Energetické gély – prídu vhod, najmä, ak sa zdvihne tempo

Energetické gély sú v cyklistike, ale aj v iných športoch veľmi populárne. Prídu vhod, keď sa poriadne zdvihne tempo, prípadne ako rýchla záchrana, keď už nie je čas na trávenie a potrebujeme dávku energie. Niektoré dodajú okrem energie aj základné elektrolyty, prípadne kofeín a sú vhodné tiež na podporu dlhšie trvajúceho výkonu.

V podstate je možné ich rozdeliť do 2 základných kategórií. Tie, ktoré sú určené svojim zložením na dlhšie trvajúce výkony, obsahujú väčšie množstvo komplexných sacharidov ako je maltodextrín a tie, určené na čo najrýchlejšie dodanie energie, obsahujú hlavne väčšie množstvo glukózy. Veľmi často sa jedná o kombinácie v rôznych pomeroch. Výnimku tvoria špeciálne gély ako napr. od SiS, ktorý je svojím vysokým obsahom proteínov vhodný okamžite po výkone na podporu regenerácie.

SiS GO Isotonic Energy

Tento gél od anglického SiS sa pýši tým, že to bol prvý skutočne izotonický gél. To znamená, možnosť jeho konzumácie a následne rýchleho „vstrebania“ aj bez dodatočného zapíjania/riedenia vodou. Takže zjednodušene povedané, je možné ho konzumovať úplne samostatne. Jedno balenie dodá 22 g rýchlo stráviteľných sacharidov a je dostupný v skutočne širokej škále príchutí, prípadne v baleniach, ktoré obsahujú rôzne kombinácie. Cena je 1.89 € a viac informácií nájdete TU.

SiS Whey 20

Pod názvom Whey 20 sa skrýva veľmi špecifický produkt. V podstate sa jedná o proteínový gél, ktorý v jednom balení obsahuje 20 g rýchle stráviteľných bielkovín. Taktiež obsahuje aj vysoký podiel aminokyselín BCAA, ktoré slúžia ako prevencia pred katabolizmom po náročnom výkone. Príde vhod najmä okamžite po skončení tréningu, keď práve nemáte rýchly prístup k svojmu klasickému nápoju a chcete okamžite nakopnúť regeneráciu. Taktiež je dostupný v rôznych príchutiach. Cena je cca 2.70 € a viac informácií nájdete TU.


PowerBar PowerGel

Rýchly zdroj energie zaručí špeciálna zmes glukózy a fruktózy od amerického výrobcu Powerbar s názvom C2MAX. Jedno balenie pritom dodá celkovo 27 g sacharidov. Navyše, gél je obohatený aj o 205 mg sodíka, ktorý naše telo výrazne stráca pri potení. Je dostupný v širokej škále príchutí a niektoré sú navyše doplnené aj o 50 mg kofeínu, ktorý príde vhod najmä pri dlhšie trvajúcom výkone. Cena je 2.20 € a viac informácií nájdete TU.

PowerBar Performance Smoothie

Až 65 % celkového obsahu je tvorené ovocným pyré, čo z tohto produktu robí zaujímavý doplnok ku klasickému Powergelu. Vďaka tomu má príjemnú chuť a taktiež veľmi dobre zasýti. Oproti bežnému ovocnému pyré prináša takmer 2-násobnú porciu energie, ktorá je dodávaná vo forme zmesi glukózy a fruktózy. Taktiež obsahuje vyššie množstvo sodíka, teda hlavného elektrolytu, ktorý sa rýchlo stráca potením. Stojí 2.50 € a viac informácií nájdete TU.


OTE Energy

Hlavnou devízou gélu od anglického OTE je najmä jeho veľmi ľahká stráviteľnosť. Je vyrobený z ovocného koncentrátu pravého ovocia, ktorý dodá nielen energiu, ale tiež minimálne zaťažuje žalúdok. Gél je taktiež PH neutrálny. Jedno 56-gramové balenie dodá 20,5 gramov sacharidov a tiež základné elektrolyty. Je dostupný v rôznych osviežujúcich príchutiach. Stojí 1.90 € a viac informácií nájdete TU.

OTE Energy s kofeínom

Tento gél má v podstate podobné zloženie ako OTE Energy gél, ale navyše obsahuje aj kofeín. Presnejšie, až 100 mg na jedno balenie, čo je relatívne vysoký obsah. Vďaka tomu sa hodí predovšetkým na dlhé výkony a úplne ideálny bude najmä v ich závere. Obal ponúka 2 možnosti otvorenia, či už pre pomalé „srkanie“ alebo čo najrýchlejšiu konzumáciu. Taktiež je dostupný v rôznych príchutiach. Cena je 2.50 € a viac informácií nájdete TU.


Sponser Liquid Energy Salty

Kombinácia rýchlo, ale aj pomalšie vstrebateľných cukrov tvorí základ vysoko koncentrovaného gélu od švajčiarskeho výrobcu Sponser. Svojím zložením je vhodný najmä na dlho trvajúce aktivity. Čo ho ale odlišuje od ostatných, je jeho príchuť, ktorá je mierne slaná, čo môže byť najmä v závere pretekov a pri presladenom žalúdku výborná zmena. Taktiež neobsahuje žiadne umelé sladidlá a je veľmi dobre stráviteľný. Cena je od 1.60 € a viac informácií nájdete TU.

Sponser Liquid Energy

Jedna 70 g tuba dodá približne 210 kcal energie vo veľmi ľahko stráviteľnej forme. Opäť sa jedná o zmes cukrov s rôznym glykemickým indexom, takže veľmi dobre pokryje nároky najmä pri vytrvalostných športoch. Má jemnú príchuť medu a hustejšiu konzistenciu, na ktorú nemá žiaden vplyv okolitá teplota prostredia. Vďaka praktickej tube je možné jeho konzumáciu rozložiť na viac častí. Cena je cca 2.40 € a viac informácií nájdete TU.


Penco Energy

Český výrobca Penco ponúka gél, ktorý je tvorený zmesou jednoduchých cukrov (glukózy, fruktózy) a maltodextrínu. Ten je navyše obohatený aj o základné elektrolyty, ktoré strácame potením, ale čo ho najviac odlišuje, je vysoký obsah antioxidantov (vitamínu C a E). Jedno 35-gramové balenie dodá 24 g sacharidov a až 120 mg vitamínu C. Je dostupný v pomarančovej a citrónovej príchuti. Stojí 0.70 € a viac informácií nájdete TU.

Penco Caffeine

V príchuti ružového grepu, ponúka Penco gél s vyšším obsahom kofeínu. Taktiež je tvorený zmesou sacharidov, teda maltodextrínu, glukózy a fruktózy. Neobsahuje žiadne zahusťovadlá a je veľmi ľahko stráviteľný. Taktiež nechýba ani obsah základných minerálov a ako býva u Penca zvykom, aj vysoký obsah antioxidantov. Stojí 0.70 € a viac informácií nájdete TU.


Okamžitá dávka energie

Gély teda dodajú okamžitú dávku energie, ale je potrebné myslieť na to, že nie je vhodné ich zjesť vo veľkom množstve, pretože to môže vyvolať nepríjemné žalúdočné problémy. Na to v podstate upozorňujú aj samotní výrobcovia a pri dlho trvajúcich výkonoch je ideálne ich kombinovať aj s inými zdrojmi energie ako tyčinky a pod. Platí to hlavne pre gély, ktoré obsahujú väčšie množstvo kofeínu a s ktorým treba „narábať“ opatrnejšie. Tiež je veľmi dôležité aj to, že takmer každý gél je potrebné okamžite po užití zapiť minimálne 100 ml vody – výnimku tvoria čisto izotonické formy, ktorých ale toľko nie je. Vďaka tomu ich naše telo dokáže okamžite spracovať a dodať energiu čo najrýchlejšie bez následných nepríjemných pocitov. Presné zloženie a podrobnejšie informácie nájdete na stránkach jednotlivých výrobcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Doplnky na posilnenie a regeneráciu po náročných výjazdoch PR článok

Doplnky na posilnenie a regeneráciu po náročných výjazdoch

Dopĺňanie minerálov a energie je dôležité nielen počas výjazdu, ale aj po ňom. Vybrať si môžete medzi rôznymi druhmi doplnkov, na ktoré sa dnes pozrieme.
Regenerácia - rovnako dôležitá ako samotný tréning PR článok

Regenerácia - rovnako dôležitá ako samotný tréning

Či pravidelne trénujete, alebo si doprajete dlhú a náročnú jazdu, nezabúdajte, že vaše telo potrebuje oddych, načerpať novú silu. Čo mu pomôže rýchlejšie sa zotaviť?
Regenerácia a peniaze - veci, ktoré škodia, pomáhajú a ich cena

Regenerácia a peniaze - veci, ktoré škodia, pomáhajú a ich cena

Nie všetky užitočné veci stoja veľa peňazí a nie všetko drahé je automaticky aj to najlepšie.
keyboard_arrow_up