Pozvánka: Slovak eCUP 2022/23 - preteky, zábava, adrenalín

Séria pretekov na trenažéroch pokračuje aj tento rok. Na Rouvy sa rozdajú aj majstrovské dresy.

Minulý rok sme si premiérovo vyskúšali preteky na trenažéroch a pre úspech seriálu v aplikácii Rouvy sme sa dočkali pokračovania v podobe druhého ročníka. Kto sa nejakého kola minulý rok zúčastnil, ten už má dobrú predstavu, ako to prebieha. No nováčikom sa budú hodiť aj praktické informácie, ktoré môžem dnes spomenúť spolu s organizačnými vecami. Tento ročník bude podľa mňa vo všetkých ohľadoch ešte lepší, zo skúseností môžu čerpať nielen pretekári, ale aj organizátori.


Začíname skôr

Teplý október prial aj cyklistom. Na Strave a v našich Výjazdoch som videl, že sa ešte naplno jazdilo vonku. To môže byť výhoda, keďže do prvých online pretekov nastúpime s rozbehnutými nohami a priať tomu bude aj skorší termín prvého kola. Okrem termínov zaujmú aj pomenovania jednotlivých kôl. Ja som rád, že aj MTBIKER má takéto čestné miesto.




Dĺžka a profil tratí

Pretekať budeme na rôznych lokalitách po celom svete,
Miestenky sa budú udeľovať podľa získaných bodov alebo ako priama nominácia.
ale to je aj pri maximálnom úsilí vlastne jedno, lebo málokto má energiu na to, aby stíhal obdivovať fotorealistické prostredie tratí na Rouvy. Dôležitejšia informácia bude ich dĺžka a profil, aby sme si vedeli rozvrhnúť sily. Charakterovo sa oproti minulému roku nič zásadne nemení, pôjde priemerne o hodinové výkony, samozrejme, záleží od trénovanosti jedinca. Zatiaľ sa vytrvalostná etapa nechystá, ale to nevadí, keďže na trenažéri plynie čas pomalšie.

Trať majstráku sa zverejní až neskôr. Štyri kvalifikačné kolá budú svojím profilom vyhovovať viac klasikom alebo priamo vrchárom, pretože nastúpaných metrov nebude málo. Jedno z kôl je čistá časovka do vrchu. Nezabudnite si pred pretekmi skontrolovať svoju hmotnosť zadanú v aplikácii Rouvy, #fairplay.


Ako sa prihlásiť?

Vďaka sponzorom bude celá séria eCUP aj tento rok zadarmo. Jediná podmienka je registrácia v aplikácii Rouvy, netreba si ju ani predplácať, účastníci môžu využiť bezplatný 30-dňový promo kód. Registrovať sa môžete na stránke Rouvy. Štartovať sa bude vždy v podvečerných hodinách a prihlásiť sa stačí v daný deň. Odkaz na každé podujatie bude zverejnený aj v našom Kalendári. Na každé kolo bude voľných 1000 miest. Môžeme si teraz tipnúť, či sa podarí nejaké preteky obsadiť na 100 %.


Kategórie a bodovanie

Počet kategórií je priamo úmerný záujmu a kvalite štartového poľa. Tento rok sa podobá tomu minulému, zaujímavo vyzerá kategória družstiev. Bodovanie je jednoduché, za prvé miesto je 1000 bodov a potom to po jednom postupne klesá.

  • Muži ELITE/U23 (kombinovaná kategória, povinná licencia UCI 2022, ročník 2004 a starší)
  • Ženy/Juniorky (kombinovaná kategória, povinná licencia UCI 2022)
  • Juniori (povinná licencia UCI 2022, ročník 2005 a mladší)
  • Hobby jazdci (posledné dve sezóny nemal licenciu vydanú SZC/UCI)
  • Súťaž družstiev (družstvo tvorí 3 - 10 súťažiacich, traja najlepší súťažiaci sa v konkrétne preteky vždy započítavajú do celkovej klasifikácie)


Česť štartovať na majstráku

Majstrovstvá Slovenska v e-cyklistike budú prebiehať podobne ako minulý rok. Fyzicky sa stretne 20 najlepších pretekárov zo všetkých kategórií. Miestenky sa budú udeľovať podľa získaných bodov (spočítajú sa všetky štyri kolá) alebo ako priama nominácia. Muži majú podľa bodov garantovaných 5 miest, juniori a ženy 3 a Hobby 2 miesta. Muži majú 3 divoké karty, juniori a ženy 2. Všetko bude fér, preteká sa na rovnakých trenažéroch a pred jazdou prebehne oficiálne váženie. Takže cez Vianoce rozumne s papaním.


Tipy k pretekaniu

Jednou z najdôležitejších vecí je mať v poriadku trenažér, počítač a pripojenie. Radšej si dopredu skontrolujte kompatibilitu priamo na Rouvy. Jedna tabuľka je pre trenažéry a druhá pre smart biky.

Veľmi, veľmi, veľmi dôležité je vetranie. V interiéri sa totiž pri maximálnom nasadení ľahko prehrejete, takže ventilátor a otvorené okno je úplný základ. Ja som to minulý rok skúšal aj na terase, no teplota okolo 4 °C nebola ideálna a na konci som si prestával cítiť ruky a nohy.


Podujatie odporúčam aj tým, ktorí nemajú ambície v celkovom poradí, no prekvapujúco je to zábavná forma jazdenia...
Dôležitejšie ako udržiavanie si závetria za inými jazdcami je to, že nebudete na začiatku prepaľovať tempo. Radšej sa o nejakú skupinku prepadnúť, ako by mali na konci úplne dôjsť sily. Na toto si musím dať pozor aj ja, pretože na záver minuloročného majstráku ma obiehala dokonca cyklistka.

Kto nepozná svoje FTP, spravte si pred pretekmi test. Existujú na to určené workouty (aj v Rouvy), alebo si len jednoducho dajte naplno 20 minút, odpočítajte 5-10 % a takto si stanovte watty, ktoré sa budete snažiť držať cez preteky počas celej hodiny. Ak ste si spravili FTP test ešte v lete, tak tento údaj na jeseň už nemusí platiť, väčšinou to číslo klesne.


Už som spomenul to, že v Rouvy funguje jazdenie aj v háku. Nebojte sa aj v aplikácii jazdiť takticky a neťahajte zbytočne dlhé špice. Ak vidíte, že sa blíži vrchol stúpania, tak sa zmačknite, v zjazde sa dá oddýchnuť podobne ako pri reálnom jazdení.

Samozrejmosťou je pitný režim a správny jedálniček. V deň pretekov by som radšej nejedol ťažké jedlá, hodinu pred štartom dobre padne banán alebo športová tyčinka, tesne pred výstrelom si môžete dať gél. Ten sa hodí aj na posledných 15 minút pretekov, prípadne si zarobte jonťák so sacharidmi, nezabúdajte dostatočne piť. Ja som stiahol aj liter tekutín, to potenie môže byť extrémne.


Zábava pre každého s trenažérom

Ako som už spomínal, v Kalendári budú detailné propozície ku každému kolu, na každé sa prihlasuje zvlášť. Uvidím, či sa mi podarí nominovať na majstrák, už pri prvom ročníku bolo výborné zázemie vrátane live prenosu na Youtube, tento rok snáď pribudnú aj ventilátory. Podujatie odporúčam aj tým, čo nemajú ambície v celkovom poradí. Prekvapujúco je to zábavná forma jazdenia, adrenalín sa vyplavuje podobne, ako pri pretekaní vonku.

Kto ešte nemá vhodný smart trenažér, tento rok sú konečne slušné skladové zásoby a dokonca aj zľavy. Komu nezostali zo sezóny gély a jonťák, v eshope ich nájde na jednom mieste.

Informácie budú aj na webe SZC a odporúčam sledovať aj ich profil na Instagrame.

Zdroj fotografií: cyklistikaszc.sk
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: MTBIKER X-Point Cyclocross Race 2022 - zaži svetovú atmosféru cyklokrosu

Pozvánka: MTBIKER X-Point Cyclocross Race 2022 - zaži svetovú atmosféru cyklokrosu

Jeseň je obdobím, kedy nám Il Lombardia pomaly ale isto uzatvára cestnú sezónu. No na druhej strane to nielen nám, ale aj svetovej špičke, otvára nové možnosti jazdenia. Jednou z nich sú aj preteky X-Bionic Cyclocross Race.
Pozvánka: Majstrovstvá Slovenska v Gravel – MTBIKER G-MARIN Cup Gravel

Pozvánka: Majstrovstvá Slovenska v Gravel – MTBIKER G-MARIN Cup Gravel

Druhýkrát sa bude bojovať o titul majstra Slovenska v kategórii gravel, neváhaj sa zúčastniť.
Pozvánka: Majstrovstvá Slovenska v časovke do vrchu 2023 - na „samotě“ u lesa

Pozvánka: Majstrovstvá Slovenska v časovke do vrchu 2023 - na „samotě“ u lesa

„Zavretý“ medzi ihličnanmi, výhľady na nekonečné lesy, len ty, tvoj bicykel a kopec. Vitajte na Kasárňach.
keyboard_arrow_up