Zdroj: Adam Milo/MTBIKER

Oddýchnutí po dovolenkách alebo na vrchole tohtoročnej formy? Tak sa príďte postaviť na štart niektorého z podujatí, ktoré pripravujú organizátori na september.

Pomerne horúce leto sa pomaly schyľuje ku koncu. Posledné roky sme síce svedkami, že sa nám mení klíma a ešte aj v septembri teploty atakujú 30 °C, no už to nie je také intenzívne ako cez prázdniny. Mnohým sa začne škola, rodičia zas preladia na režim ranných naháňačiek - do škôlky, do školy, do práce. No vyventilovať z týchto povinností, aspoň cez víkend, vám stopercentne pomôže dvojkolesový kamarát. Ak ste cez leto čo-to pojazdili, trénovali, príďte skúsiť niektoré z pretekov v blízkom či vzdialenejšom okolí. Ponuka je stále pestrá.


1. 9. 2022 - Stupava - Bajkservis Stupava MTB Šprint 2022

Jedenásť kilometrov do kopca s prevýšením štyristo metrov. Časovka do vrchu na horských bicykloch sa bude konať v stredu 1. septembra, keď máme štátny sviatok. Štartovať sa bude od predajne Bajkservis na Novej ulici a cieľ bude na chate Klinec na Bielom Kríži. Registrácia začína o 9.00 v priestoroch štartu. Ostrý štart potom o jedenástej hodine s jednominútovými intervalmi medzi jednotlivými súťažiacimi. Každý účastník nájde čas svojho štartu na štartovacom čísle, ktoré dostane pri registrácii. Štartovné je 15 €. Viac informácií nájdete na stupavskymaraton.sk.

3. 9. 2022 - Košice - MTB Singletrack Maraton Košice - UCI MTB Marathon Series

Jeden z najobľúbenejších maratónov u nás. Trate plné singletrailov, náročných stúpaní, zábavných zjazdov v okolí Košíc a turistického strediska Jahodná. Organizátori pripravili tri trate. Krátka meria 22 km a má prevýšenie 560 metrov. Je určená aj pre rodiny, začiatočníkov či elektrobikerov. Stredná trať ponúkne 43 kilometrov a 1 360 výškových metrov. Prevedie vás napríklad aj flowtrailom Davidoff. Časový limit je veľkorysý, aj pre tých, ktorým to do kopca nejde tak dobre ako z neho. Najdlhšia trať je venovaná poctivým bikerom, no vyskúšať ju môže každý technicky zdatný cyklista. Bude potrebné prekonať 73 km a 1 960 výškových metrov. Okrem toho odporúčame ostať aj v nedeľu, keď sa uskutoční KE.CY Singletrack Tour, čo je nesúťažná jazda so sprievodcom po trailoch. Na výber budú dva varianty - 20 a 40 km. Všetky potrebné informácie nájdete na webe pretekov.


3. 9. 2022 - Snežnica - Istrofinal Snežnický maratón

Ak to máte do Košíc ďaleko, alternatívou na sobotu 3. 9. môže byť deviaty ročník obľúbeného maratónu v prostredí Kysuckej vrchoviny. Preteky sú známe svojím dojazdom do cieľa, kde nájdeš cieľovú „rovinku” so 17 % stúpaním . No nielen to, trate ponúknu jazdu vrchovinou s krásnymi výhľadmi, lúkami, „singláčmi”, ale aj poriadnymi stojkami. Zasúťažiť si môžete na dvoch tratiach - 51 km a 21 km s nastúpanými 1 550 resp. 680 výškovými metrami. Na svoje si prídu aj najmenší účastníci, ktorí môžu súťažiť na Snežnickom maratóniku. Postup pre registráciu, novinky či profil trás nájdeš na tomto odkaze. Zostrih z minulého ročníka nájdete v nasledujúcom videu.


4. 9. 2022 - Richvald - Horal Richvald

Trate týchto pretekov vás prevedú prírodou na pomedzí Čergovského pohoria a Ondavskej vrchoviny a sú rozdelené na mužskú a dámsku verziu. Nežnejšie pohlavie bude musieť prekonať 16,5 kilometra a pritom nastúpa 473 výškových metrov. Páni to budú mať o čosi dlhšie, konkrétne 27,5 kilometra a 792 výškových metrov. Pre aktuálne informácie odporúčame sledovať pravidelne dopĺňanú FB stránku HORAL Richvald. Ak ste rozhodli podujatia zúčastniť, stačí kliknúť na nasledujúci link, kde nájdete aj správny postup registrácie či úhrady štartovného.


11. 9. 2022 - Rimavská Sobota - Teatro okolo Malohontu

Jedna z najobľúbenejších slovenských cestných „klasík.” Aj tak by sa dalo pomenovať toto podujatie. Pritom ide už o 9. ročník. Preteky vznikli v roku 2014, aby spropagovali región Malohont a okolie Rimavskej Soboty. Trať má skutočný klasikársky charakter, nechýbajú ani tri vrchárske prémie. Organizátor znížil štartovné pre dámy, aby prilákal viac súťažiacich nežného pohlavia. Okrem toho bude na trati pár kilometrov nového asfaltu a dobre zásobený bufet. Zaregistrovať či získať ďalšie potrebné informácie môžete na okolomalohontu.sk. Video z minulého ročníku si môžete pozrieť nižšie.


11. 9. 2022 - Raslavice - Raslavický pedál 2022

V srdci Šariša, v malebnej obci Raslavice sa bude konať 4. ročník MTB pretekov Raslavický pedál. Cieľom tohto podujatia je propagácia regiónu, ale aj vytiahnuť mládež od počítačov a telefónov do prírody a užiť si ju a aj atmosféru pretekov. Na poslednom ročníku sa zúčastnilo až 180 pretekárov a stretnúť medzi nimi ste mohli napríklad aj Káju Hartla. K dispozícii sú dve trasy a to 29-kilometrová alebo dlhšia 47-kilometrová. Pre deti je na miestnom amfiteátri tiež pripravená cyklistická súťaž. K písomnej pozvánke pripájame aj videopozvánku od organizátora, ktorý vás týmto srdečne pozýva do srdca Šariša. Každý účastník dostane účastnícku medailu a tričko. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.


18. 9. 2022 - Žilina - 7. kolo Detskej tour Petra Sagana

Veľké finále najväčšieho cyklistického seriálu pre najmenších cyklistov sa bude konať v rodisku nášho najlepšieho cyklistu Petra Sagana v Žilina. Tu bude posledná možnosť zamiešať poradím, poprípade zabojovať o posledné body do celkového hodnotenia. Keďže ide o posledné kolo, po pretekoch sa budú vyhlasovať aj výsledky celej tour Petra Sagana. Pre propozície stačí sledovať stránku organizátora. Ako to na tomto podujatí vyzerá a aká tam býva atmosféra, si môžete priblížiť aj v tomto videu.


24. 9. 2022 - Turčianske Teplice - Turieckap CITY MTB Eliminator XCE UCI C3

Tento ročník bude zaradený do národnej série MTB Eliminator pod záštitou CITY MOUNTAINBIKE, organizácie zastrešujúcej aj Svetový pohár a Majstrovstvá sveta XCE. Za takú krátku dobu existencie Turieckap XCE je to obdivuhodný počin. Pomerne mladá disciplína je aj divácky atraktívna, keďže súboje prebiehajú na krátkej trati a bojuje sa od štartu do cieľa. Atraktívnosť umocňuje aj mestské prostredie či umelé prekážky, ktoré musia súťažiaci prekonať. Či už máte licenciu a môžete súťažiť, alebo ju nemáte a zúčastnite sa iba ako divák, určite si dátum 24. 9. 2022 poznačte do kalendára. Pre presné informácie sledujte tento web. Ako to na pretekoch vyzerá, si môžete pozrieť v tomto „aftermovie".

25. 9. 2022 - Bratislava Rača - Kaktus Bike Bratislavký MTB maratón

To najlepšie nakoniec? Posledný septembrový víkend sa v Bratislave, v mestskej časti Rača uskutoční Kaktus Bike Bratislavký MTB maratón. Nebude to iba koniec mesiaca, ale podujatie bude zároveň posledným kolom Župného pohára a zároveň finálovým kolom slovenského pohára XCM. K dispozícii bude 80-kilometrový maratón s viac ako 2 000 výškovými metrami, 52 km dlhý polmaratón s 1 255 výškovými metrami a nakoniec aj krátka trať s parametrami 22 km a 531 výškových metrov. Stredná trať bude k dispozícii aj pre kategóriu elektrobicyklov. Pri online registrácii do 23.9. 2022 zaplatíte 20 €, na mieste 30 €. Ak stihnete registráciu do 19. 9., poteší vás štartovacie číslo s vlastným menom. Deti do 18 rokov neplatia, rovnako v kategórii rodič dieťa, platí štartovné iba rodič. Podrobnosti o kategóriách, tratiach či prihlasovacie formuláre nájdete na webe organizátora.


Toto sú iba niektoré z podujatí, ktoré sa konajú v rámci Slovenska. Bude ich však omnoho viac, preto vás pozývame navštíviť sekciu Kalendár, kde môžete objaviť ďalšie zaujímavé preteky v blízkom okolí aj v zahraničí.

Zdroj fotografií: archív organizátorov

[Foto na úvode: Adam Milo/MTBIKER]

report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Mesiac august - ďalšia dávka maratónov

Pozvánka: Mesiac august - ďalšia dávka maratónov

Letné mesiace nám dávajú o sebe vedieť vysokými teplotami a s nimi pokračujú aj maratóny v rôznych kútoch Slovenska.
Pozvánka: Júl - leto plné cyklistiky

Pozvánka: Júl - leto plné cyklistiky

Vytúžené leto je tu. Niekomu sa začali prázdniny, či dovolenková sezóna. Pre tých, čo majú radšej aktívny oddych a súťažné ambície, prinášame júlový prehľad podujatí.
Pozvánka: Jún v znamení pretekov - každý si príde na svoje

Pozvánka: Jún v znamení pretekov - každý si príde na svoje

Ponuka prvého letného mesiaca je pestrá a na svoje si príde každý fanúšik cyklistiky. Pozrime sa, kde sa môžeme spolu stretnúť a zapretekať si.
keyboard_arrow_up