Test – OTE, špecialista na výživu z Veľkej Británie

Musím sa priznať, že pred týmto testom mi názov OTE veľa nehovoril. Po bližšom preskúmaní ich stránky a produktov ale opäť zisťujem, že stále mám čo doháňať vo „vzdelávaní“. OTE je špecialista na športovú výživu z Veľkej Británie, na čom si aj veľmi zakladajú. Všetky výrobky nesú hrdý názov „Proud to be made in Great Britain“.

Spoločnosť si postavila svoju filozofiu hlavne na kvalite a snahe aj pri týchto produktoch používať čo najmenej umelých farbív a sladidiel. Výrobky pôsobia jednoducho a účinne. Navyše, na ich domovskej stránke je kopec užitočných informácií, ako správne zvoliť a „načasovať“ ich používanie. Čo sa mi veľmi páči je, že vôbec nezatracujú používanie „bežnej“ stravy pri pohodovom jazdení a poukazujú hlavne na využívanie doplnkov počas náročných výkonov – to ale neznamená, že sú určené len pre pretekárov, pretože „náročný výkon“ dokáže podať aj rekreačný športovec alebo úplný hobbík. Len pre zaujímavosť uvediem fakt, že OTE okrem iného dodáva výživu aj pre profesionálny cyklistický team Lotto NL Jumbo.

Produkty som mál k dispozícii pomerne dlhú dobu a pri „testovaní“ som sa zameral hlavne na veci, ktoré mňa osobne zaujali a oslovili. Pre väčší prehľad je článok rozdelený na 3 hlavné kategórie – energia (tyčinky, gély), pitný režim a regenerácia.

Energia



Energetická tyčinka – Anytime Bar

Už samotný názov najlepšie vystihuje jej hlavnú vlastnosť. Tyčinka, ktorá sa dá jesť v podstate kedykoľvek, ale ja som jej ideálne použitie našiel napríklad pri skorých ranných tréningoch. Samozrejme, pred nimi príliš veľa nejem, keďže sa mi nechce vstávať o 4:00 a tráviť raňajky . Preto zvolím radšej menšiu porciu a približne po hodine dávam tyčinku (prípadne polovicu), kedy už je telo pekne rozbehnuté. Niekedy neraňajkujem vôbec a začínam až tyčinkou. Výhodou OTE Anytime je najmä prirodzená a skvelá chuť vďaka kombinácii vločiek, medu a veľkému podielu ovocia - najmä banánu a marhuli v prípade banánovej verzie. Nie je úplne vhodná na veľmi intenzívne výkony vďaka vyššiemu podielu vlákniny, ale na všetko ostatné je to veľmi chutný doplnok bez umelých sladidiel a príchutí – veď tých si užijeme všade inde do sýtosti . 62 g verzia navyše dobre zasýti a keďže nemá žiadnu polevu, tak ani horúčava jej nerobí problém. Okrem banánovej príchuti je dostupná ešte karamelová. Viac informácií nájdete TU.


Proteínová tyčinka - Protein Bar

Mnohí si stále myslia, že proteínové tyčinky patria skôr kulturistom ako cyklistom. To nie je ale vôbec pravda a svoje pevné miesto si nájdu aj v „našom“ odvetví. Veľmi dobre sa uplatnia napr. ako rýchly snack po skončení výkonu, ako náhrada jedla ak nie je poruke klasické jedlo, ale dajú sa použiť aj počas dlhého výkonu. Práve ten tretí spomínaný príklad som najčastejšie používal aj ja. Napríklad, na 4-dňovom etapáku MTB Trophy (Reportáž: Zápisky z MTB Trophy 2016 - 1.časť: voda, blato, prach a slnko, Reportáž: Zápisky z MTB Trophy 2. časť – domáca pôda a záverečný útok) sa stala súčasťou výbavy od tretej etapy, kedy sa telo už tak ľahko nedostane do maximálnej intenzity.


Vtedy nie je vôbec problém s trávením bielkovín (22 g v jednej tyčinke), tie navyše pekne zasýtia a veľmi vhod prídu aj ako prevencia pred „rozkladaním“ vlastného tela takýchto náročných výkonoch. Čo ma najviac na tyčinke od OTE zaujalo bola chuť, resp. aj príchuť. Mäta s horkou čokoládou je naozaj menej tradičné, ale o to viac príjemné spojenie chutí. Navyše, nemám vôbec pocit, že jem piesok ako pri niektorých iných produktoch. Pri tyčinke je prídavné meno „osviežujúca“ trochu zvláštne, ale vďaka mäte je tomu naozaj tak, čo mi potvrdil aj jeden kamarát pri malej ochutnávke a ešte dlho po zjedení máte v ústach príjemný pocit . Taktiež si dobre drží tvar a konzistenciu, aj keď je v prepotenom a vyhriatom vrecku po celý deň. Viac informácií nájdete TU.


Gél s kofeínon - Caffeine Gel

Na veľmi intenzívne výkony je určený energetický gél. Práve pri vyššej intenzite (prípadne tesne pred začiatkom) alebo v záverečnej fáze dlhého výkonu z nich dokážeme získať najväčší úžitok. OTE Caffeine s ananásovou príchuťou už podľa názvu obsahuje kofeín, konkrétne 50 mg v jednej dávke. Aj vďaka tomu som ho so sebou pri etapách vozil a používal hlavne v záverečnej fáze – napríklad pod ťažkým kopcom v druhej polovici. Tento gél chutí tak trochu inak, mám na mysli, že je menej sladký (neobsahuje umelé sladidlá) ako býva na gél zvykom a vďaka kofeínu aj mierne horkastý - čo niekomu zase moc sedieť nemusí. To vidno aj zo zloženia, kedy jedno 56 g balenie dodá 20,5 g sacharidov a z toho len 4,8 g cukru. Navyše, gél je veľmi tekutý a netreba ho teda skoro vôbec zapíjať vodou – aj vďaka tomu sa veľmi ľahko trávi bez nepríjemných pocitov. Navyše, ja osobne kofeín vycítim a pokiaľ nie je extrémna horúčava, aj rád využívam. Šikovné balenie ponúka 2 možnosti otvorenia. Vrchné na malé „cuckanie“ a kúsok pod ním na čo najrýchlejšie zhltnutie . Dalšími príchutmi sú pomaranč, citrón/limetka, čierne ríbezle aj keď tie sé bez kofeinu. Viac informácií nájdete TU.


Pitný režim

Energetický nápoj – Energy Drink

Nápoj s vyšším obsahom sacharidov pre tie ťažšie tréningy a preteky, to je stručná definícia OTE Energy Drink. Popri tom všetkom, pitný režim ostáva stále ako základ pri akomkoľvek výkone, a preto sa kvalitný energetický nápoj nikdy nestratí. Ten od OTE je opäť trošku iný a špecifický. Ide najmä o príchuť, ktorá je naozaj príjemná a ani pri vyššej koncentrácii (43 g na 500 ml) nie je problém s trávením – k dispozícii som mal citrónovo-limetkovú verziu. Stojí za tým hlavne fakt, že nápoj je PH neutrálny a nevytvára prebytočnú záťaž pre žalúdok. Taktiež obsah rýchlych cukrov je nižší (8,2 g na 40 g sacharidov), a preto sa nápoj veľmi dobre hodí na dlhé výjazdy a preteky. Samozrejme, nechýba ani prídavok základných elektrolytov a prášok je veľmi ľahko rozpustný. Okrem mnou testovanej citrónovo-limetkovej, je možné zohnať ešte príchuť pomarančovú, vanilkovú a čierne ríbezle. Viac informácií nájdete TU.


Hydro tablety – Sports Hydro Tab

Zaujímavým produktom v ponuke sú tzv. hydro-tablety. Vďaka nim je možné vytvoriť osviežujúci nápoj, ktorý dodá časť potrebných minerálov bez prídavku cukru. Osobne som si našiel pri tomto druhu balenia pre seba ideálne použitie. Tabletku zabalenú v sáčku šupnem do vrecka a keďže už poznám lokálne zdroje vody, tak nie je problém si ľahko vytvoriť „ioňták“ aj v teréne. Takže z obľúbenej studničky sa razom stala malá občerstvovačka, čo príde veľmi vhod, najmä ak je poriadne teplo a domov ešte ďaleko . Najmä príchuť cherry-cola mi naozaj chutí a je veľmi osviežujúca, navyše s menším obsahom kofeínu (19 mg na jednu tabletu). Oba spomenuté nápoje sa dajú kúpiť aj v malých jednorázových baleniach. Viac informácií nájdete TU.


Regenerácia

Regeneračný nápoj - OTE Whey Recovery

Bez regeneračného prípravku by asi žiadny produktový rad nebol kompletným, pretože práve počas regenerácie sa najviac „zlepšujeme“. Možno trochu výstižnejší by bol v tomto prípade názov „proteínový“ drink. Práve proteíny tvoria hlavnú časť zloženia, konkrétne 48 g na 100 g. Základom je kombinácia srvátky (rýchlo vstrebateľné bielkoviny) a kazeínu (pomalšie vstrebateľné bielkoviny), a taktiež dôležitých vitamínov a minerálov. Vzhľadom na regeneráciu a celkovú imunitu je veľmi dôležitý aj vyšší obsah L-Glutamínu a BCAA. Nižší obsah sacharidov (37 g na 100 g) z neho robí vhodný doplnok napríklad aj tesne pred spaním, kedy už nie je úplne ideálne sa tlačiť cukrom.

Ja osobne som ho používal v podstate na 2 hlavné spôsoby. Či už priamo po skončení výkonu, kedy som ku tomu prihodil napríklad banán na zvýšenie celkového obsahu cukru a potom tiež tesne pred spaním, ak ma čakala na druhý deň opäť nejaká „nálož“, prípadne som sa cítil naozaj unavený – napríklad počas spomínaného etapáku.


Je dobre rozpustný a nie je problém si ho namixovať a vypiť aj z „bidónu“. A čo taktiež veľmi oceňujem, je výborná chuť a hlavne žiadne nepríjemné pocity a nadúvanie. Človek sa doslova teší ako príde rozbitý, vyloží na chvíľu nohy a dopraje si odmenu. Pre vegetariánov je dostupná aj sójová verzia taktiež v čokoláde. 1 kg balenie vydrží pri rozumnom používaní relatívne dlhú dobu.

Štartovací/zoznamovací balíček - Starter Pack

Je jasné, že samotná chuť a stráviteľnosť výrobkov je veľmi individuálna. Nie každému môže sadnúť to, čo vyhovuje mne. To môže byť napríklad mierne horký ananásový gél s kofeínom a pod. Práve z toho dôvodu je ideálnym začiatkom tzv. štartovací balíček, na ktorom sa dajú veľmi dobre „otestovať“ všetky základné produkty a príchute. Obsahuje zaujímavý mix reprezentujúci to základné od OTE. Ako bonus poteší fľaška a tzv. musseta, teda po našom - taška na jedlo. Každopádne, designu balíčka by sa určite potešil aj samotný James Bond . Viac informácií nájdete TU.


Možnosť vyskúšať si takmer kompletný základný produktový rad je asi najlepší spôsob, ako sa dajú postrehnúť nejaké rozdiely, prípadne špecifiká. Predsa len, výživa je trochu iná forma, ktorá sa „testuje“ hlavne subjektívne. Musím povedať, že OTE vo mne zanechal naozaj výborný dojem. Výrobky majú hlavu aj pätu, ponúkajú účinné látky, ale pritom nie sú „presladené“ a aj po dlhšom užívaní, prípadne pri dlhých výkonoch na pretekoch, som nemal žiadne nepríjemné pocity. Taktiež mi sedeli zaujímavé príchute ako mäta s horkou čokoládou (proteínová tyčinka) alebo trochu viac horký ananásový gél. Navyše, ak si chcete vyskúšať základné produkty na vlastnej koži, veľmi vhod príde už spomínaný štartovací balíček. A ja už si odteraz budem vedieť rýchlo spojiť OTE s kvalitnou britskou výživou .
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Doplnky na posilnenie a regeneráciu po náročných výjazdoch PR článok

Doplnky na posilnenie a regeneráciu po náročných výjazdoch

Dopĺňanie minerálov a energie je dôležité nielen počas výjazdu, ale aj po ňom. Vybrať si môžete medzi rôznymi druhmi doplnkov, na ktoré sa dnes pozrieme.
Regenerácia - rovnako dôležitá ako samotný tréning PR článok

Regenerácia - rovnako dôležitá ako samotný tréning

Či pravidelne trénujete, alebo si doprajete dlhú a náročnú jazdu, nezabúdajte, že vaše telo potrebuje oddych, načerpať novú silu. Čo mu pomôže rýchlejšie sa zotaviť?
Regenerácia a peniaze - veci, ktoré škodia, pomáhajú a ich cena

Regenerácia a peniaze - veci, ktoré škodia, pomáhajú a ich cena

Nie všetky užitočné veci stoja veľa peňazí a nie všetko drahé je automaticky aj to najlepšie.
keyboard_arrow_up