Vývoj v zjazde – od 26 palcov po mullet a zamykanie pruženia

Priemery kolies, zmena geometrie, používanie telemetrie a možno už aj zamykanie pruženia. Ako vníma vývoj techniky v zjazde Rasťo Baránek a čím všetkým si prešiel?

Ako som spomínal v našom nedávnom rozhovore s Rasťom, teda počas návštevy v jeho „dungeone“, nezostali sme len pri jeho poslednej sezóne. Načali sme aj ďalšiu tému, kde sa pozrieme aj trochu viac do histórie a prenesieme až do súčasnosti. Dalo by sa povedať, že samotný zjazd je v podstate takou Formulou 1 v rámci horskej cyklistiky. Niekedy sú rozdiely tak malé, že jazdci, prípadne tímy hľadajú každú potenciálnu výhodu a nikto nechce zostať pozadu. Pri výkone, ktorý trvá okolo 3 - 4 min., nakoniec rozhodujú stotiny, neraz je v pár sekundách viac ako desiatka jazdcov. Nehovoriac o tom, že štartové pole sa neustále vyrovnáva – aj keď sa nájde pár borcov, ktorí „vytŕčajú“, už neexistuje dominancia v ráde desiatok sekúnd. Ladí sa odpruženie, používa telemetria, kladie sa dôraz na aerodynamiku atď.

Rasťo jazdí v podstate odmalička a prešiel si množstvom noviniek alebo aj trendov, ak chcete. Navyše má dlhodobé ambície pri porovnávaní so svetovou špičkou, takže musí sledovať, čo sa okolo deje. Práve na tento vývoj sme sa pozreli, pričom sa dostaneme aj k jeho mašine na sezónu 2023, novému modelu Kellys Noid. Pozrieme sa aj na komponenty a verím, že vám tieto informácie zase trochu priblížia najrýchlejších mužov na bicykli smerom z kopca.


Video nájdete spracované aj samostatne ako podcast, kto by mal záujem len čisto o audio:

report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Koľko dostane amatér od profíka? Trail na ebiku

Video: Koľko dostane amatér od profíka? Trail na ebiku

O koľko bude rýchlejší profesionál od amatéra v zjazde? Kde bežný biker stráca?
Rasťo Baránek – vytúžený titul, nové skúsenosti, šialené MS v Les Gets

Rasťo Baránek – vytúžený titul, nové skúsenosti, šialené MS v Les Gets

Po skvelom 19. mieste na MS v roku 2021 boli očakávania do novej sezóny pre jazdca z Kellys Factory Teamu a nášho top zjazdára opäť o niečo vyššie. Niečo sa podarilo, niečo nie, no hlavne pribudli ďalšie skúsenosti a zážitky.
Ako 46-ročný som si kúpil downhill bicykel. Bola to chyba?

Ako 46-ročný som si kúpil downhill bicykel. Bola to chyba?

Zjazdové bicykle nie sú určené iba pre pretekárov či rýchlych mladých jazdcov.
keyboard_arrow_up