Test: VAUDE Moab Rain – kombo do poriadneho blata

Keď prší a je blato, vtedy sa samozrejme (NE)jazdí. Sú 2 typy cyklistov – tí, ktorí prečítajú vetu s predponou NE a tí, ktorí predponu NE vynechajú. A oblečenie hrá pri výbere veľkú úlohu.

Blato a dážď sú úhlavnými nepriateľmi bikera – ak na tieto podmienky nie je pripravený. Akonáhle v hlave akceptujete to, že si zašpiníte bicykel alebo zašpiníte seba, začnete sa na jazdu v blate aj tešiť. Hlavne ak vám nevadí, že prší a strieka blato, pretože máte nepremokavé oblečenie. Teda mali by ste mať. Tento článok neslúži iba ako test, ale dúfam, že vás trochu namotivuje na jazdu v horších podmienkach!

Vaude Moab Rain review

Ideálne „zlé“ podmienky pre jazdenie

Možno by som začal trochu netradične, a to tým, aké sú ideálne zlé podmienky pre jazdu na bicykli. Z môjho subjektívneho pohľadu to je určite tesne po daždi, keď blato ešte nevysychá, ale vystrekuje spod kolies. Vtedy je dostatok gripu. Respektíve určite viac, ako keď hlboké blato vysychá a kolesá sa ním len tak-tak prederú.

Avšak takéto podmienky cyklista častokrát nezažije. Zvyčajne ho chytí rovno dážď, celý premokne, a namiesto toho, aby si užil blatový terén, ide rovno domov. Jasné, že potom už v blate nikdy nechce jazdiť.

Naladiť psychiku

Ak celý deň alebo prípadne týždeň leje a vy už nemôžete doma obsedieť, rozhodnete sa, že idete jazdiť. Super nápad. Treba sa na to ale prichystať. Na to, že budete polhodinu čistiť bicykel a budete komplet od blata. Ale komplet mokrí byť nemusíte. Na to slúži nepremokavé oblečenie. A čo od neho môžete očakávať? Samozrejme, že nepremokne. Lenže všetko má svoje hranice. Každé oblečenie premokne, otázka je hlavne, kedy. A na to som sa snažil prísť práve teraz.

Vaude Moab Rain nohavice, Vaude Moab Rain bunda


Výrobca VAUDE

Vaude je nemecká značka, ktorá sa zameriava na výrobu outdoorového oblečenia a vybavenia. Spoločnosť založil v roku 1974 Albrecht von Dewitz a jej sídlo je v nemeckom meste Tettnang. VAUDE je známa svojím záväzkom k udržateľnosti a ekologickým postupom vo výrobných procesoch a dizajne výrobkov. Majú naozaj širokú ponuku nielen pre cyklistiku, no my ostaneme práve pri nej.

bunda Vaude Moab Rain, Vaude Moab Rain recenzia

Model MOAB

Model MOAB je určený pre horskú cyklistiku – či už ide o bundu, nohavice alebo ostatné produkty. Konkrétne pre trail a all-mountain, ale dovolím si tvrdiť, že aj pre enduro. Názov MOAB nájdete na tretrách, kraťasoch, dresoch, bundách, ale aj na ruksakoch a ľadvinkách. Ja som dostal do testu práve nepremokavú bundu MOAB RAIN a rovnako tak aj nohavice MOAB RAIN.

Parametre, materiály a veľkosť

Pred samotným testom sa ma pýtali na moju veľkosť. Hovorím, že M a keby nesadlo, vymením za S. A veru nesadlo. S-ko mi je ako uliate, pod bundu dám celú chráničovú vestu, pod nohavice samozrejme kolenačky. Ideálny scenár.

  • Hmotnosť bundy: 335 g
  • Hmotnosť nohavíc: 260 g

Čo sa týka materiálu, pri bunde tu nájdeme 2.5 vrstvovú membránu Ceplex Active, ktorá má vodný stĺpec minimálne 10 000 mm. Zovňajšok bundy je z polyesteru a vnútro (membrána) z polyuretánu. Proti premoknutiu a rôznym nečistotám je bunda ochránená povrchovou vrstvou Eco Finish.

Vaude Moab Rain
Pri nohaviciach je to v princípe rovnako, rozdiel je v sedacej časti, ktorá je vystužená a máme tu teda 3-vrstvovú membránu. Okrem polyesteru a polyuretánu nám tu pribudol nový materiál, a to najmä kvôli výstuži – polyamid.

Eko

Vaude je eco-friendly značka. A teraz dobre počúvajte (čítajte).
  • Green Shape – je označenie, že oblečenie je vyrobené z udržateľných materiálov
  • Green Button – znamená, že produkt je vytvorený pod sociálnymi a enviromentálnymi štandardmi.
  • Fair Wear – produkty sú vyrobené vo férovom (dobrom) výrobnom prostredí
  • Myclimate Neutral – všetky tieto výrobky sú výrabané s ohľadom na klimatickú neutralitu

Vaude Moab Rain recenzia, Vaude Moab Rain review

Koľko materiálov je ale recyklovaných?

Polyester a Polyamid. Vyššie som spomínal aj povrchovú vrstvu Eco Finish. Áno, z názvu eco vyplýva, že nepoužili fluorokarbón (PFC), ktorý je pre prírodu škodlivý. Ešte nekončím. Spomínaný polyester je recyklovaný z PET fliaš a pri výrobe ušetrili 50 percent emisií CO2.

Mountainbiking je v preklade horská cyklistika. Cyklistika v prírode, pretože ju máme radi a chceme k nej byť šetrní. Preto som rád, že Vaude dbá na prírodu.

Vaude Moab Rain bunda

Bunda – vychytávky, ale aj chyby

Bunda je na pocit zo solídneho materiálu. Nájdeme tu vychytávky, ktoré sú, povedal by som, bežné. A to napríklad sťahovacie pásky na konci rukávu, sťahovacia šnúrka po obvode bundy, vetráky na rukávoch, ako aj dve vrecká. Menej tradičná je kapucňa, ktorá je rolovateľná. Mala by vedieť prekryť aj prilbu, no záleží od jej veľkosti. S fullface prilbou to veľmi nešlo. Čo sa týka zipsov, tie sú vodoodolné a zvnútra prekryté, vďaka čomu sa cez ne dostane voda iba veľmi ťažko. A ešte doplním, že reflexné prvky sú na bunde samozrejmosťou.

nepremokavá bunda na cyklistiku
Mne osobne na tejto bunde chýba pár vecí. Prvou je vrecko na hrudi. Vetráky by mohli byť prekryté sieťkou (kvôli odletujúcemu blatu), predsa nechcete mať pod bundou nečistoty. Najväčšie negatívum je za mňa málo predĺžená zadná časť bundy.

Nohavice – majú svoje plusy aj mínusy

Nohavice majú na pocit o čosi menej solídny (pevný) materiál, no na zadnej časti je to práve naopak. Tá je voči nečistotám chránená najviac. Sťahovacie pásky na obvode pása sú samozrejmosťou, ako aj voľnejší strih na kolenách (predpokladám, že kvôli chráničom).

Vaude Moab Rain nohavice
...po 6 hodinách v 1 - 3 stupňoch, mokre a blate som bol pod bundou a nohavicami suchý.
Palec hore za lýtkovú časť, kde sú dva suché zipsy, ktoré si omotáte okolo lýtka. Tým pádom sa vám nohavice nad členkom neplantajú, držia na mieste a najmä to dobre vyzerá. Na stehnách máme vetráky, na rozdiel od bundy tentokrát sieťované. Nohavice však majú 2 nevýhody. Prvou je absencia zipsu na rozkroku. Páni, vykonávanie malej potreby je trochu zložitejšie. Treba si na to zvyknúť. Druhá nevýhoda je absencia vreciek. Na nohaviciach nájdeme taktiež reflexné prvky a je k nim pribalené aj vrecko, do ktorého ich pohodlne zbalíte.

Jazda v praxi

Mojou prvou skúsenosťou s týmto kombom bol práve chladný a mokrý deň v bikeparku Semmering. 4 stupne, roztápajúci sa sneh a blato. Našťastie (pre test naneštastie) nepršalo. Podklad bol však dosť mokrý a na zadok aj chrbát som dostával neustále fŕkance blata spojeného s vodou.

Vaude Moab Rain, oblečenie na zjazd
Vaude obstálo výborne (však aby aj nie, keď sú do dažďa). Zo zvyku som stále hľadal vrecko na nohaviciach a bohužiaľ, ťažko sa mi zvykalo, že tam nebolo. Po troch minútach jazdy z kopca som sa začal celkom potiť. Otvoril som vetráky (ako na bunde, tak aj na nohaviciach), čo bolo zase až príliš. A to najmä vo vysokých rýchlostiach. Poriadne mi pod bundu a nohavice prefukovalo, čo nebolo pre moje spotené telo určite nič príjemné.

nepremokavé oblečenie na bike, nepremokavé oblečenie VAUDE
Najdôležitejšou skúsenosťou bolo natáčanie videa v Piešťanoch. Totálne blato, opäť roztápajúci sa sneh a do toho malo ešte aj snežiť. Ale bol dážď. Nie lejak, ale bežný dážď. Tu musím oblečenie veľmi pochváliť, po 6 hodinách v 1 - 3 stupňoch, mokre a blate som bol pod bundou a nohavicami suchý. Nevýhodou je však priedušnosť.

Vaude Moab Rain
Pri vyššej teplote (predpokladám okolo 10 stupňov) síce zvonka nepremoknete, no keď si dáte poriadne do tela (myslím tým strmé a dlhé výšľapy), budete pod oblečením spotení. Výduchy pomáhajú, no nie je to zázrak.

Pád a roztrhnutá bunda

V oblečení Vaude sa mi podarilo aj spadnúť, pričom som si natrhol kúsok rukáva na bunde. Nič strašné, no zamrzí. Toto je rada pre vás, pokiaľ si kúpite extrémne drahé kusy oblečenia (teraz nemyslím Vaude). Môže sa stať, že ho roztrhnete a potom to budete ľutovať. Nehovorím teraz, že si máte kupovať to najlacnejšie oblečenie, no buďte si vedomý toho, že aj oblečenie je „spotrebák“.

Vaude Moab Rain

Verdikt a odporúčanie

Oblečenie by som odporúčal v prvom rade jazdcom, ktorí chcú mať kvalitnú bundu a nohavice tým, ktorí jazdia viac zjazdovejšie disciplíny ako trail, enduro, prípadne aj občasné bikeparky. Rovnako aj všetkým ebikerom.

Aj napriek nevýhodám je to schopný kus oblečenia, ktorý si nájde miesto v takmer každej skrini bikera. Na druhej strane ich veľmi neodporúčam výkonnostným cyklistom, pre ktorých je dôležité sa hnať za každou sekundou. Taktiež si VAUDE Moab Rain – ako bunda, tak aj nohavice – nájdu cestu aj ku rekreačným cyklistom.

Bunda VAUDE Moab Rain sa predáva za MOC 199 €, no pre vás je cena 159 € a nohavice VAUDE Moab Rain majú MOC 137 €, no vy ich môžete mať za 109 €.
Zdroj fotografií: archív autora
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Prečo som si obľúbil bundu Sportful Total Comfort a nohavice Fiandre? Je rozdiel v materiáloch tak zásadný?
Test: VAUDE Minaki – nohavice do suchej zimy

Test: VAUDE Minaki – nohavice do suchej zimy

Podceniť zimné oblečenie nie je žiadna sranda. Rovnako aj niektoré nekvalitné a lacné kúsky môžu jazdcovi skôr uškodiť. Model Minaki je však pravý opak.
Skúsenosti s výbavou Assos – systém obliekania pre náročných

Skúsenosti s výbavou Assos – systém obliekania pre náročných

Počas zimy a prechodného obdobia sa ukážu najlepšie schopnosti materiálov. Švajčiarska prémiová značka si všetko vyrába sama a o to viac som bol zvedavý, aká bude realita použitia.
keyboard_arrow_up