Castelli Thermosuit 2 – netradičný pohľad na zimné oblečenie

Keď som prvýkrát videl tento zaujímavý kúsok na webe, tak ma hneď zaujal. Musím sa priznať, že takéto „vychytávky“ a netradičné riešenia vo mne vzbudzujú poriadnu zvedavosť a chuť vyskúšať na vlastnej koži. Samozrejme, že som nakoniec neodolal a výsledkom je tento článok...

Čo mám na mysli tým netradičným prístupom? Keď sa povie zimné oblečenie, tak 99 % z vás si predstaví 2 základné veci – nohavice a bundu. No a v Castelli sa rozhodli tieto 2 veci spojiť dokopy a vytvoriť kombinézu určenú špeciálne na jazdu v chladnejšom počasí. O výhodách a nevýhodách si povieme v nasledujúcich riadkoch.

Konštrukcia

Samozrejme v Castelli nešli úplne do neznáma. V podstate je táto kombinéza, resp. už jej 2. generácia, kombináciou dvoch ich najobľúbenejších produktov v kategórii. Mám na mysli nohavice Sorpasso a vrch Gabba (Test: Oblečenie do premenlivého počasia - Castelli Gabba a Nanoflex). Spodná (nohavicová) časť je vyrobená z kombinácie 2 materiálov, konkrétne Thermoflex a Thermoflex Core2. Je to v skratke ich vlastná verzia podobná klasike s názvom Roubaix, teda lycra s česaným vnútrom. Oproti nej mi príde Thermoflex na dotyk jemnejší a aj viac elastický. Prívlastok Core2 je verzia, ktorá obsahuje duté vlákna a ešte o čosi lepšie drží teplo. Preto je použitá na kolenách, v oblasti zadku a chúlostivých partií, čo človek spozná podľa červenej farby, ktorá na svetle trochu presvitá aj navonok.


Na vložke sa taktiež nešetrilo a je to tá istá verzia, ktorú môžete nájsť na všetkých TOP modeloch, teda Progetto X2 Air. Spodná časť nohavíc obsahuje zips YKK Camlock s reflexnou páskou pre ľahké obliekanie a viditeľnosť. Zakončenie je pekne široké a pri zapnutom zipse nič neškrtí a pritom poriadne drží na svojom mieste. Z oboch strán je akési „pogumovanie“, takže sa návlek nešmýka dole, či už si ho dáte pod alebo navrch.


Keďže žiadne traky už nie sú, prejdeme rovno na vrchnú časť, ktorá vlastne začína v oblasti drieku. Ako som spomínal, v podstate je to trochu upravená Gabba s dlhým rukávom. Celý vrch je teda z Winsdopperu X-lite okrem partií v zadnej časti rukávov, ktoré sú opäť z Thermoflexu pre lepšie odvetrávanie. Zaujímavý je aj vyklápací límec, ktorý obsahuje zateplené vsadenie v zadnej časti a pekne tak obopína a „utesňuje“ krk, ak je to potrebné. Nechýbajú 3 hlboké vrecká so sieťovanou spodnou časťou, aby v nich nezostávala špina a piesok, ak začne voda fŕkať na všetky strany a veľmi ľahko aj jednou rukou ovládateľný centrálny zips YKK Vislon.


Trochu extravagancie

Zo začiatku ma celkom zaujímalo, ako sa to bude celé obliekať. Na moje prekvapenie ale netreba nič moc riešiť, stačí natiahnuť nohavice a potom postupne jednu a druhú stranu – nemal som najmenší problém a nepatrím medzi príliš ohybných . Prvé, čo človek „pocíti“, je absencia trakov, ktoré vôbec nechýbajú, keďže celý vrch drží všetko na svojom mieste. A to aj v prípade, že natlačíte do vreciek všetko možné. Ako som už vo viacerých článkoch spomínal, mám veľmi dlhé nohy, takže nohavice mám trochu kratšie. Tento problém mi nevadí, keďže vždy nosím aj návleky (veď je zima) a tie to pekne dorovnajú. Vrch mi sedí úplne parádne (XXL), dokonca aj rukávy mám OK – to je asi hlavný dôvod, prečo „testujem“ skoro výhradne dlhé veci od Castelli (čo už mám s tou svojou výškou robiť . Stačia už iba ponožky, šatka, rukavice, návleky a môžem ísť. Celý tento komplet je skutočne ľahučký a na začiatku výjazdu mám vždy pocit, či mi niečo nechýba. Taktiež by som sa v tom asi nechcel prechádzať niekde bez biku, alebo po miestnej krčme . Ale, akonáhle vyskočím do sedla a roztočím nohy, tak všetko začne dávať zmysel a „zvláštne“ pocity sú okamžite preč.


Nikde nič neodstáva, neprekáža a všetko je dokonale na svojom mieste. To asi najviac cítim, keď striedam pozície, či už sa položím do oblúkov a bojujem s vetrom, alebo mám horný úchop a fučím v kopci. Taktiež studený vzduch nemá kadiaľ preniknúť k telu, pokiaľ mu to sám nedovolím a nepovolím zips. Asi vám je jasné, že ju nosím na cesťák. Nie žeby sa nedala použiť aj na MTB, ale to už by bolo asi trochu „moc“ a hlavne by som asi nemal to srdce sa niekde predierať a bahniť. Design je síce individuálny, ale kombinácia čiernej a fluo pásov má „šmrnc“ a pritom to nie je žiadny cirkus.


Kto strávi veľa času v sedle, tak určite vie, že základom komfortu je vždy vložka. V tomto prípade nie je čo riešiť a dalo by sa povedať, že je to najlepšia vložka, na akej som zatiaľ sedel – veď na tej istej sedí aj množstvo pro-tour jazdcov. Nie je problém obsedieť aj skutočne dlhé hodiny, nikde sa nič nekrčí, je krásne hladká a elastická a jednoducho ani neviete, že tam je – čo je vlastne základ.
Viac info o vložke: http://www.castelli-cycling.com/seatpad

Na stránke výrobcu je uvedený teplotný rozsah 5 – 15°C, s čím môžem súhlasiť (samozrejme plus-mínus nejaký ten stupeň). Výberom vhodného spodného trička viem, že v tomto rozpätí budem vždy v pohode. Akonáhle však teplota klesne pod 3°C, tak prvé, kde začínam cítiť chlad, je oblasť chúlostivých partií, keďže tu nie je žiadna membrána proti vetru ako u mojich nohavíc do extra zimy. Vrch znesie ďaleko viac, ale tento komplet aj tak nebol robený na extrémy a potom by sa človek zase zbytočne paril pri pekných jarných výjazdoch. Taktiež golier je vysoký tak akurát a zadné vsadenie z flísu je skutočne príjemné. No ak je chladnejšie alebo fúka, vždy pridávam aj šatku, čo robím vlastne pri úplne každej svojej bunde. Tento set tak dokáže pokryť väčšinu výjazdov na jar a jeseň, vrátane prechodných období. Čo ho trochu odlišuje od Gabby, je menšie zameranie na vlhké podmienky. Samozrejme, spŕška vôbec nevadí, ale napr. chýba vysúvací zadný diel proti špliechancom, takže ak nemáte blatníček, je zadok hneď na rane. Každopádne už ma neraz chytil dážď a vďaka tomu, že najdôležitejšie časti tela (trup) sú stále chránené od vetra, bolo všetko OK – stačilo si trochu prišliapnuť a držať tempo. Možno vás zaujíma taká vec, že ako sa v tom vlastne chodí na „malú“. Paradoxne ďaleko lepšie ako v klasických zimných (vlastne aj letných) nohaviciach, pretože nikde nie sú žiadne traky. Vďaka tomu ale výborne funguje aj ventilácia. Akonáhle idem trochu intenzívnejšie nejaký dlhý kopec, tak rozopnem celú prednú časť a vzduch sa veľmi ľahko dostane k telu. Pritom zadné vrecká sú stále tam, kde majú byť a „neplandajú“.


Je jasné, že takto špecifický kúsok má aj svoje negatíva, ktoré súvisia priamo s konštrukciou. V prvom rade je problém, ak máte veľké proporčné rozdiely medzi spodnou a vrchnou časťou tela. Samozrejme, materiál je veľmi elastický vrátane neprefúkavého vrchu, ale veľké rozdiely vždy budú robiť problémy. Čistenie a pranie sa viaže hlavne na nohavice, takže po každom výjazde treba prať vlastne všetko. Každopádne do druhého dňa je komplet vždy suchý a pripravený. No a treba myslieť aj na takú vec, akou je napr. pád -  ak sa náhodou stane, že by som nebodaj spadol a roztrhol si nohavice, tak ich nemôžem vymeniť. Všetko sú veci, ktoré musia byť dopredu každému jasné...

Nespadol som z višne a je mi teda jasné, že tento kúsok oblečenia nie je 100 % náhrada za klasickú verziu bundy a nohavíc, ktoré majú univerzálnejšie použitie a dajú sa rôzne kombinovať, prípadne používať aj na iné aktivity (napr. beh a pod). To je vždy základ pre každého a je jedno, či jazdíte cestu, alebo MTB. Taktiež to nie je ideálne riešenie pre niekoho, kto netrávi na cestnom bicykli veľké množstvo času, alebo má cestný bicykel hlavne na oddych a pohodu. Každopádne si myslím, že svojich fanúšikov si tento produkt určite nájde. Mňa osobne najviac zaujala netradičnosť a tak trochu inú prístup k zimnému obliekaniu, ktorý prináša svoje výhody. Kombinézu nosím hlavne na dlhé cestné výjazdy práve v tomto období, kedy viem, že budem v sedle poriadne dlho. V podstate mi vtedy so sebou ani nič iné netreba a som pripravený skoro na všetko. Celkovú „ľahkosť“ oceňujem, keď sa zdvihne tempo alebo keď cesta príde aj do kopcov, kde si vďaka použitým materiálom (Windstopper X-lite) a možnosti ventilácie môžem v pohode prišliapnuť bez toho, aby som bol hore celý prepotený. Navyše, keď už mám potom niekde bojovať proti vetru pri ceste naspäť, tak práve v tomto, pretože viac aero už človek v zimných veciach ani nemôže byť . Jednoducho, je to špecifický produkt, ktorý v správnych rukách ponúkne vysoký komfort a doslova radosť z toho oprieť sa poriadne do pedálov...


Plusy

  • Dokonalé usadenie na tele aj s plnými vreckami.
  • Absencia trakov, celková ľahkosť a voľnosť pohybu.
  • TOP vložka pre tie najdlhšie výjazdy.
  • Široký teplotný rozsah použitia – stačí len vhodne vybrať spodné tričko.
  • Veľmi vhodné aj na intenzívne výjazdy bez pocitu varenia sa vo vlastnej šťave.
  • Elegantný a jednotný design – to je asi veľmi individuálne .

Mínusy

  • Nemožnosť kombinácií ako pri klasickej bunde a nohaviciach.
  • Spodná časť nemá membránu, takže nie je určená do mínusových teplôt.

K cene...

Ešte jeden dodatok k cene. Tá samozrejme nie je nízka a na prvý pohľad udrie do očí – konkrétne 269 €. Lenže keď si zrátate koľko stoja nohavice Sorpasso (129 €) a vrch Gabba (169 €) s dlhým rukávom patriace vlastne na vrchol kolekcie, tak sa dá hovoriť o lacnejšom variante. Každopádne za luxus sa už platí a je na každom z nás, koľko do svojho koníčka hodlá investovať.

Viac informácií na stránke: http://www.castelli-cycling.com/Products/Men/Tops/SpeedSuits/SANREMO-2-THERMOSUIT/p/451450015A
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Jazdenie v zime – aké oblečenie väčšinou používam a ako ho kombinujem?

Jazdenie v zime – aké oblečenie väčšinou používam a ako ho kombinujem?

Čo sa hodí, ak hľadáte niečo univerzálne na celú sezónu, alebo naopak niečo skutočne zimné? Skúsil som dať dokopy svoje dlhodobé skúsenosti so značkou Castelli, ktorá mi pomohla odhaliť čaro zimného jazdenia.
Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Začali ste s cyklistikou a radi by ste komfortne jazdili aj vtedy, keď sa ochladí či keď spadne pár kvapiek dažďa? Dnes vám skúsim poradiť, ako si dať dokopy výbavu, ktorá bude dostatočne univerzálna pre širokú škálu teplôt.
Test: Zateplené krátke nohavice s vreckami – moje splnené prianie

Test: Zateplené krátke nohavice s vreckami – moje splnené prianie

Značka Castelli mi v rámci kolekcie Unlimited opäť splnila jedno želanie. A myslím, že táto časť výbavy môže byť to najuniverzálnejšie riešenie pre rôzne podmienky aj vo vašom šatníku. Prečo?
keyboard_arrow_up