Tip na výlet: Vršatecké kolečko s výhľadmi široko-ďaleko

Neďaleko Ilavy a českých hraníc sa nachádza zaujímavý skalnatý kopček Vršatec, na ktorý vedie nenáročná trasa s množstvom luxusných výhľadov. Na približne 30 km s prevýšením 800 m sa nachádza aj "vodopád" Dračia studňa a viacero ďalších zaujímavostí, ktoré stoja za preskúmanie.

Podľa mapy sa zdal ako najlepší východiskový bod dedinka Bolešov, z ktorej začína zelená TZ a ide takmer až na samotný Vršatec. Ako sa neskôr ukázalo, bolo to výborné rozhodnutie, ale nepredbiehajme. Počasie vyšlo na výbornú a hneď za Bolešovom ešte pred vstupom do lesa sa ukazuje Vršatec a okolité kopčeky.


Ako ukazuje smerovník, časť trasy je aj značená cyklotrasa. Pri vstupe do lesa sa nachádza chata Gilianka, kde si v prípade potreby môžete doplniť zásoby. V teplých letných dňoch môže prísť vhod malá vodná nádrž, ktorá sa nachádza vedľa chaty.


Sklon stúpania je spočiatku veľmi mierny, ale potom sa trochu zvýši, no žiadne stojky nečakajte. Cesta je však po novej asfaltke, takže kilometre nabiehajú svižne. Povrch je vhodný aj pre krosové biky a na svoje si tu môžu prísť aj milovníci žiletiek (aj keď nie práve po mnou zvolenej ceste do Bolešova).

V oblasti je vybudovaný aj náučný chodník, ktorý vedie do obce Krivoklát.




Dračia studňa sa nachádza približne na 8. kilometri trasy. V čase návštevy bolo dlhodobé sucho, takže tomu zodpovedalo aj malé množstvo vody. V zime, keď mrzne alebo s väčším objemom vody počas jari a leta to môže byť pekné ako som videl na fotografiách, no dnes sa zázrak nekonal. Veď pozrite, ak by to takto vyzeralo celý rok, ťažko by sa z toho stala atrakcia .


Asfaltka pokračuje až na horáreň Chrastkovú, ktorá prijateľne stúpa mierne hore a pomaly naberá výškové metre.



Za horárňou sa treba odpojiť od asfaltky, ktorou vedie náučný chodník ďalej do Krivoklátu. Spolu s pár ďalšími cyklistami a turistami tak odbáčame z asfaltky na zelenú TZ, kde sa kopec riadne zdvíha a stehná dostanú zabrať najviac z celého dňa. Odmena sa však dostaví čoskoro, pretože o chvíľku sa ocitneme na hlavnom hrebeni s luxusnými výhľadmi.


Po hrebeni hore dole, zastavenie sa na pár fotečiek, a raz dva je tu Vršatec.




Síce to do mapy trasy nezaraďujem, ale išiel som ešte po červenej TZ na hranicu s Českom (Pod Okršliskom 729 m n. m.). Je to síce zachádzka, ale počasie prialo, času dosť a cesta ponúkala opäť ďalšie pekné výhľady, takže túto zachádzku bolo radosť spraviť.


Na Vršatci je aj hrad, síce sa tam s bikom veľmi nedá dostať, ale ak si ho potlačíte, je to len pár metrov.


Za fotky hradu ďakujem janka_k.

Pri Vršatci je opäť asfaltka, po ktorej sa na modrej TZ dostanete po približne jednom kilometri na rázcestie so zelenou TZ, ktorá vedie úplne luxusne až do Pruského.


Síce sa nejedná o žiadny technický zjazd, ale skôr o širokú lesnú cestu, ktorá vedie približne z polovice po lúkach s parádnymi výhľadmi. Ideálny terénik na moje HT-čko Rock Machine EXPLOSION 70, ktorého test si môžete prečítať na http://www.mtbiker.sk/clanky/7661/test-bike-explosion-70-od-rock-machine-raketa-do-snehu-blata-aj-sucha.html





Z dedinky Pruské je to už iba 5 km do Bolešova na začiatok okruhu. Na ceste som stretol veľa horských aj cestných cyklistov, takže táto oblasť neučarovala iba mne. Našťastie okruh smeroval týmto smerom, pretože absolvovať zjazd takmer výlučne po asfaltke, ktorá smeruje z Chrastkovej horárne až do Bolešova, by bolo veľmi nezáživné.

Mapa


Online mapu si môžete pozrieť na http://www.mtbiker.sk/vyjazdy/154099/slavo-vyjazd-na-vrsatec-mtb-sucho-31km-3h-0m.html

Trasa je nenáročná s veľmi jednoduchým výstupom na hrebeň, z ktorého budete mať množstvo kruhových výhľadov na slovenskú aj českú stranu. Hrad Vršatec spolu so skalnými útvarmi je zaujímavou atrakciou, ktorú neuvidíte na každom rohu a dokonca je aj s dobrou dostupnosťou pre cestné bicykle.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Vrchy, hrady a iné zákutia regiónu Šariš – 3. časť

Vrchy, hrady a iné zákutia regiónu Šariš – 3. časť

Po dlhšej dobe tu máme tretiu časť môjho seriálu, v ktorej sa zameriam na menej navštevované pohorie Bachureň.
Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
Gravelom okolo Považského Inovca

Gravelom okolo Považského Inovca

Keď som objavil cyklotrasu okolo Inovca, rozmýšľal som nad voľbou bicykla. MTB či gravel? Nakoniec to padlo na gravel a dúfal som, že to neoľutujem. Ako to dopadlo?
keyboard_arrow_up