Zdroj: Tourdepologne.pl

Slovenský cyklista Peter Sagan mal po víťazstve na pretekoch WorldTour Okolo Poľska náročný program. V sobotu večer absolvoval záverečnú slávnosť v Krakove, následne sa presunul do Talianska, kde si zobral niektoré osobné veci, a v pondelok ráno už bol v Bratislave. Na Slovensku pobudne pár dní a potom sa vráti na Apeninský polostrov, kde ho čaká záverečná príprava na premiérové vystúpenie na podujatí Grand Tour Vuelta a Espaňa.

Na Okolo Poľska dosiahol Sagan jeden z najvýraznejších výsledkov svojej kariéry. Za svoj celkový úspech získal 100 bodov do rebríčka UCI, ďalších 16 si pripísal za etapové umiestnenia. Napriek nízkemu veku dosiahol na úrovni WorldTour celkovo už sedem víťazstiev. Vlani sa dvakrát presadil v etapách na Paríž - Nice i na Okolo Romandie, tento rok dva razy triumfoval v Poľsku, kde navyše dosiahol celkový triumf.

"Z Poľska si odnášam skvelé dojmy. Na preteky som išiel s tým, aby som sa rozjazdil pred Vueltou. Napokon to dopadlo nad očakávania mňa i celého tímu. Na Vueltu teraz môžem ísť pokojnejší, mám za sebou kvalitný výsledok. V Španielsku môžem jazdiť bez stresu. Na Okolo Poľska boli prvé tri etapy pre šprintérov, ja som sa do koncovky veľmi nehrnul. Chcel som sa vyhnúť pádom, potreboval som sa rozjazdiť, keďže som mesiac a pol nepretekal. Štvrtá a piata etapa mi vyšli, dostal som sa do žltého dresu. Veľa záležalo na šiestej etape, či sa v nej dokážem vytrápiť a prídem do cieľa s prvými. Napokon sa mi to podarilo, aj keď v závere som už bol riadne unavený. O všetkom sa rozhodovalo v poslednej etape, do záverečných metrov to bolo napínavé," uviedol po návrate na Slovensko Peter Sagan.

Rodák zo Žiliny za prvenstvo získal aj kľúče od najnovšieho modelu Fiat Freemont. Či auto ostane aj naďalej v jeho vlastníctve, sa ešte nerozhodol: "Ešte ho ani nemám, neskôr sa rozhodnem, čo s ním spravím. Bez podpory celého tímu by som preteky nedokázal vyhrať. Počas celého týždňa bolo v Poľsku vidieť v popredí tím Liquigas-Cannondale. Musím poďakovať všetkým - od pretekárov cez masérov, technikov až po športových riaditeľov. Bolo by nespravodlivé, ak by z balíka za víťazstvo nemali nič. Auto buď predám a rozdelím financie medzi všetkých, alebo si ho nechám a vyplatím ich," naznačil Peter Sagan.

Doma si 21-ročný cyklista bude chcieť trocha oddýchnuť, zároveň však nevynechá ani tréning. Následne sa presunie do Talianska, kde absolvuje záverečnú prípravu pred Vueltou. Ešte pred jej štartom absolvuje 16. augusta jednorazové preteky v Taliansku. "Na Vueltu idem s tým, že by som chcel vyhrať jednu etapu. V Španielsku pôjdeme celý tím na Vincenza Nibaliho, ktorý bude obhajovať prvenstvo. Tak ako on mne pomáhal v Poľsku, tak mu aj ja chcem na Vuelte. Cieľom nášho tímu je dokončiť každé preteky Grand Tour v kompletnom zložení. Aj ja chcem prísť do cieľa," povedal Peter Sagan.

Po skončení Vuelty by mal víťaz Okolo Poľska absolvovať majstrovstvá sveta v Kodani. V Dánsku sa postaví na štart pretekov s hromadným štartom. Aj keď mnohí ho budú považovať za favorita, Sagan je vo vyhláseniach pred šampionátom opatrný. "S majstrovstvami sveta nemám najlepšie skúsenosti. Už vlani som sa presvedčil, že cyklista musí na tieto preteky dorásť a vyhrať ich môže len vďaka skúsenostiam. Sú to úplne iné preteky ako všetky v sezóne. Momentálne sa však sústreďujem na Vueltu, lebo to bude ďalšia skúsenosť v mojej kariére," doplnil Peter Sagan.

Mnohí slovenského cyklistu porovnávajú vďaka štýlu jazdenia s Belgičanom Philippom Gilbertom, ktorý v tejto sezóne dominuje na jednodňových klasických pretekoch, ale dokáže dosiahnuť dobrý výsledok aj v etapách na viacdňových podujatiach. Sagan sa mal v úvode kariéry v Liquigase sústrediť práve na jednodňové klasiky. "Vlani som štartoval na viacerých klasikách, aby som nabral skúsenosti. V ďalších rokoch budem chcieť dosiahnuť dobré výsledky na týchto pretekoch, aj keď sa nebudem vyhýbať ani etapákom. Uvidím, či dosiahnem rovnaké výsledky ako Gilbert," doplnil Sagan.

[Foto na úvode: Tourdepologne.pl]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up