Test: Bunda Specialized Element 1.5 - keď sa na jeseň ochladí

Zima nám klope na dvere a v niektorých častiach Slovenska už napadol aj sneh, takže ak chodíte radi bikovať aj v takomto počasí, je výber správneho oblečenia alfou a omegou. Bunda od firmy Specialized by mala ponúkať dostatočnú ochranu pred nepriaznivým počasím, najmä pred silným vetrom. V tejto recenzii uvidíme, či táto bunda obstojí aj v našom testovaní. Specialized Element 1.5 prináša celý rad nových funkcií a inovatívnych vecí. Poďme sa teda na ne spoločne pozrieť.

Séria zimného cyklistického oblečenia Specialized Element ponúka 3 modely búnd – Specialized Element 2.0, Element 1.5Element 1.0.

Nami testovaná bunda Element 1.5 sa nachádza v strede danej rady modelov a je dostupná v dvoch farebných prevedeniach – v oranžovej a v čiernej. Vyššie sa už nachádza len model Element 2.0, ktorý je vhodný do poriadnych mrazov. Keď som prvýkrát držal bundu v rukách, zdalo sa mi nemožné, že ide o jeden z najteplejších modelov, aké firma ponúka. Bola neuveriteľne ľahká, tak som nemohol uveriť, že ponúka ochranu proti väčšiemu chladu. Specialized uvádza, že bunda je vyrobená z najkvalitnejšieho materiálu Gore® WINDSTOPPER® Soft Shell, ktorý sa nachádza na prednej strane. Takže bunda by mala chrániť najmä pred silným vetrom a dažďom. Či je to naozaj pravda, to sa dozviete nižšie v našej recenzii.

Gore® WINDSTOPPER® Soft Shell ponúka celkovú odolnosť proti vetru a maximálnu priedušnosť, ktorý kombinuje komfort mäkkej vrstvy a vodotesnosť v jednom odeve. Soft Shell taktiež ponúka pohodlnosť, ktorá je spojená najmä so slobodu pohybu, čo potrebujete pre lepší výkon v širokej škále cyklistických aktivít.


Na fotografiách nie je som ja (tester), ale danny_biker, ktorý je o 5 cm nižší, pretože ja som fotografoval. Moju fotografiu nájdete na úplnom konci testu.



Jazdenie

Vetruvzdornosť je jednoducho excelentná. Pri testovaní aj vo veľmi zlých podmienkach sa cez hlavný materiál, alebo zips nedostal ani kúsok vetra. Bunda je pritom veľmi pohodlná a na vnútornej strane sa nachádza jemná fleecová vrstva, ktorá poskytuje skvelú izoláciu tepla. Taktiež je bunda osadená predsadeným zipsom, takže sa nestane, že sa ním oškriete o bradu. Ďalšími vychytávkami sú určite manžety na rukávoch, pri ktorých sa vietor, či voda nemajú šancu dostať pod bundu.



Pod bundou som nosil vždy klasické termo tričko s dlhým rukávom, či už bolo +10°C, alebo 0°C. Stačí, ak si na bunde otvoríte bočné vrecká, tie totiž fungujú pre lepšie vetranie. Túto vlastnosť som využíval pri teplotách okolo 7-8 °C, ak však teplomer ukazoval teplotu okolo 0°C, vždy som bočné vrecka zavrel a bunda dostatočne uchovávala teplo.

Vrecká


Vrecká na bunde sú tri a sú umiestnené kolmo na pás. Jedno vrecko sa nachádza na vrchnej ľavej strane a slúži najmä pre mobilný telefón. V zadnej časti sa nachádza vrecko s tromi priehradkami, vhodnými najmä na fľašku s vodou, alebo energetickú tyčinku/gél. Taktiež sa tu nachádza vrecko s vodoeodolným zipsom, takže sa nemusíte báť, že by vám peňaženka s dokladmi zvlhla.

Bunda samozrejme obsahuje aj malú vychytávku - na hornej strane pri krku sa nachádza pútko pre slúchadlá. Cez pútko prevlečiete kábel od slúchadiel a už sa nestane, že vám slúchadlá spadnú skoro až na zem, pútko ich jednoducho udrží na svojom mieste. Túto vychytávku ocenia najmä milovníci hudby, ktorí si nevedia jazdu bez svojho obľúbeného playlistu predstaviť. Avšak treba aj dodržiavať bezpečnosť, hlavne na cestách, takže doporučujem stlmiť hlasitosť na menšiu úroveň, aby ste počuli okoloidúce autá. Osobne jazdím väčšinou v lese a veľmi nedoporučujem počúvať hudbu na traile, hudba ma premotivováva a ja radšj počujem zvuky bicykla, či je všetko v poriadku.

Byť videný

Specialized myslel aj na ďalší významný parameter, a tým je bezpečnosť. Reflexné prvky sa nachádzajú všade – na rukávoch, na prednej strane v zipse a samozrejme na chrbte. Výrazná oranžová farba dodáva určitý bezpečnostný parameter a isto poteší, že na biku nevyzeráte pochmúrno ani v nepriaznivom počasí.

Mnou testovaná verzia bola vo veľkosti XL, pričom meriam 190 cm. Bunda mi sadla a má výborný strih. Najviac som sa bál dĺžky rukávov, aby neboli príliš krátke. Ale tieto pochyby zmizli pri prvom vyskúšaní, pretože všetko sadlo tak, ako malo. Veľkým plusom je, že vás bunda žiadnym spôsobom neobmedzuje pri pohybe.

Čo sa týka čistenia, výrobca udáva prať len v studenej až mierne teplej vode. Ja som pri čistení nenarazil na žiadny problém, po vypraní je bunda ako nová a žiadne nečistoty neostali. Skúšal som aj pri znečistení bundy blatom vyčistiť bundu navlhčenou utierkou, no ostali na nej jemné škvrny, ktoré zmizli po vypratí v práčke. Takže odporúčam vždy hodiť bundu do práčky.

Plusy

  • Nízka hmotnosť.
  • Ľahká zbaliteľnosť.
  • Pekný dizajn s množstvom reflexných prvkov.
  • Kvalitné spracovanie.
  • Predĺžený zadný diel.
  • Výborná vetruvzdornosť.
  • Otváranie zipsov jednou rukou.

Čo by sa dalo vylepšiť?

Mne konkrétne chýbala možnosť regulácie šírky bundy pomocou elastickej šnúrky, pretože občas sa mi stávalo, že zadný diel sa mi zachytával o sedlo.


Tester

Resumé

Bundu som mal možnosť testovať asi mesiac, zažil som s ňou silný dážď, silný vietor a taktiež mráz -1°C. Behom tejto doby si ma bunda získala a určite neostane v mojom šatníku len tak visieť. Testovaná bunda je výborným doplnkom pre výjazdy v nepriaznivom počasí, pretože vás pred ním ochráni. Specialized Element 1.5 má skvelý strih skĺbený so zaujímavým dizajnom. Použitý materiál je príjemný na dotyk, ale aj pevný, takže bunda určite znesie aj tvrdšie zaobchádzanie. Každého určite poteší svojou ľahkou zbaliteľnosťou a aj použitím množstva reflexných prvkov.

Cena bundy je 189,90 € a ďalšie informácie si môžete pozrieť na http://www.specialized.com/cz/cs/ftr/winter-apparel/mens-element/element15jacket.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
adamoliva89 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Zateplené krátke nohavice s vreckami – moje splnené prianie

Test: Zateplené krátke nohavice s vreckami – moje splnené prianie

Značka Castelli mi v rámci kolekcie Unlimited opäť splnila jedno želanie. A myslím, že táto časť výbavy môže byť to najuniverzálnejšie riešenie pre rôzne podmienky aj vo vašom šatníku. Prečo?
Test: Bunda Flame a rukavice Cape od Kellysu - keď sa počasie zhorší

Test: Bunda Flame a rukavice Cape od Kellysu - keď sa počasie zhorší

Pri výbere oblečenia na bicykel som nikdy nepozrel ponuku od slovenského výrobcu Kellys. Viac sa mi vždy spájali s bicyklami a na oblečenie či doplnky som nemyslel. Až do momentu, keď sa ku mne dostali na test.
Test: Craft CORE Glide - univerzálna bunda do chladnejšieho počasia

Test: Craft CORE Glide - univerzálna bunda do chladnejšieho počasia

Dámska softshellová bunda, ktorá ochráni pred chladom a pritom aj vetrá? Do rúk sa mi dostala bunda od Craftu, ktorá spĺňa tieto požiadavky a milo prekvapila.
keyboard_arrow_up