Reportáž: HORSEFEATHERS Enduro Race Kraličák – víkend plný blata, pádov, sklamania a šťastia v jednom

Reportáž: HORSEFEATHERS Enduro Race Kraličák – víkend plný blata, pádov, sklamania a šťastia v jednom

Ako prebiehalo prvé kolo Českej Enduro Série v podaní MTBIKER tímu? Kto je v tíme nový a aké nástrahy čakali na našich pretekárov?

Ľuboš Staňo, Maroš Krupa a Kristína Galušková sú mená, ktoré na našej scéne nemusím predstavovať. Sú to jazdci, ktorí si radi merajú sily na enduro pretekoch, ale ešte radšej ich vyhrávajú. Či už to je SPEN, Hornonitrianska Enduro Séria, Česká Enduro Séria (ČEN), prípadne zjazd, všetci dosahujú veľmi pekné umiestnenia.

HORSEFEATHERS Enduro Race Kraličák

Ideálny začiatok sezóny?

Zlomené rebro v podaní Ľuboša, pád na tréningu a problém s ramenom v podaní Kiky nie sú veľmi príjemné informácie v úvode sezóny. Tomáš s Majkym odpretekali prvé kolo Slovinskej enduro série, zatiaľ čo Ľuboš a Kristína sa zotavovali. Ďalšia smola prišla, keď si Tomáš Straka zlomil počas tréningu na Košútke ruku. Nepríjemný pád pre neho znamenal predčasný koniec sezóny.


Svitá na dobré časy (a zlé počasie)

Postupne v tíme začína stúpať morálka. Ľuboš sa dal do poriadku (aj keď sa musí vyvarovať drsným pádom) a Kristína má rameno taktiež v lepšej kondícii. Všetci sa nevieme dočkať prvých pretekov ČEN na Kraličáku. Ako dopadnú prvé preteky po Ľubošovej a Kristíninej pauze? Majky je po prvom mieste v Bielsku namotivovaný na solídny výsledok, bude to však stačiť? Vieme však jediné. Preteky na suchu určite nebudú. Hlásia búrky, dažde a tak si balíme plášte a vybavenie do blata.

Tréning

Po príchode do Kraličáku sme ešte pozreli počasie, či nás náhodou neklame. Celý piatok malo pršať, s čím sme rátali, no spokojní sme veľmi neboli. Pršalo v podstate nonstop. V piatok a sobotu sme mali možnosť použiť lanovku, čo celému tímu ušetrilo sily na nedeľné preteky.

Jazdiť v totálnom daždi nie je bohviečo, no trate si najazdiť treba. Na druhej strane som to bral ako veľmi dobrú príležitosť pre jazdu v blate a natrénovanie techniky, nakoľko by som sa bežne v takomto dni jazdiť nevybral. Prejdime na trate.

HORSEFEATHERS Enduro Race KraličákHORSEFEATHERS Enduro Race Kraličák

Trate (RZty)

Na Kraličáku bolo 7 tratí, pričom jednotka - najdrsnejšia bola prístupná iba RACE kategóriám. Trate boli výborné. Musím priznať, že na ČEN som bol prvýkrát, ale určite nie posledný. Prírodné trate adekvátnej dĺžky (vhodné aj pre hobbíkov) 2 až 4 minúty boli ozaj rôznorodé.

Keď som v piatok uvidel podmienky, môj cieľ bol jasne daný – prežiť a dojazdiť živý a zdravý.

Náročnejšie úseky, strminy, ale aj plytšie šliapavé rovinky, rockgardeny, prírodné dropy, switchbacky, korene, drážky, prudké výšľapy – našli ste tam jednoducho všetko. Trate síce boli rôznorodé, no jedno mali spoločné – na každej sa to v tréningu extrémne šmýkalo. A bodaj by nie, keď pršalo niekoľko dní v kuse. Trate na blate naberali nový rozmer a na niektorých miestach (najmä na rúbanisku – tuším, že RS4) boli drážky hlboké skoro po náboje. Na týchto miestach nastal nejeden pád a bohužiaľ medzi pretekármi, ktorí mali to „šťastie“, bol aj náš Majky.

HORSEFEATHERS Enduro Race Kraličák 2024

Dobré zlé správy

Majky navštívil nemocnicu v Šumperku, kde sme zistili dobrú správu – nemá nič zlomené, iba narazené. Touto dobrou správou sa však pre neho preteky končia, keďže si má dať na pár dní kľud – a hlavne nevedel poriadne držať riadidlá.

Deň D

Ideme na to. Raceday. Veľmi nás potešilo, keď sme sa práve v pretekový deň zobudili do slnečného počasia. Po dvoch dňoch a brodení sa blatom nám to prišlo vhod. Z 5-členného tímu nakoniec štartujeme traja – Ľuboš, Kika a ja. Mám štart zo všetkých najskôr (keďže idem kategóriu Hobby), a tak som už pred 9-tou odchádzal z ubytka. Kika a Ľuboš ešte nejakú tú hodinku počkali.

HORSEFEATHERS Enduro Race Kraličák

Race Tomášovými očami

Musím sa priznať, že tento rok som veľmi na endure nejazdil. To, že dva dni v bikeparku mi stačiť na nejaký pretekový výsledok nebudú, som vedel už od začiatku. Akonáhle som však v piatok uvidel podmienky, môj cieľ bol jasne daný – prežiť a dojazdiť živý a zdravý – ideálne bez jediného pádu. Tým sa začalo moje dvojdňové trápenie, kedy som nepripravený okúsil dosť náročné trate - ako technicky, tak aj fyzicky a ešte k tomu počas blata. Piatok bol hrozný, nedržalo mi to a nebol som vo svojej koži. V sobotu som sa ako-tak rozjazdil, naladil bike a v nedeľu som mal dobrú náladu už od rána.

Po odštartovaní som si dával pozor na limit 4:15, ktorý bol stanovený nám, hobby jazdcom. Prvú RZtu som sa to snažil veľmi neprepáliť, nakoľko som sa chcel dostať do pretekového nasadenia postupne. Predsa som nejaký ten polrok nepretekal. Na moje prekvapenie to išlo celkom dobre a zlepšovalo sa to každou ďalšou RZtou. Išiel som opatrne, aby som nepadol, a tak to bolo z môjho pohľadu najlepšie. Nakoniec som skončil 21. z 53. jazdcov, čo nie je žiaden úspech, no pre mňa bol cieľ nespadnúť.

HORSEFEATHERS Enduro Race Kraličák 2024

Preteky Ľubošovými očami

Trate na Kraličáku boli naozaj na vysokej úrovni. Trošku kratšie ako sme bežne zvyknutí, ale zato technické a fyzicky náročné. Podmienky nám komplikoval dážď, takže dať čistú a plynulú jazdu bez pádu bol kľúč k úspechu.

Keďže som na Kraličák išiel iba pár týždňov od zranenia, tak som nevedel nabrať dostatočnú sebadôveru na jazdenie v takýchto podmienkach. Veľa chýb a pádov ma stálo dobrý výsledok. Každopádne, bol to skvelý víkend na biku.


Race z Kikinho pohľadu

Prvé preteky v endure v tejto sezóne neboli podľa predstáv. Pred mesiacom som na výjazde spadla a vykĺbila som si rameno, takže na prvé preteky som išla s tým, že som bola dokopy predtým 3-krát na biku. Nebola som teda rozjazdená na takéto náročné trate, ale môžem povedať, že trate a celkovo atmosféra na pretekoch boli perfektné.

Podmienky na tréningu nám veľmi nevyšli. Oba dni pršalo, takže som popadala a veľmi som rozmýšľala, že neodštartujem, nech dám pokoj ramenu. Lenže som to ja a v nedeľu som odštartovala. Chvalabohu, niektoré trate už boli suché. Nakoľko ale preteky boli fyzicky náročné na silu (a to najmä na vrchnú časť tela), spadla som skoro na každej RS-ke, čo sa odzrkadlilo aj na výsledku. Môžem ale povedať, že preteky som si užila a na Kraličák sa isto vrátim. Trate sú tip-top.

HORSEFEATHERS Enduro Race Kraličák

Majkyho pohľad

Prvé kolo enduro série na Kraličáku bolo parádne. RSky boli technicky veľmi náročné, i keď trochu kratšie na to, ako sme väčšinou zvyknutí. Počasie sa s nami riadne zahrávalo. Každých pár minút sa to menilo z lejaku na slnko a opäť lejak. Mne sa jazdilo parádne, no bohužiaľ som na poslednej tréningovej jazde v sobotu spadol a narazil si dlaň, čo znamenalo pre mňa DNS.

Prvé preteky

Tak toto boli prvé preteky MTBIKER enduro teamu. Čaká nás toho túto sezónu ešte veľa, či už ČEN, SPEN alebo dokonca aj EDR. Vidíme sa na pretekoch.

HORSEFEATHERS Enduro Race Kraličák

Výsledky

V celkovom poradí kategórie RACE sa umiestnil na 1. mieste Matěj Charvat s časom 0:17:03.2. V tesnom závese za ním dopretekal Jakub Pivnička so stratou iba jednej sekundy a tretí skončil Adam Maxa s časom 0:17:16.3. Všetkým zúčastneným a víťazom gratulujeme. Celú fotogalériu nájdete na webe Českej Enduro Série.
Zdroj fotografií: Míra Špičák, Jakub Barčík, Jára Sijka
report_problem Našiel si v texte chybu?

HORSEFEATHERS Enduro Race Kraličák

calendar_today 24. 5. 2024 - 26. 5. 2024
format_list_numbered 1. kolo - T-Mobile Česká Enduro Serie
label Enduro
place Kraličák (Česká republika)

tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Blinduro Léto 2024 – just blindly

Reportáž: Blinduro Léto 2024 – just blindly

Enduro pretekaniu sa venujem už nejaký ten piatok a preteky Blinduro u našich susedov sú v mojom kalendári už stálicou.
HERO Dolomites – ako chutí 86 km a 4200 výškových metrov?

HERO Dolomites – ako chutí 86 km a 4200 výškových metrov?

Maratón HERO sa radí medzi najkrajšie a zároveň najťažšie podujatia, aké môže horský cyklista absolvovať. Že preháňam? Nižšie nájdete moje argumenty...
Svetový pohár naskok z domu - enduro sveťák v Bielsko-Biała z pohľadu amatéra

Svetový pohár naskok z domu - enduro sveťák v Bielsko-Biała z pohľadu amatéra

Najvyššia enduro súťaž u našich susedov s hojnou slovenskou účasťou, slovenskými víťazmi a mojimi kontroverziami, aj také bolo EDR v Poľsku.
keyboard_arrow_up