Zdroj: FB: Peter Sagan

Víťazom 112. ročníka cyklistických pretekov Paríž - Roubaix sa stal Niki Terpstra. Čoskoro 30-ročný Holanďan v službách tímu Omega Pharma - QuickStep dosiahol na 257 km trati víťazný čas 6:09:91 h.

Slovenský reprezentant Peter Sagan z tímu Cannondale bojoval do posledných kilometrov o víťazstvo a napokon skončil s odstupom 20 sekúnd šiesty.

Finish

Víťazný Terpstra unikol svojim konkurentom 6 km pred cieľom a dotiahol svoj únik do víťazného konca. Druhý skončil s odstupom 20 sekúnd Nemec John Degenkolb z tímu Giant Shimano a tretie miesto si vybojoval hlavný favorit a trojnásobný víťaz týchto pretekov Švajčiar Fabian Cancellara z tímu Trek.


Už po necelých 40 km sa ujal únik ôsmich cyklistov, medzi ktorými nechýbal ani slovenský nováčik tímu Tinkoff-Saxo Michael Kolář. Okrem neho si postupne až deväťminútový náskok pred pelotónom utvorili aj Andreas Schillinger (NetAp-Endura), David Boucher (FDJ.fr), Kenny Dehaes (Lotto Belisol), Clément Koretzky, Benoit Jarrier (obaja Bretagne Séché Environnement), Tim De Troyer (Wanty Groupe Gobert) a John Murphy (United Healthcare Professional Cycling Team). Osemdesiat kilometrov pred cieľom po viacerých „hrboľatých“ úsekoch s kockami známych ako pavé bola vpredu už len štvorica cyklistov bez Kolářa a pelotón znížil ich náskok na 3 minúty. V tom čase sa pelotón začal trhať a Peter Sagan po viacerých výmenách bicykla zostal v zadnej časti so stratou 2:30 min na čelo pretekov. Jeho spolujazdci z tímu Cannondale mu pomohli a postupne sa dostával dopredu.

Štyridsať kilometrov pred páskou začali útočiť favoriti vrátane Fabiana Cancellaru aj Petra Sagana. Sagan utvoril stíhacie duo s Belgičanom Maartenom Wynantsom z tímu Belkin a 30 km pred cieľom zaostávali za šesticou vpredu o 18 sekúnd. Dvadsaťpäť kilometrov pred cieľom sa Sagan s Wynantsom dotiahli na skupinku pred nimi a o ďalšie štyri kilometre sa Sagan rozhodol opäť zaútočiť. Na pár sto metroch si utvoril 20-sekundový náskok. Sagan sa vrútil ako líder na posledný náročný sektor s kockami Le Carrefour de l’Arbre v dĺžke 2,1 km necelých 17 km pred cieľom. O dva kilometre stále ešte na pavé Sagana dostihli štyria cyklisti: Fabian Cancellara (Trek Factory), Sepp Vanmarcke (Belkin), Zdeněk Štybar (Omega Pharma - QuickStep) a John Degenkolb (Giant Shimano).

Táto silná pätorka mala 10 km pred cieľovou métou pred prenasledovateľmi, medzi ktorými bol aj Bradley Wiggins (Sky), náskok 16 sekúnd. O ďalšie dva kilometre sa skupinka vpredu už rozšírila a šancu na víťazstvo malo zrazu 12 cyklistov. Šesť kilometrov pred cieľom zaútočil jeden z lídrov Omegy Niki Terpstra a zakrátko mal náskok 13 sekúnd. Terpstra prišiel prvý na záverečný „kockový“ úsek už priamo v cieľovom meste Roubaix 4 km pred cieľom. Necelé tri kilometre pred cieľom jeho náskok narástol na 19 sekúnd a bolo rozhodnuté o víťazovi.

Jednorazové preteky Paríž - Roubaix sú prezývané aj Kráľovná klasík alebo Peklo severu. Ich náročnosť spočíva v nevyspytateľnosti terénu, najmä tých častí, ktoré prechádzajú po kockách, nazývaných pavé. Z celkového počtu 257 km tvorila 51,1 km jazda na kamenných kockách, ktoré boli tento rok rozložené do 28 sekcií a keďže nepršalo, vyznačovali sa vysokou prašnosťou.

Výsledky:
Paríž - Roubaix: 257 km: 1. Niki Terpstra (Hol.) Omega Pharma - Quick-Step 6:09:01 h, 2. John Degenkolb (Nem.) Giant Shimano +20 s, 3. Fabian Cancellara (Švaj.) Trek Factory Racing, 4. Sep Vanmarcke (Bel.) Belkin Pro Cycling, 5. Zdeněk Štybar (ČR) Omega Pharma - Quick-Step, 6. Peter Sagan (SR) Cannondale - všetci +20 s.

[Foto na úvode: FB: Peter Sagan]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Príbeh o tom, ako sa obrovské očakávania dokážu zvrtnúť v solídny prepadák

Príbeh o tom, ako sa obrovské očakávania dokážu zvrtnúť v solídny prepadák

Jarná časť World Tour sezóny sa pomaly chýli ku koncu a blížia sa Grand Tours. Je načase bilancovať – hoci asi nie tak, ako by sme chceli…
Paris-Roubaix Femmes – víťazstvo Kopeckej bez tímovej podpory

Paris-Roubaix Femmes – víťazstvo Kopeckej bez tímovej podpory

Ženské preteky Paris-Roubaix napísali svoju iba štvrtú kapitolu, no už teraz sú to jedny z najprestížnejších pretekov cyklistického kalendára.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
keyboard_arrow_up