Sloboda v pohybe - strešný stan

Viacerí z vás mi určite dajú za pravdu, že šport a obzvlášť cyklistika je dosť úzko prepojená s cestovaním.

Víkendové preteky, miestne traily či bikepark. Všade nás niekto volá, láka, pozýva a často to nie sú jednodňové záležitosti, ale skôr výlet či dovolenka spojená s prenocovaním. Ak ste na tom podobne ako ja, že neradi „browsujete” na internete a „bookujete” apartmán za čo najvýhodnejšie ceny, zbystrite pozornosť a pokračujte smelo ďalej v čítaní.


Prečo strešný stan

Možno ani netušíte, že existuje, možno nad ním už dlhšie uvažujete, možno ste ho už vyskúšali a možno ho už niektorí vlastníte. To, čo vám chcem trošku predstaviť a opísať, ja sám volám „sloboda na kolesách” alebo „pojazdná poschodová posteľ”. Oficiálne je to strešný stan.


Ja túto vychytávku sledujem už nejaký ten rok
Istá dávka odvahy a dobrodružstva v žilách nesmie chýbať.
a konečne sa mi naskytla príležitosť otestovať ho v reálnom živote. Cestujem rád od čias, keď som do rúk dostal čerstvo vytlačený vodičský preukaz a vždy sa výber auta podriaďoval bicyklu a možnosti prespať v ňom. Preto som vlastnil viaceré combi verzie rôznych značiek a veľkostí. Dokonca som mal to šťastie a tri roky bol hrdým majiteľom autokaravanu, presnejšie obytnej dodávky, s ktorou som „nabehal” tisíce šťastných kilometrov. Lenže čas letí, životné potreby a priority sa menia a nastal čas, keď bol už aj autokaravan nadbytočný. A presne vtedy, keď je karavan „priveľa” a osobné auto „primálo”, prichádza do hry strešný stan.


Menej starostí, ešte väčšia sloboda

Ani zďaleka nie je tak náročný na údržbu ako obytné auto a zároveň poskytne omnoho väčší komfort a pohodlie ako len sklopené sedačky v osobáku. Existujú rôzne typy, verzie, veľkosti a aby ste sa mohli slobodne vydať na cesty, potrebujete len akékoľvek auto so strešnými lyžinami a priečnikmi. Zabudol som... istá dávka odvahy a dobrodružstva v žilách nesmie chýbať. Je to taký „nomad style”. Jeho najsilnejšou stránkou je možnosť „ubytovať” sa a prespať takmer hocikde. Čiže pre ľudí riadiacich sa heslom: „bývaš, kde zaparkuješ” alebo „home is where you park it” je to „must have” vec. Mne sa do rúk dostal „škrupinový” stan - (s pevnou strechou, niečo, čo vyzerá ako klasicky strešný box s teleskopickými vzperami) značky redcat.camp.


Veľmi som sa tešil na deň, keď si ho konečne budem môcť vyzdvihnúť. Ja som si ho zapožičal od firmy v Brezovej pod Bradlom. Sympatický majiteľ bol veľmi ochotný a umožnil mi prísť si preň do centra Piešťan, kde mi všetko ukážkovo vysvetlil a pomohol stan naložiť na strechu. Ehm, to nakladanie... to je asi jediné, čo vás môže zaskočiť.


Mobilná spálňa

Tepelný komfort je oveľa lepší ako v klasickom stane.
Samotný stan váži približne 70 kg a teda s vašou útlou polovičkou ho tak jednoducho nenaložíte. To je však moja jediná výčitka a inak musím stan len vynachváliť. Ak už ho máte bezpečne naložený, nič nemilé vás neprekvapí. Dokonca ani nadmerný hluk a zvýšená spotreba. Neviem, či je to možné, alebo to bol len môj subjektívny pocit, že so stanom na streche bolo auto rovnako tiché, ak nie tichšie, ako bez neho. Keď vozím lyžiny prázdne, pokoj narúša vietor pískajúci popod a ponad ne. So stanom tento jav zmizol.

Čo sa týka spotreby, tú som nikdy neriešil a nepatrím k tým, ktorí upäto sledujú a dennodenne hľadia na vývoj cien ropy. Viem však, že moje auto bežne „cucne” asi 5,7 litra na 100 kilometrov, a so strešným stanom to vzrástlo asi o 3 až 4 deci, ale nepripisujem to len jemu. Auto bolo naložené batožinou spolu s bicyklom na zadných dverách a išlo sa na skoro týždňovú dovolenku, takže nákladu nebolo úplne málo.


Napočítaj do 120 a bývaš

No poďme k samotnému stanu. Ten ma veľmi milo prekvapil celkovým spracovaním, kvalitou a v konečnom dôsledku aj cenou, za ktorú je možné si ho zakúpiť. Samotné rozloženie trvá doslova niekoľko sekúnd, presne asi 120. Takže po náročnej ceste sa v ňom viete vystrieť a „zakempiť“ už za 2 minúty so „všim-všudy”. Princíp rozkladania spočíva v teleskopických vzperách podobným tým pod kapotou auta. Stan jednoducho odistíte štyrmi poistkami a potom už len potlačíte prednú aj zadnú stranu rukou nahor a „voilá”, ubytovanie je prichystané. V ktorom hoteli, moteli, turistickej ubytovni a iných zariadeniach vás ubytujú takto bleskurýchlo? Rovnako rýchlo sa viete aj „zdekovať“, keď zloženie stanu prebieha pritiahnutím prednej a zadnej strany „madlom” a ukotvením poistiek.


Spracovanie na vysokej úrovni

Steny stanu sú ušité z kvalitného RIP-STOP materiálu potiahnutým DWR úpravou a tak sa netreba obávať, že by ste ho ľahko pretrhli a zobudili sa mokrí. Koniec-koncov testovali sme ho vo viedenských Alpách, kde nás „navštívil” aj celodenný dážď. Ak by sa vám nedajbože naozaj pritrafilo niečo nemilé, k stanu sa dajú dokúpiť takmer všetky časti ako náhradné diely, takže „don"t worry” . Tepelný komfort je oveľa lepší ako v klasickom stane.

Pomer ceny a výkonu je tu nastavený veľmi rozumne...
Nespíte totiž na chladnej zemi, máte pod sebou matrac hrubý ako v spálni a po zazipsovaní všetkých okien a otvorov si ho viete ľahko vyhriať aj samotným dýchaním. Naopak, v horúcom lete sa dá hravo spraviť prievan otvorením celkovo štyroch rozmerných okien umiestnených v rohoch (každé z nich má zabudovanú aj sieťku proti hmyzu) a tiež aj jednu stenu s dvomi veľkými vstupnými otvormi po bokoch. Milo ma prekvapila aj samotná výška tohto modelu, kde si bez problémov viete sadnúť do tureckého sedu, aj sa pohodlne prezliecť. Dokonca si vo vnútri môžete posvietiť zabudovaným LED svetlom na drobné predmety, napríklad kľúče od auta, doklady, peňaženku, žolíkové karty atď. Na zadnej stene nájdete dve sieťované vrecká.

Naopak zvonku pri vchodovom otvore je múdro umiestnené veľké vrecko na topánky pre vás a pasažiera. Nech nezabudnem, do stanu sa lezie pevným rozkladacím rebríkom, ktorý sa výškovo prispôsobí konkrétnemu autu. Pocit po vylezení nahor mi najväčšmi pripomenul časy z detstva, keď som sa „usalašil” hore na poschodovej posteli. A k tomu celkom rozmernej. Dvaja dospelí sa tu vyspia do ružova a to nehovorím o všetkých možných výhľadoch, ktoré si sami zariadite vhodným zaparkovaním. Ak k takémuto dobrodružstvu pristúpi aj vaša polovička, romantická noc je zaručená.


Spomienky, za ktoré sa oplatí priplatiť

Zážitky však niečo stoja a takýto nadupaný prístrešok si viete zaobstarať za približne 1 900 €, čo je však veľmi priaznivá cena vzhľadom na konkurenciu. Spomínaná značka vyrába svoje stany v Turecku. Možno to o Turkoch neviete, že sú vášniví „kamperi” a tento životný štýl je u nich nesmierne populárny. Pomer ceny a výkonu je tu nastavený veľmi rozumne a v porovnaní s konkurenciou je daný model priam lacný. Určite to však nejde na úkor kvality, lebo v samotnom vyhotovení sa mi naozaj nepodarilo nájsť opodstatnené miesto na kritiku. Práve naopak, stan vo mne zanechal ten najlepší pocit a keby som mohol ani ho nevrátim. V prípade, že by ste ho mali na streche celoročne a nevyužívali jeho služby tak často, vie vám poslúžiť aj ako obyčajný strešný box, keďže v ňom môžete prevážať aj nejakú tú batožinu.

Plusy


  • „sloboda v pohybe”
  • spanie kdekoľvek
  • bleskurýchlo pripravený
  • romantika na nezaplatenie
  • pohodlie a komfort
  • pevná sklolaminátová škrupina
  • celoročné využitie
  • nezávislosť
  • cena

Mínusy - Nemá

  • málinko vyššia spotreba
  • hmotnosť
  • cena (oproti klasickému stanu)


Ak je vašou prioritou sloboda a nezávislosť, túžite po dobrodružstve a chcete byť pánom svojho času pri cestovaní, strešný stan je tá správna vec pre vás. Moje vlastné auto mám vybavené aj prenosným, chemickým WC, varičom, kempingovým stolom a stoličkami, núdzovou sprchou a veľkou bandaskou s vodou. V tomto zložení ho viem kedykoľvek využiť ako skoro plnohodnotný karavan a preto vo mne zanechal strešný stan len pozitívne dojmy a môžem ho len odporúčať. Keď mi zvýšia nejaké prostriedky naviac, bude to to prvé, do čoho investujem.

Ak vás tento článok zaujal a máte ešte nejaké nezodpovedané otázky alebo by ste chceli vedieť viac, kľudne mi napíšte do komentára.

Dobrodružstvu zdar!
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
andyapo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Nemáš auto? Nevadí. Vlak sa postará.

Nemáš auto? Nevadí. Vlak sa postará.

Naša národná železničná spoločnosť často slúži ako vďačný zdroj zábavy pre satirické stránky – veď, kto ešte nepočul o meškaniach, horiacich lokomotívach a roztrhnutých vozňoch.
Video: Ako zabaliť bicykel, aby prežil aj lietadlo?

Video: Ako zabaliť bicykel, aby prežil aj lietadlo?

Koľko reálne trvá zbalenie bicykla do prepravnej tašky a ako je v nej chránený? Aký je rozdiel oproti kartónovej krabici alebo prepravnému kufru?
Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Dramatické scenérie, sopečná krajina, horúce slnko a svižný vietor. Cyklodovolenka na Lanzarote je ideálnym útekom do tepla počas chladných zimných mesiacov.
keyboard_arrow_up