Dobrá Strava, zlá Strava - akú si ju spravíš?

Aplikácia Strava je taká, ako jej používateľ. Aké veci prebúdza v športovcoch? Len dobré alebo aj zlé?

Je aplikácia Strava sociálna sieť? Asi áno, vytvára spojenia s ďalšími ľuďmi. Ale ak si predstavím Facebook alebo Instagram, Strava je na tom určite lepšie, nepreháňa to s reklamou, necítiť z nej manipulatívne snahy algoritmov. Tak prečo nie je vnímaná len pozitívne? Prečo nám hneď napadnú veci ako prehnané naháňanie štatistík, segmentov a koruniek?

Občas sa ani mne na bike nechce, ale keď vidím ostatných, ako makajú, tak sa ľahšie donútim.
Podľa mňa si to robíme sami, aplikácia za to až tak nemôže, my, používatelia, občas strácame mieru. Ale nie je všetko len negatívne, na každú sťažnosť na adresu Stravy som našiel aj jej prospešnú vlastnosť, už záleží len na konkrétnom športovcovi, čo a ako robí. Často čerpám z vlastných skúseností, na záver sa priznám, v ktorých bodoch som bol aj ja niekedy vinný.

Cyklista na bicykli s cyklopočítačom

So psom a na prechádzke

Ak vychádzam z predpokladu, že každý chce mať na svojej Strave priateľov a sledovateľov, aby si mohol užívať podporu online komunity, tak potom by som to nepreháňal so zapisovaním aktivít. Špeciálne mám na mysli prechádzky po meste alebo venčenia psa, ktoré sú síce nejakou formou pohybu, ale ich význam pre vaše publikum bude asi otázny. Končí to väčšinou tak, že pre váš štvrtý záznam v jednom dni vášmu sledovateľovi utečie pekná jazda niekoho iného, ktorá ho mohla napríklad inšpirovať.

Cyklista v diaľke
Ak má niekto Stravu len sám pre seba a takáto štatistika ho motivuje do ďalšej práce, potom v tom problém nevidím, ja by som sa síce uspokojil s nejakou formou automatického záznamu pomocou smart hodiniek, ale každý sme iný. Riešením môže byť aj skrývanie jázd, snažím sa nespamovať kamarátov a rozjazďovanie pred pretekmi alebo presun na štart si dávam vo viditeľnosti „Only You“.

Zámerne začínam s niečím iným, ako sú korunky KOM a iná „stravácka” klasika, to už väčšina z nás tuší, o čom bude reč.

Cyklista na cyklochodníku

Inšpirácia a motivácia

Na mňa Strava najpozitívnejšie pôsobí v tom, že výjazdy cyklistov a cyklistiek, ktorých tam sledujem, ma inšpirujú. Občas sa ani mne na bike nechce, ale keď vidím ostatných, ako makajú, tak sa ľahšie donútim. Rád si pozriem aj údaje z jazdy u súperov a parťákov, pozriem watty alebo porovnám čas v segmentoch. Ak som horší, mám chuť makať ešte viac a keď je to opačne, vidím, že tréning funguje. A to je pre mňa opäť dobrý impulz do jazdenia.

Cyklista na dvoreCyklista na dvore, v pozadí dom

KOM ako motivácia aj prekliatie

Osobne mám radšej odznak PR (Personal Record) ako KOM (King Of Mountain), lebo presne viem, ako som v meranom úseku išiel svoje pokusy. Či som bol sám, v skupine, počas pretekov, alebo mi fúkal do zadku uragán. Pri pokuse o KOM tieto informácie chýbajú, ľahko sa môže stať, že najlepší čas nebol dosiahnutý fér. Nechcem rozoberať, čo je a čo nie je OK, na to môže byť názor rôzny, ale jazda za autom alebo na e-biku je určite za hranicou pre všetkých.

Ak by som sa aj išiel rozjazďovať pred pretekmi za skútrom alebo si zabudol prepnúť jazdu z klasiky na e-bike, dodatočne by som jazdu skryl alebo zmenil. A ak tak druhý cyklista neurobil, trápiť sa nad tým nemá cenu.


Extra chuť vďaka výzve

Na Strave nachádzam veľa inšpirácie a podľa jázd druhých sa snažím plánovať svoje objavovacie tréningy.
Na začiatku mesiaca ponúka Strava rôzne výzvy, potrebné je prejsť určitú vzdialenosť alebo dosiahnuť iný vopred definovaný cieľ. Priznám sa, ja som toto skúšal v poslednom období len raz (Rapha 500), motiváciu nachádzam stále najmä v pretekaní. Ale príjemne ma prekvapila priateľka, ktorá si tieto výzvy sleduje, neraz sme vyrážali von s tým, že jej chýba nejaký počet kilometrov do splnenia.

Cyklocesta v meste, Trnava

Dobrovoľné riziko

Strava je len nástroj a my, užívatelia, sa rozhodujeme, ako ho budeme používať. Dokonca máme úplnú slobodu aj v tom, čo sa rozhodneme označiť za sledovaný segment, od toho sa odvíjajú získané KOM-y. Príkladom zlého používania sú segmenty vytvorené v nebezpečných zjazdoch a na miestach, kde je bikovanie úplne zakázané alebo riskantné kvôli premávke.

Sám neviem, či by v týchto prípadoch bolo užitočnejšie apelovať na to, aby sa takéto segmenty nevytvárali, alebo poukazovať na hlúposť naháňania rekordov v nich. Či treba dôverovať v ľudský úsudok a nepredstavovať si hneď Darwinove ceny?

Cyklista v meste, Trnava

Nové cestičky

Pri jazdení mám rád pestrosť, a preto sa stále snažím objavovať nové cesty a cestičky. Úplné nový rozmer to u mňa nabralo s gravelom, už nie som limitovaný len na asfaltovú infraštruktúru. Na Strave nachádzam veľa inšpirácie a podľa jázd druhých sa snažím plánovať svoje objavovacie tréningy. Ak máte predplatné, tuším sa dajú cudzie GPX aj sťahovať.

Cyklista na cyklocesteCyklocesta

Výhovorky a večná smola

Spojenie výzvy a zaujímavej zľavy je ďalší spôsob, ako dávajú niektoré značky o sebe vedieť...
Zo zdieľania jázd by sme nemali mať stres, ak sa nejaký tréning alebo preteky nepodarili, netreba k jazde vypisovať vysvetlenia, často vyzerajú ako výhovorky. Väčšina z nás má cyklistiku ako koníček a zábavu, tak je lepšie brať veci s nadhľadom. Aj keď na druhej strane, niekedy to býva celkom zábava, čítať elaboráty niektorých jednotlivcov, často im nechýba literárne nadanie. Ak to je myslené aj ako pobavenie pre druhých, tak to beriem.

Aj oči sa pokochajú

Z kategórie motivácia vnímam aj to, ako sa väčšina užívateľov Stravy rozbehla s pridávaním fotiek a videí. Zábery ma inšpirujú k návšteve nových alebo zmenených miest, alebo si len jednoducho užívam pekné zábery. Niektorých na Strave sledujem len kvôli tomuto, ich spôsob jazdenia mi moje obzory síce neposúva, ale ich šikovnosť s mobilom alebo fotoaparátom mi toto bohato vynahrádza.

Cyklista

A zase tie diskusie

Cyklistom, čo nechodia na preteky, sa asi často nestáva, že by sa niekto pochytil v komentároch pod jazdou, ale my, pretekári, sa s tým občas stretneme. Bývajú to „vysvetľovačky“ o tom, kto ako neťahal alebo hádzal vlny, alebo niekoho „zavrel" na krajnicu. Viete, čo najhoršie môžete spraviť tímovému parťákovi? Doťahovať mu súperov, keď sa on snaží dostať do úniku.

Ale opäť vyslovím domnienku z úvodu, že Strava je na tom zásadne lepšie, ako iné sociálne siete, možno sme sofistikovanejší vďaka športu. Dávalo by to zmysel, lebo aj diskusia na webe MTBIKER je kultúrnejšia, ako pod bežným novinovým portálom. Teraz, keď som vás takto pochválil, tak som zvedavý, čo bude pod týmto článkom.

Kluby a zľavy

Vedeli ste, že aj MTBIKER má založený Strava club? Aj takto sa môžu cyklisti združovať, pekne sa tam dá informovať o komunitných akciách, ako sú klasické alebo trenažérové jazdy.

Spojenie výzvy a zaujímavej zľavy je ďalší spôsob, ako dávajú niektoré značky o sebe vedieť, príde mi to ako fajn nápad, že takto motivujú svojich fanúšikov do ďalšieho pohybu. Navrhnem v MTBIKER, že za najazdený kilometer bude zľava jeden cent? A už počítate.

Cyklista v leseCyklista v lese

Mňa používanie Stravy stále baví, prekvapený som, že ani neplatiaci užívatelia nie sú zavalení reklamou, ako sa to deje inde. A asi aj preto sú v strate. Na druhej strane, bolo by ťažké si zvykať na iné prostredie, ak by sa to na Strave nejako pokazilo. Ja si aspoň ako poistku automaticky prezdieľavam jazdy do Výjazdov.

A keď som na úvod spomínal, že kto je bez viny, nech hodí kameňom, tak ja nie som výnimka. Aj ja som zakladal nezmyselné segmenty, riskoval v zjazde kvôli KOM-u alebo nahlasoval jazdy, keď som vedel, že boli za autom. Ale to bolo už dávno, aj za cenu vlastných chýb som už rozumnejší.

Cyklista na cesteCyklista na ceste v lesíku

Pre zaujímavosť som si pozrel štatistiky, aj to je výhoda aplikácie. Na Strave som od roku 2014, mám tam 2 303 jázd, asi 128 000 km a 1 200 000 výškových metrov (16. 10. 2023). Športom som strávil 4 543 hodín, čo je len hodina denne. A že cyklistika je časovo náročný šport.
Zdroj fotografií: archív redaktora
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Ako jazdiť s čo najväčším profitom? Je strečing zbytočnosť? Platí, že dokážem chorobu „vybicyklovať“?
Rozhovor: Timo Laine –  s Fínom na bicykli po Európe

Rozhovor: Timo Laine – s Fínom na bicykli po Európe

Tentoraz sme si na rozhovor pozvali „exotickejšieho“ respondenta – zo studeného Fínska, v ktorom žijú okrem chovateľov sobov aj úplne normálni ľudia.
Sezóna 2023 – opäť v niečom iná

Sezóna 2023 – opäť v niečom iná

Rekordný nájazd kilometrov, spoznávanie nových miest, zoznámenie sa s cesťákom, ale aj nepríjemný pád. Aj taká bola moja uplynulá sezóna.
keyboard_arrow_up