Test: Multikľúč BBB microfold XL (btl-42xl) - 16 druhov náradia v kompaktnom prevedení

Test: Multikľúč BBB microfold XL (btl-42xl) - 16 druhov náradia v kompaktnom prevedení

Na začiatok si skúste položiť otázku, kedy ste naposledy doťahovali skrutky, či iné časti svojho bicykla. Nikdy neviete, kedy sa vám alebo vášmu kamarátovi na výjazde môže niečo uvoľniť a riadne skomplikovať výjazd. Lepšia možnosť je si to na mieste opraviť, ako tlačiť svojho tátoša domov. Vybrať správny multikľúč s dostatočným počtom nástrojov, môže byt ťažšie, ako sa zdá. Na trhu je naozaj z čoho vyberať a mne sa na testovanie dostal do rúk multikľuč so 16 funkciami od značky BBB. Čo všetko sa s ním dá robiť, prečo som si ho nakoniec aj nechal a začal ho nosiť na všetky výjazdy, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Obsah multikľúča

Multikľúč ma 16 druhov náradia a sú to tieto:
  • imbusové kľúče 2, 3, 4, 5, 6, 8
  • torx T25
  • plochý a krížový skrutkovač
  • nitovač
  • otvárač na flašku
  • centrovacie klúče 13, 14, 15, 16G a Mavic M7



Dizajn a rozmery

Jedna z prvých vecí okrem pekného dizajnu, ktorú som si hneď pri rozbalení všimol, boli pogumované okraje multikľúča. Veľmi dobre sadne do ruky, a tak isto dobre sa s ním narába. Guma na okrajoch vám môže pomôcť pri možnom poškriabaní rámu, alebo inej časti bicykla. Okraje a aj celé náradie je v čiernej farbe. I keď má označenie XL, tak ide skôr o výbavu ako o veľkosť, tá je naozaj výborná. Nemusíte tak dlho rozmýšľať, kde ho budete mať. Ja osobne som ho nosil v kapsičke pod sedlom, ale určite vám nebude zavadzať v hocijakom vrecku, napríklad aj vzadu v drese. Presné rozmery a váha sú: 7,3 x 4,3 x 1,1 cm, 115 g.

Práca s multikľúčom

Jednotlivé časti sa ľahko otvárajú, takže pri manipulácii s konkrétnym náradím, nič ďalšie nezavadzia.

Nitovač

Možno nie práve najviac využívané náradie multikľúča, keďže reťaz sa netrhá či nemení až tak často, ale zato má schopnosť zachrániť výjazd, a to môžem povedať z vlastnej skúsenosti. Po dlhom krásnom zjazde na ceste domov som musel zdolať ešte jeden kopec, kde sa mi natrhla reťaz. Všimol som si, že niečo nie je v poriadku a po skontrolovaní to bol povolený nit. Dvoma kameňmi som si zo začiatku nejako pomohol, ale po chvíli sa "oprava" musela zopakovať, pričom s nitovačom by to bolo raz-dva hotové a hlavne by som nemusel kráčať polovicu cesty vedľa biku . V teste som bol s prácou nitovača naozaj spokojný. Reťaz dobre zapadne do drážok. Súčasťou nitovača je centrakľúč, ktorý sa dobre drží pri nitovaní a s druhou časťou ide hladko točiť.


Centrovací kľúč

Je maličký, takže sa veľmi dobre uchopí do dvoch prstov a ľahko sa zmestí medzi špice. Ani pri menšom kolese, kde sú špice hustejšie na sebe, nie je problém. Je univerzálny na 5 veľkostí niplov (13, 14, 15, 16 G a Mavic M7). Nie je to samozrejme klasický centrakľúč, ale ani s ním nebudete pravdepodobne centrovať novo vypletené koleso. Na dotiahnutie/docentrovanie je maximálne postačujúci.


Imbusáky

Testovaný multikľúč má na výber 6 imbusových kľúčov. Pričom imbus 5 má na sebe odopínateľný nadstavec na imbus 8. To je celkom dobrá vychytávka, ktorá sa stáva trendom, ale treba si dať pozor, aby ste nadstavec nestratili. Upevnený je dobre, takže sám by nemal vypadnúť. Na bicykli už len ťažko nájdete inú skrutku s imbusovou hľavičkou, ktorú by ste nedokázali týmto multikľúčom dotiahnuť. Jedine v prípade, že by bol ťažko prístupný. Imbusy sú trošku kratšie, ale ja som nemal žiadny problém.


Fotografie z testovania Felt Nine 2 - nikdy nedoťahujte silno sedlovku na karbónovom ráme, ak nepoužívate momentový kľúč.


Časti ako plochý a krížový skrutkovač netreba nejak bližšie predstavovať. Za zmienku však stojí otvárač na fľašky. Určite si občas aj po cyklovýlete doprajete pivko, či iný osviežujúci nápoj, takže svoje uplatnenie nájde. Krížový a plochý skrutkovač plus torx T25 plnia svoju úlohu taktiež na výbornú. Celkovo vyzerá multikľúč dobre spracovaný a ani po dlhšom používaní som nepostrehol nejaké škrabance alebo uvoľnené časti kľúča.

Niečo malé a kvalitné

Mňa osobne multikľúč veľmi oslovil. Síce som ho nevyužil až veľmi v teréne, ale testoval som ho, ako sa len dalo, a to pri všelijakých príležitostiach. Pracovalo sa mi s ním pohodlne a ak hľadáte niečo malé, kvalitné s dostatkom funkcií pre väčšinu bežných opráv, tak by sa mohol zapáčiť aj vám. Multikľúč BBB microfold XL stojí približne 20 € a viac informácií nájdete na stránke: http://sk.bbbcycling.com/.


info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: BBB Stackpack - praktický, uni a za skvelú cenu

Test: BBB Stackpack - praktický, uni a za skvelú cenu

Počet bikepackingového príslušenstva je tak, ako pri bicykloch, rovný známej rovnici N+1. Každá nová taška má svoje nezameniteľné miesto v mojej kolekcii, špecifické použitie a jedinečné príbehy.
Test: BBB Echelon Comfort – keď je pohodlie na prvom mieste

Test: BBB Echelon Comfort – keď je pohodlie na prvom mieste

Znamená šírka sedla a viac peny automaticky viac komfortu? Tak sa na to poďme pozrieť.
Test: Castelli Fly – vesta, ktorá sa hneď zaradila k mojim naj

Test: Castelli Fly – vesta, ktorá sa hneď zaradila k mojim naj

Máte radi ľahké a spratné veci? Vyrážate na švih skoro ráno, prípadne podvečer alebo zdolávate veľké prevýšenie v kopcoch? Tak zbystrite pozornosť...
keyboard_arrow_up