Dlhodobé testovanie: Castelli návleky a kraťasy s materiálom Nanoflex

Všetky produkty v dnešnom teste sú vyrobené z materiálu s názvom Nanoflex. O čo vlastne ide a čo sa skrýva za tajuplným názvom? V podstate za tým celým stojí snaha čo najlepšie skĺbiť dve protichodné vlastnosti – vodeodolnosť a priedušnosť.

Ako iste viete, na to nám už slúžia klasické membránové materiály, ale v nich sa pri určitej záťaži postupne skôr, či neskôr začneme variť vo vlastnej šťave. V Castelli teda na povrch svojho osvedčeného materiálu Thermoflex (v podstate Roubaix s česaným vnútrom) aplikovali obrovské množstvo miniatúrnych silikónových častíc. Výsledkom je materiál, ktorý „dýcha“ úplne rovnako ako Thermoflex, no je doslova extrémne „vodoodpudivý“.

Samozrejme, všetko funguje len do určitej miery, ale keďže Gabba kolekcia bola vytvorená primárne na prechodné obdobie (zmeny teploty, prehánky, mokré cesty), tak tento kompromis môže byť veľmi zaujímavý a výhodný. Do testu som si teda vybral tri produkty vyrobené z tohto materiálu. Krátke nohavice, návleky na ruky a dlhé návleky na nohy.

Krátke nohavice – Castelli Nanoflex 2

Každý správny cyklista vie, že dobré kraťasy sú základ. Tým hlavným je vložka. V tomto prípade je použitá verzia Kiss AIR, ktorá síce nepatrí na najvyššie poschodie v ponuke (tam je verzia Progetto X2), ale to jej nijako neuberá na kvalite. Je hrubšia v miestach, kde je to potrebné a naopak. Jej povrch trochu pripomína povrch golfovej loptičky.


Je to tá istá verzia, akú mám aj na zimných nohaviciach a dokopy som si na nej už odsedel celkom dosť. Ani tie najdlhšie výjazdy nie sú problém, nikde nič netlačí, ani neomína a všetko sedí na svojom mieste. Okrem použitého vysoko elastického materiálu nohavíc je špecifickým prvkom aj konštrukcia s minimálnym počtom švov. V podstate na celej dolnej časti sú len tri. Tie na nohách sú ešte aj umiestnené v zadnej časti, ktorá je najmenej vystavená náporu vody. Taktiež nechýba predĺžené „pogumované“ zakončenie, aby nohavice dobre sedeli na svojom mieste, a aby držali všetky možné druhy návlekov. Nikde nič neťahá a v podstate o chvíľu ani neviete, že ich máte na sebe – to je asi tá najlepšia vlastnosť pri každom druhu oblečenia .


Minule testovaná Castelli Gabba (oblečenie do premenlivého počasia) bola skôr z drahšieho poschodia, no u týchto nohavíc mi to príde práve naopak. Podľa mňa ponúkajú za cenu cca €80 dobrý pomer ceny a „výkonu“. Tento produkt je preto ideálny medzičlánok medzi letným a zimným počasím.


Vrchná časť plus traky sú vyrobené zo sieťoviny, aby zbytočne nehriali tam, kde máme ešte X ďalších vrstiev. V zadnej časti nechýbajú ani menšie reflexné prvky.


Ak mi pri Castelli bundách sedí XL, tak pri nohaviciach je to XXL. Čo ma taktiež veľmi teší je celková dĺžka kraťasov, ktorá je naozaj nadpriemerná. Pri kombinovaní s rôznymi návlekmi tak nie je šanca, aby sa návlek zvliekol. Keďže materiál je zateplený (česaný z vnútra), tak práve možnosť kombinácie so všetkými možnými druhmi návlekov z nich vytvára veľmi univerzálny kúsok.

Castelli návleky na ruky a nohy

Taktiež u návlekov sa v Castelli vydali najjednoduchšou možnou cestou – a práve tá niekedy býva aj najlepšia. Tie na ruky sú zošité iba jedným švom, ktorý je na spodnej strane. Žiadne anatomické tvarovanie a pod. Na vrchu sa nachádza obojstranný silikónový pás. Návleky tak dobre držia na tele a zároveň ich zvrchu „drží“ aj dres.


Pre verziu na nohy platí podobný prístup. Opäť iba jeden hlavný švík, tentoraz v zadnej časti. Na spodnej strane je navyše pridaný zips pre pohodlnejšie obliekanie, a taktiež sa vďaka tomu jednoduchšie prekryjú návleky na tretry. Vo vrchnej časti opäť nechýba obojstranný silikónový pásik.


Pre nohy aj ruky mi sedí veľkosť XL. V podstate tá najväčšia, takže pre kulturistov to úplne nebude . Aj tu platí to isté, čo pri nohaviciach – na dĺžke sa nešetrilo. Pre mňa ideálny prípad a vďaka tomu si nemusím nič nikde nadstavovať alebo predlžovať – ako napr. u zimných nohavíc Castelli Polare Due (spomenuté v článku: Bikovanie v zime: 2. časť - Oblečenie ako základ)
Návleky na ruky stoja približne €29 a návleky na nohy €49.

Nanoflex v praxi

Takže poďme na to hlavné. Pri suchom počasí sa materiál správa úplne podobne ako klasický Roubaix. Pridaná vrstva silikónu vôbec nebráni transportu vlhkosti od tela. Skôr mi príde, že vďaka nej je materiál aj odolnejší voči vetru – ale to je vyslovene len môj pocit . Teplotný rozsah výrobca udáva okolo 14 – 22°C, ale ja som tieto veci používal aj pri ďaleko nižších teplotách. Na bikovom výjazde sme sa dostali trochu vyššie, kde teplota klesla na 7 - 8°C a nemal som s tým žiadny problém. Naopak, nad 20°C už mi prídu tieto veci zbytočne teplé.


A čo mokro alebo blato?

Práve v týchto podmienkach je citeľný rozdiel oproti klasike. Samozrejme materiál nie je vodotesný, ale to ani nebol zámer.


Prehánky, mrholenie a hlavne všetky druhy výjazdov po daždi, tak práve tu človek najviac ocení schopnosť odpudzovať vodu. Tá materiál doslova obteká a trvá naozaj dlhší čas, než presiakne dnu. To isté platí aj pre špinu a blato – jednoducho sa na povrchu ťažšie „udrží“. Na kraťasoch tento fakt oceníte asi najviac, keďže od zadného kolesa je zadok priamo na muške. Toto všetko teda funguje bez akéhokoľvek obmedzenia v priedušnosti.


Ako inak, najväčším nepriateľom je tlak. Či už silná (a dlho trvajúca) spŕška vody od kolesa pri vysokej rýchlosti alebo tlak, ktorý vzniká pri ohýbaní kolena. Takže je jasné, že pri poriadnom lejaku sa nakoniec voda dnu dostane, ale sám som bol prekvapený o koľko neskôr, ako pri klasike.

Čo môže niekomu vadiť, je trochu „drsnejší“ pocit z materiálu – jednoduchšie povedané, nie je to zvonku na dotyk také jemnučké a príjemné . Platí to pre tých, čo si napr. radi utierajú pot do rukávov (ja na to používam rukavice). U návlekov na nohy zase môže niekomu vadiť absencia predtvarovaného kolena, keďže na celý návlek je použitý len jeden šev v zadnej časti. To má za následok trochu väčšie „hromadenie“ materiálu v zadnej časti kolena, ale mne osobne to vôbec neprekážalo, a ani ma to nijako neobmedzovalo v pohybe.

Plusy

  • Silná odolnosť voči vode a špine bez obmedzenia priedušnosti.
  • Konštrukcia vecí s minimálnym množstvom švov – cez ne totiž prejde voda ako prvá.
  • „Zateplené“ krátke nohavice otvárajú široké možnosti rôznych kombinácií s inými návlekmi pre prechodné obdobie.
  • Dobrý pomer ceny/výkonu u krátkych nohavíc.
  • Krátke nohavice a aj návleky sú dostatočne dlhé aj pre extra vysokých.
  • Široké možnosti použitia v prechodnom období – ideálne najmä na prehánky a keď človek nevie ako vlastne bude.

Mínusy

  • Materiál nie je taký príjemný na dotyk – platí ak sa radi utierate do rukávov.
  • V silnejšom a dlhšom daždi nakoniec premokne – ale to „prízvukuje“ aj samotný výrobca, takže sa nejedná o mačku vo vreci.
  • U návlekov na nohy môže vadiť absencia „predtvarovaného“ kolena.

Záver

Otázkou je, ako dlho si materiál zachová svoje vodoodpudivé vlastnosti. Tieto veci mám približne od jari a prešli si už niekoľkými praniami bez jedinej známky opotrebenia vonkajšej nano-vrstvy (inak odporúčam prať vždy naruby). Samozrejme ich nepoužívam tak často ako napr. klasické letné kraťasy a návleky. Trochu som posnoril po internete a dozvedel sa, že to vydrží naozaj dlho a navyše vonkajšia vrstva sa dá „obnoviť“ ľahkým prežehlením. Ak si na to spomeniem, tak to potom doplním, ale bojím sa, že dovtedy článok už zapadne prachom .

Odkazy na testované produkty


info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Mať doma naozaj kvalitné krátke nohavice je snom každého cyklistu „diaľkoplaza“. Čo však s nimi, keď sa ochladí?
Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Začali ste s cyklistikou a radi by ste komfortne jazdili aj vtedy, keď sa ochladí či keď spadne pár kvapiek dažďa? Dnes vám skúsim poradiť, ako si dať dokopy výbavu, ktorá bude dostatočne univerzálna pre širokú škálu teplôt.
Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful -  prekvapivo užitočná

Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful - prekvapivo užitočná

Prečo je teplá spodná vrstva s krátkym rukávom výborný pomocník a ako si vybrať z ponuky viacerých modelov značky Sportful?
keyboard_arrow_up