Zdroj: Facbook: Tinkoff Saxo, 11.12 2015

Oleg Tiňkov sa už presýtil profesionálnej cyklistiky, po nadchádzajúcej sezóne 2016 predá svoj tím aj s úradujúcim majstrom sveta Petrom Saganom. Za rozhodnutím sú vraj obchodné aj osobné dôvody. O svojom úmysle informoval všetkých jazdcov aj členov realizačného tímu v piatok počas tréningového kempu na Kanárskych ostrovoch.

Zo zostavy, do ktorej patria aj ďalší traja Slováci Juraj Sagan, Michael Kolář a Erik Baška, majú zmluvy presahujúce rámec posledného Tiňkovovho roka iba Peter Sagan a Poliak Rafal Majka. Výkonný riaditeľ Stefano Feltrin už hľadá nového sponzora a majiteľa, čo je podmienkou pre získanie licencie WorldTour na trojročné obdobie 2017 - 2020. Ak sa mu to nepodarí, tím zanikne.

"Všetky zmluvy s partnermi sú dohodnuté na rok 2016, pre Tinkoff Bank a pre mňa osobne to však bude posledný rok v cyklistike. Moje rozhodnutie má dva hlavné dôvody. Verím, že ľudia to pochopia a sami si vyhodnotia, prečo odvetvie prišlo o niekoho, kto miluje tento šport a vrazil do neho vyše 60 miliónov eur."

Tinkoff Bank podľa majiteľa dosiahol všetky marketingové ciele spojené s účasťou v profesionálnom cyklistickom pelotóne. Ako banku s regionálnou pôsobnosťou na ňu negatívne vplýva nepriaznivá ekonomická situácia v Rusku. V roku 2017 plánuje investovať do priamej televíznej reklamy.

"To je logická, obchodná stránka môjho rozhodnutia. Druhá je komplexnejšia a osobnejšia. Zistil som totiž, že nik nie je ochotný pridať sa ku mne a pracovať na zmene obchodného modelu cyklistiky. Uplynulé dva či tri roky som sa usiloval viesť boj s ASO (spoločnosť Amaury Sport Organisation, organizátor Tour de France a iných významných pretekov - pozn.) a UCI (Medzinárodná cyklistická únia - pozn.), chcel som zabezpečiť príjmy z predaja televíznych práv, fanúšikovských produktov či vstupeniek, ale nikto ma nepodporil. Od roku 2015 som sa začal cítiť ako Don Quijote. Zápasím s veternými mlynmi. Išlo mi o záchranu manažérov, jazdcov a ľudí okolo nich, chce som ich zomknúť, aby sme spoločne zmenili zdroje príjmov a zlepšili ďalšie veci. Aby bol tento šport viac sebestačný a udržateľný," uviedol Tiňkov a priblížil svoju nenaplnenú víziu: "Vyriešiť problém cyklistiky je pritom také jednoduché. Aby mohli prežiť a rozvíjať sa, potrebujú byť vyrovnanejšie. To znamená licencie na najmenej päť rokov, nie iba na tri. Potrebujeme prestupový trh ako vo futbale. Aby som napríklad mohol predať Petra Sagana a zarobiť na tom. Žiaľ, tu každý pozerá iba na rok dopredu. Ja som podnikateľ a plány robím na 60, niekedy až 90 mesiasov. S dvanásťmesačnou stratégiou sa nedá dosiahnuť nič."

Ruský miliardár sa vraj stretol s viacerými manažérmi iných tímov, ale aké-také pochopenie našiel iba u Dava Brailsforda zo Sky.

Tréningový kemp na Kanárskych ostrovoch


"Nikoho nezaujíma budúcnosť cyklistiky, tak preč by mala mňa? Kašlem na nich na všetkých. V UCI sú samí hlupáci. Od januára 2017 odchádzam z cyklistiky. Nasadnem do svojho lietadla, odletím domov, budem sa venovať svojmu podnikaniu a žiť svoj život. Každý, kto v cyklistike zostáva, je odsúdený živorenie v stoke," vyhlásil Tiňkov a sugestívny rozhovor uzavrel slovami: "Rozhodnutie odísť neľutujem. Milujem cyklistiku, je to môj obľúbený šport. Budem ju aj naďalej sledovať ako fanúšik, ale kým v nej nenastanú zmeny, nechcem byť viac jej súčasťou." Ruský podnikateľ to povedal v exkluzívnom rozhovore pre špecializovaný portál cyclingnews.com.

[Foto na úvode: Facbook: Tinkoff Saxo, 11.12 2015]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Strade Bianche Donne - všetci proti SD Worx

Strade Bianche Donne - všetci proti SD Worx

Toskánske biele gravelové úseky si za svoju relatívne krátku históriu získali obrovskú popularitu. Na štart 10. ročníka Strade Bianche Donne sa postavili všetky najväčšie esá ženského pelotónu.
Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Blato. Sneh. Piesok. Hlina. Toto všetko na maximálne 33 mm plášťoch. Vitajte v cyklokrose.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
keyboard_arrow_up