Test: Sportful Fiandre - neuveriteľne univerzálna a veľká časť produktov nájde uplatnenie skutočne počas celého roka

Test: Sportful Fiandre - neuveriteľne univerzálna a veľká časť produktov nájde uplatnenie skutočne počas celého roka

Fiandre, teda po našom Flámsko, je ucelená kolekcia od značky Sportful pre počasie, kedy nie je úplne jasno, bezvetrie a vonku 25°C. Použitie je ale ďaleko širšie, ako to vystihujú samotné názvy niektorých produktov. Poďme sa teda bližšie pozrieť, čo dokáže ponúknuť táto kolekcia aj užívateľom, ktorí nebrázdia len cesty po kockách na severe Belgicka.

Rada produktov z kolekcie Fiandre je neuveriteľne široká a obsahuje oblečenie aj pre to úplne najhoršie možné počasie. Len pri bundách a vestách je výber z približne 8 rôznych variantov. Mojím cieľom bolo vyskúšať univerzálne kúsky - dres/bunda, krátke nohavice, návleky na nohy a tretry - ktoré môžem používať takmer celoročne, vrátane chladnejšieho „letného“ obdobia.

Fiandre Light Wind Jersey



Je to dres alebo vlastne bunda? To je dobrá otázka a práve tento produkt kombinuje vlastnosti dresu a bundy do jedného celku. Navyše, vďaka jeho konštrukcii a kombinácii materiálov, môže byť používaný v podstate celoročne. Ale pekne postupne. Celá predná strana je tvorená z komplet vetruodolného, ale pritom priedušného Windstopperu 4 way light. Práve tie prívlastky v názve vystihujú jeho doplnkové vlastnosti, teda elasticitu a ľahkosť. Naopak, komplet zadná strana vrátane rukávov je už bez membrány z materiálu NoRain Thermal, čo je vlastne druh fleecu opatrený vodeodpudivou úpravou na báze silikónu. Nechýbajú klasické 3 vrecká, ale navyše je jedno zapínacie na boku. Hlavný zips YKK® Vislon® prekrytý zvonku je v podstate stávka na istotu tak isto, ako dobre premyslený a vyvýšený golier. Viac informácií na stránke: davorin.sk/sportful-fiandre-light-wind-vzdusny-cyklo-dres-cierny a cena je 149,90 €.

Skutočne skoro na všetko

Ku mne sa dostala modro/čierna kombinácia a musím uznať, že Taliani vedia, ako má vyzerať pravá azúrová . Pri mojej výške (196 cm) a váhe (cca 87 kg), mi úplne parádne sadla veľkosť XL. Vďaka strihu a faktu, že celá zadná strana je elastická, dres sedí úplne dokonale. Je na telo, ale pritom sa v ňom necítim vôbec „narvaný“. Samozrejme, rukávy by ešte kúsok zniesli, ale to je moje „prekliatie“, s ktorým som sa naučil žiť . Riešim to buď potítkom alebo dlhšími rukavicami. Normálnemu človeku budú úplne ideálne. Prvé slovo, ktoré mi napadne, je univerzálnosť. S teplejším spodným tričkom nie je problém vyraziť, aj keď je okolo 5 stupňov a naopak, v tenkom tielku, ani keď je okolo 20°C a fúka napr. studený vietor (je jasné, že to vždy záleží od intenzity a vnímania chladu).


Použitý Windstopper je v tomto prevedení skutočne príjemný, priamo na telo a nemal som nepríjemný pocit „studenia“. Ideálnym príkladom použitia sú napr. skoré ranné výjazdy (niekedy aj tie letné), kedy začínate v chlade a postupne sa otepľuje. Práve vďaka priedušnej zadnej časti bez membrány sa nevarím, aj keď teplota už stúpa a stačí iba manipulovať so zipsom. Práve chrbtová časť a absencia zadného dielu proti špliechancom ho najviac odlišuje od klasických „ochranných“ dresov do daždivého počasia. Ale pre tento účel nebol vytvorený, na to sú v ponuke Sportfullu iné modely. Mrholenie a mierny dážď zvládne s prehľadom a pri zhoršení počasia je stále chránená predná časť – stačí len vytvoriť nejaké vlastné teplo.


Vďaka dobrému strihu vrecká držia, aj keď sú naplnené. Sú trochu užšie, ale dostatočne hlboké. Veľmi šikovné je bočné vrecko na zips - ideálne na kľúče, peniaze alebo iné drobnosti. Vďaka tomu, že je naboku, nebýva ani toľko prepotené – hlavne v prípade, že si vezmete papierové peniaze a nedáte ich do sáčku . Výborne spracovaný je aj golier, ktorý má ideálnu šírku a výšku. Neškrtí a pritom poskytuje potrebnú ochranu, ktorá sa dá v prípade zimy zvýšiť použitím šatky - opäť sa tak posunie rozsah použitia aj do nižších teplôt. Vidno, že Sportful pri navrhovaní spolupracuje s jazdcami a ťažko hľadať nejaké výrazné nedostatky. Možno jeden malý mi vlastne napadol. Hlavný zips, resp. jeho jazdec by mohol byť opatrený putkom, aby bol aj v rukaviciach ľahšie ovládateľný.


Fiandre NoRain krátke nohavice

Názov NoRain je pre tento druh oblečenia trochu zavádzajúci, pretože tieto krátke nohavice zvládnu ďaleko viac ako len jazdu v daždi. Ale opäť pekne po poriadku. Hlavným materiálom použitým v celej spodnej časti  je Thermodrytex Plus, čo je v podstate lycra s česaným (flisovým) vnútrom. Táto časť je taktiež ošetrená spomínanou vodeodpudivou technológiou NoRain a opatrená konštrukciou s minimálnym počtom švov. Traky sú so sieťoviny pre maximálnu priedušnosť. Použitá je vložka Bodyfit Pro, nechýba tzv. raw zakončenie nohavíc s protišmykovou úpravou a na nohaviciach nájdete aj reflexné prvky. Viac informácií nájdete na stránke: davorin.sk/sportful-fiandre-norain-cyklokratasy-s-trakmi-cierne a cena je 89,95 €.

Nielen keď prší

Ako prvé je potrebné si nohavice obliecť a tu prichádza moment pravdy . Zvolená veľkosť XXL, teda o číslo väčšia ako pri drese, mi dokonale sadla. Materiál je pevný, dobre sedí, neodstáva a pritom ma nič netlačí. Páči sa mi ich väčšia dĺžka v oblasti stehien, ktorá spolu s protišmykovým zakončením príde veľmi vhod najmä pri použití s niektorými návlekmi – pretože práve v kombináciách s rôznymi verziami budú nohavice používané najviac. Taktiež spomínané raw zakončenie nohavíc doplnené o silikónové bodky z vnútornej strany je moje obľúbené. Drží na väčšej ploche, vďaka čomu o ňom ani neviete, ale pritom dokonale plní svoju funkciu.



Opäť tá univerzálnosť. Netreba vôbec čakať, kým sa spustia vonku „špagáty“, aby ste ich mohli nasadiť . Svoje použitie si nájdu, akonáhle teplota trochu viac klesne, prípadne je riadne vlhko (napr. chvíľu po daždi), ale vy chcete hneď vyraziť von. Alebo, keď vlastne neviete ako bude a hrozí, že môže spŕchnuť a ochladiť sa. Podľa toho si stačí len vhodne zvoliť návleky a môžem ísť. Momentálne (v teplejších mesiacoch) mi vyhovujú hlavne pre skoré ranné tréningy, takže uplatnenie si nájdu celoročne. Podľa mňa, pre niekoho, kto jazdí často, sa jedná doslova o povinnú výbavu, ktorá tvorí ideálny medzistupeň medzi letnými a zimnými nohavicami. Keď začnú padať kvapky, príde ku slovu NoRain úprava a pokiaľ vyslovene neleje, dokáže im aj veľmi dlho odolávať. Voda materiál „obteká“, ale je jasné, že väčší tlak nakoniec vždy zvíťazí. Na dlhých výjazdoch sa vždy prejaví aj kvalita vložky. Bodyfit Pro je naozaj komfortná, dokonale sedí na svojom mieste a nikde netlačí. Vôbec ju počas jazdy nevnímam, čo je asi ideálna vlastnosť.

Samozrejme sa nebavím len o cestnej cyklistike. Úplne rovnako dobre poslúžia nohavice aj pri MTB, kde možno ešte viac oceňujem odolnosť voči vlhku a špine. Mal som ich oblečené aj počas blatového masakru v Maríkovej (Reportáž: ŠKODA Maratón Marikovskou dolinou 2016 – nová definícia absolútneho blata). Jasné, že suché neboli, ale vďaka materiálu sú veľmi príjemné aj totálne mokré (nestudia), ďalej veľmi dobre držia svoj tvar a keďže sú aj hrubšie, tak v cieli ma nečakal zadok plný piesku. Škoda, že tieto tento druh oblečenia nebol v mojej výbave pred 2 rokmi na Salzkammergut Trophy (Reportáž: Salzkammergut Trophy 2014 - zaručene bez prachu).

Dlhé návleky na nohy NoRain



Podobného zamerania ako krátke nohavice, sú aj návleky na nohy. V podstate sú aj z rovnakého materiálu. Jedná sa o jednoduchú konštrukciu s minimálnym množstvom švov a nechýba silikónové protišmykové zakončenie na stehne z vnútornej strany. Taktiež sú doplnené o reflexné prvky, ktoré na týchto miestach prídu vždy veľmi vhod – hlavne na nohách, ktoré sú najviac v „pohybe“.


Ako inak, mojou šancou bola asi jedine veľkosť XL, teda najväčšia dostupná. Opäť mám pocit, že ich vyrobili pre mňa, čo sa týka dĺžky, ale aj šírky – vďaka elasticite materiálu je dostatočný priestor na prispôsobenie. Každopádne, radšej dlhšie ako naopak a kto má kratšie nohy, tak ich vytiahne trochu vyššie na stehná. Čo mi trochu chýba, je absencia zipsu na spodnej strane pre ľahšie obliekanie, takže treba byť pozornejší. Každopádne, materiál je veľmi pevný a odolný. Viac informácií nájdete na stránke: davorin.sk/sportful-no-rain-navleky a cena je 44,90 €.

Preč so špinou

Pre vlastnosti návlekov platí podobné, čo som písal ohľadom nohavíc. V suchu a chlade nájdu úplne rovnaké uplatnenie bez nejakého obmedzenia v priedušnosti. Keď je vlhko, blato, prípadne začne pršať, už pozorujem citeľný rozdiel. Najmä na biku tento fakt oceňujem, keďže nohy sú priamo vystavené odfrkujúcemu blatu a vďaka úprave na nich špina toľko nezostáva. Po výjazde častokrát stačí iba pošúchať rukou a sú ako nové . Taktiež tých niekoľko praní nemalo zatiaľ žiadny negatívny vplyv na povrchovú úpravu a určite si svoje vlastnosti ešte dlho udržia.


Návleky na nohy Speedskin

 

Posledný kúsok v teste je trochu viac špecifický, ale myslím, že svojich fanúšikov si určite nájde. Pôvodne boli návleky vytvorené pre Alberta Contadora na časovku, ale úpravou materiálu a podlepením hlavného švu sa z nich stal obľúbený doplnok pre psie počasie. Čo mňa najviac zaujalo, bola ich výška, vďaka čomu poskytujú ešte väčšiu ochranu. Viac informácií nájdete na stránke: davorin.sk/sportful-speedskin-silicone-navleky-na-tretry-cierne a cena je 49,90 €.

Ako Alberto Contador

Nasadenie takýchto návlekov si vyžaduje trochu cviku, ale postupne som si našiel svoj systém. Materiál treba poriadne natiahnuť, ale netreba sa báť, vydrží toho naozaj dosť. V období (hlavne na jar), keď bolo veľa dní po sebe horšie počasie, prípadne mokro, som ich ani nedával dole a nechával len zhrnuté na tretrách. Vďaka podlepenému hlavnému švu a materiálu vydržia naozaj poriadnu dávku vody. Ak postupne trochu premoknú, tak stále držia od tretier piesok a všetok bordel, ktorý sa na ceste nachádza. Opäť nájdu širšie použitie a spolu s teplejšou ponožkou zvládnu aj relatívne slušný chlad. Tento fakt som ocenil pri jednom výjazde, kedy sa mierny dážď na vrchole kopca zmenil na sneženie .

Vtedy je najväčšou výhodou ich ľahkosť a ani neviem, že ich mám na nohách. Ich výška je skutočne nadpriemerná, čo ocenia aj jedinci s extra dlhými nohami a voda sa z vrchu len tak ľahko nedostane. Jednoducho, návleky sú ideálne na všetky možné jarno, letno, jesenné výjazdy, kedy nie je úplne ideálne počasie. Akurát, ak nemáte tretry so zapínaním na koliesko (napr. Boa), už si počas jazdy nemôžete doladiť ich upnutie, ale to je asi každému vopred jasné. Taktiež fakt, že na vozenie po meste to tiež nebude ideál, aby ste nebudili dojem milovníkov latexu .



Záver - nielen do Flámska

Kolekcia Fiandre je naozaj neuveriteľne univerzálna a veľká časť produktov nájde uplatnenie skutočne počas celého roka – hlavne v našich domácich a neustále sa meniacich klimatických podmienkach, aj keď sme teda fotili práve v ideálnom a slnečnom počasí . Okrem spomínaných návlekov na tretry, veci sa dajú použiť ako na cestu, tak isto aj pre športové MTB. Nechcem robiť klasické zhodnotenie v štýle + a –, pretože sa ťažko hľadajú vyslovené negatívne veci okrem pár drobných detailov, ktoré som spomenul v texte. Navyše si myslím, že aj cena je vzhľadom na funkčnosť, prevedenie a design veľmi dobrá. Kto už nejaký ten čas jazdí a prešiel rôznym vývojom oblečenia, väčšinou vždy nakoniec uzná, aké zjednodušenie do celkového štýlu obliekanie tieto veci prinášajú – hlavne z pohľadu celkového komfortu, ktorý sa následne premietne aj do chuti vyraziť. A práve o tom to je...

Oficiálnym dovozcom značky Sportful pre Slovensko je spoločnosť Davorin, kde si môžete pozrieť aj iné produkty z bohatej kolekcie Fiandre.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Prečo som si obľúbil bundu Sportful Total Comfort a nohavice Fiandre? Je rozdiel v materiáloch tak zásadný?
Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful -  prekvapivo užitočná

Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful - prekvapivo užitočná

Prečo je teplá spodná vrstva s krátkym rukávom výborný pomocník a ako si vybrať z ponuky viacerých modelov značky Sportful?
Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Čisté merino je menej príjemné na pokožke, syntetika horšie odoláva baktériám a preto zapácha. Nastal čas na použitie vlákna z rastlín?
keyboard_arrow_up