Test: Zimná výbava od Force za celkom dostupnú cenu

Pred vianočnými sviatkami som si cez MTBIKER Shop objednal sadu zimného oblečenia Force. Konkrétne modely: Z68 zimné nohavice s trakmi bez cyklovložky, X68 zateplený dres dlhý rukáv a softshell tenká bunda F X80. Skúsenosti s touto výbavou bližšie opíšem v nasledujúcich riadkoch.

Sám som bol zvedavý, akú kvalitu mi poskytnú produkty tejto cenovej hladiny. V podstate to bol aj jeden z hlavných dôvodov, prečo som chcel skúsiť aj oblečenie, ktoré je dostupnejšie väčšine hobby bikerov.

Teda aspoň tým ako ja, ktorí musia popri svojej vášni brať ohľad aj na ostatných členov svojej rodiny a nezrujnovať rodinný rozpočet kúpou top modelov v cenovej hladine niekoľko 100 €. Nakoľko na testovanie oblečenia som mal dostatok času, rozhodol som sa o svoje poznatky podeliť. Počas mesiaca bolo počasie na podobný test úplne ideálne. Teploty od 8°C do - 6°C. Vody, vetra a blata bol tiež dostatok. Takže v tomto úplne nádhernom počasí som najazdil cca 400 km či už na ceste, alebo MTB a dokonca som stihol aj jeden maratón.


Poradie z ľavej strany: Z68 zimné nohavice s trakmi bez cyklovložky, X68 zateplený dres dlhý rukáv a softshell tenká bunda F X80

Zimné nohavice Z68

Dlhé nohavice s trakmi a tzv. brzdou. Materiál 92% polyester, 8% spandex (SuperRoubaix). Pri mojej výške 173 som zvolil veľkosť L. Spodná časť sedela veľmi dobre a horná časť bola trochu voľnejšia. No aj napriek tomu som sa cítil komfortne. Zadná horná časť je dostatočne široká a príjemná. Oblasť kolien je zateplená dvojitou vrstvou materiálu. Na vnútornej strane ľavého traku je umiestnené malé vrecko, ktoré určite ocením hneď, ako prídem na to, k čomu vlastne slúži.


Nohavice svoju úlohu spĺňali výborne pri teplote do 0°C. Pri chladnejšom počasí som použil ešte jednu spodnú vrstvu. Horšie to bolo s vodou. Keďže nohavice nie sú primárne určené do dažďa ani ako vodeodolné. No s drobnými špliechancami si poradili celkom slušne. Takže nohavice by som zhodnotil ako pohodlné, poskytujúce tepelný komfort a vďaka množstvu reflexných prvkov aj bezpečné. Cena je 25 €.

Odkaz do Shopu: http://www.mtbiker.sk/shop/oblecenie-a-tretry/nohavice/dlhe/force-z68-zimne-nohavice-s-trakmi-bez-cyklovlozky-6424.html

Zateplený pánsky dres X68

Tak isto ako aj nohavice, bol na ňom použitý materiál SuperRoubaix. Dres je celorozopínací, predĺžený so silikónovým elastickým lemom, tromi zadnými vreckami a jedným vreckom na zips. Vrecká sú dostatočne veľké, aby sa do nich vmestilo všetko potrebné. Dres je tak isto príjemný a pohodlný. Dostatočne odvádza vhlkosť a hreje. No pri nižších teplotách som rovnako musel použiť ďalšiu spodnú vrstvu. Cena je 31.50 €

Odkaz do Shopu: http://www.mtbiker.sk/shop/hladaj.html?s=Force%20X68%20p%C3%A1nsk%C3%BD%20dres


Softshell tenká bunda F X80

Na túto poslednú časť som bol najviac zvedavý. Hneď ma upútal design a farebné prevedenie. Nakoľko už jednu podobnú bundu používam dlhší čas, bol som zvedavý, aký bude rozdiel medzi týmito dvomi vzorkami. Strih je užší s celorozopínacím zipsom, taktiež s tromi zadnými vreckami, jedným vreckom na zips a predĺženou zadnou časťou a silikónovým lemom na spodnom okraji. V prednej časti je putko na okuliare. Použil som ho dvakrát. Okuliare tam šli dosť ťažko a pri šliapaní mi vypadli. Použitý materiál softshell + SuperRoubaix (zateplená lycra), 96% polyester, 4% spandex. Odvetranie v podpaží je trochu nedostatočné.

Pri dlhom výšľape, keď som sa začal riadne zahrievať, bunda fungovala ako fóliovník a všetko uvoľnené teplo sa vyzrážalo na vnútornej strane. Pri 8 km stúpaní na Pánsku Javorinu to bolo dosť nepríjemné, nakoľko na vrch som došiel úplne prepotený a mokrý. Tu chýbala možnosť regulácie odvetrania - napr. zipsom v podpaží. Je síce možnosť bundu rozopnúť, ale šliapať do kopca pri -2°C bez ochrany na krku je fakt nepríjemné. Pri tomto modeli musím byť ešte trochu kritický. Predný zips sa dosť ťažko rozopína a pri jazde v rukaviciach je to nemožné. Zips na zadnom vrecku som dokonca asi na tretí deň pokazil úplne (určite je dôvod na reklamáciu, ale neriešil som to).


Vnútorné spracovanie je viditeľne iné ako pri drahších modeloch. Také lacnejšie.
No napr. pri 2-hodinovom výjazde na ceste s teplotou +4°C a slabom vetre splnila svoj účel vynikajúco. Taktiež mnou zvolené farebné prevedenie je počas sychravého a hmlistého počasia výborné. Veľmi kladne by som zhodnotil aj 3 zadné veľké vrecká, ktoré poskytujú dostatok miesta na všetko potrebné. Keďže u nás v decembri nepršalo, tak nemôžem posúdiť, do akej miery je bunda vodeodolná. No s bežnými špliechancami problém nebol. Cena je 47.80 €.

Odkaz do Shopu: http://www.mtbiker.sk/shop/oblecenie-a-tretry/bundy-a-vesty/bundy/force-f-x80-softshell-tenka-bunda-cierna-fluo.html


Stupava Winter Trophy 2016: http://www.mtbiker.sk/vyjazdy/159545/sagatjuraj-preteky-stupava-winter-trophy-mtb-mokro-25km-2h-520m.html

Všetko mi to manželka po každom výjazde vyprala. Asi 8 praní za mesiac. Pranie pri teplote 30°C, farebne aj tvarovo bez zmien.

Plusy

  • rozumná cena
  • kvalita použitého materiálu
  • vysoký stupeň pasívnej bezpečnosti

Mínusy

  • menej kvalitné spracovanie
  • zips
  • Made in China (som trochu lokal patriot)

Čo teda dodať na záver?

Všetky tieto modely predčili moje očakávania. Zo začiatku je potrebné si trochu vyskúšať rôzne kombinácie a vrstvy oblečenia. Taká alchýmia. Po zvládnutí tohto procesu je už možné využívať potenciál tohto oblečenia naplno. Ja som ako spodnú vrstvu používal termoprádlo THERMOVEL. A ako som si všimol na zimnom maratóne v Stupave (Reportáž: Stupava Winter Trophy MTB & Run 2016 - zimná akcia ako sa patrí aj s ľadom a snehom), bola tato značka zastúpená v hojnom počte čo svedči o jej obľúbenosti.

A ešte jedno ospravedlnenie. Toto je moja prvá recenzia. Nie som odborník na použité materiály a spôsob ich fungovania a preto som do tejto oblasti ani nezachádzal. Snažil som sa iba priblížiť svoje skúsenosti s týmto oblečením. Pod značkou Force nájdete rôzne druhy doplnkov, komponentov a oblečenia pre bike.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
sagatjuraj 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Prečo som si obľúbil bundu Sportful Total Comfort a nohavice Fiandre? Je rozdiel v materiáloch tak zásadný?
Test: Force Frost a Force Thunder - spodná vrstva pre chladnejšie dni

Test: Force Frost a Force Thunder - spodná vrstva pre chladnejšie dni

Zadovážiť si kvalitné funkčné oblečenie býva niekedy veľká výzva. Pokiaľ nechcete platiť vyššie sumy za prémiové modely, radím vám spozornieť pri tomto teste spodnej vrstvy Force.
keyboard_arrow_up