodí pri porovnávaní.


Veľkosť

Letná tretra sa kupuje vo veľkosti, aby nebola ani veľká a ani malá, pri zimných treba počítať s dvoma vecami. Jednak budeme do nich nosiť teplé a tým pádom hrubšie ponožky, alebo do nich dáme výhrevné a opäť robustnejšie vložky a preto treba mať dostatok miesta okolo chodidla a lepšie je siahnuť po väčšej veľkosti.

Ďalšia vec, prečo sa zimné tretry kupujú trochu väčšie je to, že potrebujeme nohu pekne prekrvenú, prílišné utiahnutie chodidla alebo príliš úzky tvar tretry tomuto bráni. A to nechceme, krv nohu ohrieva a preto som si aj ja vybral veľkosť 47, aj keď bežne nosím 46 (letné cestné a horské mám od Shimana).


Zapínanie

Ako som vyššie spomenul, zimné tretry môžu mať klasické zapínanie na kolečko BOA, pracku alebo suchý zips, ale nájsť sa tu dajú aj šnúrky ako pri lyžiarkach na bežky. Pri zimných tretrách nie je až tak dôležité, aby sme nohu mali pevne zatiahnutú, v tomto období nepotrebujeme väčšinou šprintovať, alebo nemusíme riešiť maximálny prenos sily, dôležitejší je teplotný komfort a pohodlie.

Moje prvé zimné tretry mali kombináciu troch suchých zipsov a jednej plastovej pracky, noha v nich držala pevne, aj keď to nebolo tak efektívne, ako pri letných tretrách s dvoma kolieskami BOA. Giro Blaze majú kombináciu šnúrky a zipsu, ktorým sa zapína vrchná časť. Keď som toto zbadal prvýkrát, mal som obavy, ako to bude fungovať, či noha nebude v tretre príliš voľná, či nebude klasické cyklistické zapínanie chýbať. Ako to bolo v skutočnosti, rozoberiem v časti o jazdení.


Pri zapínaní spomeniem to, že vnútorná šnúrka drží v putkách, tie vyzerajú prišité pevne, zatiaľ sa neukazuje, že by sa mohli časom trhať. Vrchný zips je aj podlepený, takže cez neho neprenikne voda, opäť po detailom študovaní vyzerá všetko robustne.


Moderné materiály a konštrukcia topánky

Testované tretry majú vrchný návlek z materiálu Primaloft s vodným stĺpcom 10 000, rovnaké číslo uvádzajú aj pri odolnosti proti vetru. Vnútro tvorí mäkká kotníková topánka, je hrubšia, ako som mal na predchádzajúcich tretrách, pripomína skutočnú zimnú obuv.


Vložka je konštruovaná tak, aby od plastovej podrážky izolovala prenikajúci chlad, je hrubšia a bez vetracích otvorov. Podrážka je klasická ako na MTB tretrách, na špičky je možné našróbovať hroty, ak by bolo treba v extrémnom blate alebo snehu bike aj tlačiť, hroty nie sú súčasťou balenia.

zimná vs. letná vložka

Vrchný návlek je na viacerých miestach zosilnený, Giro priamo uvádza v popise, že to má pomôcť pri chôdzi v snehu, ktorý by mal na povrchu ľadovú škrupinu, ktorá by mohla poškodiť návlek. Každé takéto spevnenie sa hodí, v lese biker ľahko tretru šuchne o kameň, alebo haluz. Chránený je aj členok, vrchný návlek v tejto časti má výstuhu, bezpečnosti pridáva reflexný pás po celej zadnej časti tretry.


Ako sa v nich jazdí

Moja najväčšia obava sa nepotvrdila, a noha v tretre aj napriek zapínaniu na šnúrku a zips drží dobre. Pevnej pozícii chodidla v topánke pomáha aj vrchný návlek, ktorý je akurát obtiahnutý, vo vrchnej časti je príjemne úzky aj na môj tenký členok. S týmto mávam problém, napr. výrobcovia návlekov často predpokladajú, že biker bude mať pri veľkosti chodidla 46-47 široké nohy.


Ak však máte široké nohy, treba model Blaze radšej vyskúšať, návlek je síce elastický, ale na vyslovene hrubú nohu to nebude. Videl som aj podobný model od inej značky, ktorý má hore ešte suchý zips, to bude pre hrubonohých lepšie riešenie.

Bordel sa dnu nedostane

Úzky otvor je potrebný na to, aby sa vrchom do vnútra nedostával sneh, blato alebo prach. Ja som s čistými ponožkami chodil domov, aj keď prachu bolo po mesiaci bez dažďa extrémne veľa, ak boli teploty okolo 10 °C, stačili mi len letné. Keď potom do tej prašnej múčky napršalo, spravilo sa lepivé blato, že sa až prestali otáčať kolesá v ráme, tretry opäť nesklamali a ani po takejto jazde som dnu žiadny bordel nemal.


Po blatovej skúsenosti s tlačením biku som išiel na hrubé umývanie na vapku, tretry som čistil, až kým som sa nezbavil všetkého bordelu. Počítal som, že premoknú, ale domov som to mal len kúsok, tak by mi to nevadilo. Na moje prekvapenie som doma vyzul čistú a nepremočenú ponožku, tretry stačilo dať sušiť a nemusel som ich už vôbec čistiť. Ja by som pyšne uvedený nápis na tretre, pripomínajúci vodný stĺpec 10k, nahradil originálnejším „vapkaproof”.


Dá sa aj zamakať a vydržia

Ak jazdíte letné tretry s karbónovou podrážkou, určite budete cítiť, že táto plastová je o poznanie mäkšia. Mne to vôbec nevadí, v zime chcem v kľude točiť nohami, o žiadne výkony mi nejde. Naopak, ak je treba bike tlačiť, čo sa v zime stane ešte častejšie, potom je mäkšia podrážka príjemnejšia.

Keď som posielal kamošom odkaz na tieto tretry, že ich idem testovať, dostal som odpoveďou foto, kde boli iné zimné tretry s neoprénovou časťou okolo členka, kde bol tento materiál potrhaný a zošívaný. Boli to prechodné tretry, ako som spomínal v úvode. Vrchný návlek modelu Blaze je určite odolnejší, ako takýto neoprén, nepredpookladám, že by ho roztrhla bežná haluz.

Na druhú stranu, kto plánuje dať zabrať zimným tretrám aj v tomto smere, tak potom klasické prevedenie z umelej kože bude vhodnejšia, návlek na tretrách Giro je síce krásne funkčný, ale pády, kamene a hrubé škrabance ho poškodia skôr, ako klasickú tretru.


Na sneh sa už teším

Tretry som nejazdil v mínusových teplotách, nechceli sme čakať s takýmto testom na stred zimy, kúpu väčšina bikerov rieši na začiatku zimnej sezóny. Najchladnejšie som mal asi 3 °C, v tretre som mal už zimnú ponožku, ale keď sa na obed oteplilo na 10 °C, bolo mi už dosť teplo. Aj z tohto súdim, že výrobcom uvádzaných -7 °C je reálnych a tretry udržia teplo aj v mínusových teplotách. Na druhú stranu je pocit tepla individuálna vec, každý sme inak citlivý, preto sa toto všeobecne odhaduje len ťažko.


Komu sa hodia

Pre mňa je model Giro Blaze veľkorysým riešením, ja nejazdím vo veľkých mrazoch, skôr ocením odolnosť voči špine a vode a extrémne ľahkú údržbu, lebo na svoje veci som citlivý, mám ich rád čisté, trošku som pedant. Toto riešenie s vrchným návlekom ma presvedčilo, funguje aj to zapínanie na šnúrku, ak by som hľadal úplne dokonalé prevedenie takýto tretier, videl som inú značku, kde vo vnútri bolo namiesto šnúrky kolečko BOA, ale tie zas neboli tak robustné a teplé a to je pre mňa dôležitejšie. Aby boli nohy v teple, aby som sa pri zimnom jazdení cítil „blaze”.

Na webe značky Giro sú uvedené všetky informácie o modeli Giro Blaze. V prípade dostupnosti modelu Giro Blaze ich nájdete medzi ostatnými tretrami značky Giro.

Zimné tretry nemajú extra kategóriu v eshope, sú medzi klasickými cestnými alebo horskými tretrami. Prípadne v kategórii tretry môžete hľadať kľúčové slovo „zimné” a ak názov tretier obsahuje toto slovo, filter ich vyhľadá.

(Doplnené 01/23: Tretry jazdím už viac ako jednu zimu a spokojnosť trvá. Z dlhodobého pohľadu sú tretry odolné, povrch nemá žiadne znaky po pádoch alebo zakopnutiach, ktoré som v nich absolvoval. Držia aj šnúrky, ktorými sa tretry zapínajú, žiadne pútko sa neroztrhlo. Dávam im stále zabrať, takže ich občas vystriekam na umývačke áut, prekvapený som, že nič nestratili ani z odolnosti voči vode. Umývam ich aj doma kefou a prostriedkom na bicykel a stále držia. Tretrám nevadí ani občasné tlačenie bicykla, podrážky odolávajú tiež, neodliepajú sa od vrchnej časti topánky.)

Otestuj niečo aj ty

Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Písať môžeš, o čom chceš, podeliť sa dá s tipom na výlet alebo so zážitkami z pretekov. Užitočné pre ďalších bikerov sú tvoje skúsenosti s produktami z nášho shopu, napíš si svoj test bicykla, oblečenia, trenažéra alebo iného cyklovybavenia. Nech všetko funguje ako dobre namazaná reťaz, tu sú užitočné informácie k písaniu článku.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Dobrý pomer vlastností zo sveta cestnej aj horskej cyklistiky, spojených s pohodlím a výkonom. To vôbec neznie zle. Ako sa jazdí v tretrách Kuro Tech a kde majú limity?
Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Test: VAUDE Minaki Mid II STX - môj zimný gamechanger

Test: VAUDE Minaki Mid II STX - môj zimný gamechanger

Vyzerajú robustne a všetko nasvedčuje tomu, že toho zvládnu veľa. Ako obstáli zimné tretry od VAUDE?
keyboard_arrow_up