Reportáž: Horal Tour 2016 – nevšedný domáci etapák pod Tatrami

Na Horal Tour som sa naozaj veľmi tešil. Po dlhom čase opäť etapový pretek a už tradične v naozaj pestrom zložení. Veď kde inde si dáte šprint na Štrbské Pleso a späť, 130 km "mordu" a na záver technické XC. A to všetko s nádhernou panorámou Vysokých Tatier.

Ako vždy sa začína v piatok, presnejšie o 13:00, takže nie je potrebné žiadne extra vstávanie. Ako sa postupne radíme na štart, je vidno, že tento raz sa zišla za tie roky najlepšia konkurencia. Borci ako Jobánek, Adel, Kaněra a medzi ženami napr. Tereza Němcová (Huříková), patria medzi českú špičku. Každopádne, zaujal ma aj jazdec predo mnou – Roman Barényi. Tradičný cyklistický spíker, ktorý vymenil mikrofón za elasťáky, keďže cyklokrosová sezóna klope na dvere . Počasie je podľa mňa úplne ideálne, miestami svieti slniečko a je pod 20°C.

1. etapa – Štrbské Pleso

Takže nič nebráni tomu, aby sme konečne vyrazili na trať. A ako je na túto etapu zvykom, tak hneď pekne z ostra. Na začiatku sa to presýpa hore-dole, naťahuje a následne zlieva na štrkoviskách. Väčšie nadelenie prinesie až strmé stúpanie na lúke, kde fučím bok po boku s kamarátom Peťom Jasenovcom. Single po menšom hrebeni sú naozaj pekné, akurát, na vlhké korienky treba dávať trochu pozor. No a potom začína tradičná drina na rovinách, ktoré nás privedú pod stúpanie na Štrbské Pleso.


Idem za chalanom z Pro-efektu, ktorému sa ospravedlňujem, že ledva visím, takže moc nepotiahnem . No a samozrejme nesmie chýbať prejazd cez tzv. Horalovskú džungľu, čo je voľne povedané - poriadne vymletá stará zvážnica so šutrami a vysokou trávou. Každopádne, aj keď predtým lialo, tak po tých suchotách je väčšina vody pekne vsiaknutá a až na pár miest nie je takmer žiadne blato. Dlhšie stúpame, dávam gél a za chvíľu už vidím cestu a následne Štrbské Pleso. Úvodné klesanie nie je moc v štýle MTB, keďže sa ide po ceste. Pamätám, ako som mal minule trochu problém uvisieť s 11z. pastorkom vzadu, ale tá 10, ktorú mám teraz, je už v pohode . Otváram pruženie, odbočujem z cesty a šup do rýchleho zjazdu po terénnych vlnách, kde odskakujem.

Bez brodov to nejde

Po pár km prichádza ďalší znak Horalu – brod. Keď sa norím po stred viem, že som správne . Ale voda je krásne čistá, žiadna močka. A to som ešte nevedel, čo čaká v závere... Každopádne, kopec je za nami a opäť ťahám po rovine a miestnych lánoch. Moja najväčšia slabina (roviny) a o chvíľu už vidím, ako ma dobieha Tomás Legnavský aj kamarát Peter. Takto sa naťahujeme až do záveru. No a ešte predtým čaká zdolanie asi 15 m širokej rieky Poprad, kde idem už trochu nad náboje a ešte ma ťahá do boku aj prúd. Hlavne neprestať šliapať .



V závere sa ponaháňame aj na „cyklokrosovej“ dráhe popri rieke tvorenej rôznymi podchodmi a železnými schodíkmi – Roman musel mať radosť . Za 1:52 hod. nakoniec finišujem tento v podstate šprint. Pri aute hodím do seba rýchlo „regener“ a ideme sa s Peťom trochu previesť, nech zajtra nemáme na štarte nohy ako z betónu.

Výsledky nájdete TU.

2. etapa – Horal Krejzi -> ŠKODA Horal MTB maratón - 5. kolo

Reportáž z tejto trate ste si mohli na našich stránkach už prečítať (Reportáž: ŠKODA Horal MTB maratón 2016 – opäť jeden poriadne dlhý deň v sedle biku). Ja len dodám, že v cieli sa mi už vôbec nechcelo „vyjazdovať“ a dalo mi zabrať aj samotné naloženie vecí do auta. Večer na chate už zaspávam pri večeri a vôbec si neviem predstaviť zajtrajšie XC, ktorého znakom by mala byť rýchlosť a výbušnosť – 2 veci, ktoré nemám a už vôbec nie po Krejzi. Ráno sa zobúdzam relatívne OK, so stavom po Salzkammergut Trophy sa to našťastie nedá porovnať. Bolia ma nohy, ale nie úplne celé telo . Zbalím veci a poslednykrát vyrážam smer Svit.




3. etapa – Horal XC

Ako som už spomínal, tretie kolo je XC, teda cross country. Na etapový pretek veľmi nezvyklé, ale na druhej strane, zase niečo úplne iné a zaujímavé. Každopádne, pahorkatina nad Svitom ponúka nádherné prostredie a aj povrch. Kopec koreňov a výborný podklad. Cvične si dávam 2 kolieska a v tých najstrmších len márne hľadám po včerajšku ľahší prevod. V celkovom poradí je predo mnou najbližšie Karel Hartl a potom ďalší strelci z Česka, takže mojím cieľom je hlavne dôjsť do cieľa .

Dnes sa koná aj Detská Tour, takže ešte chvíľu čakáme než dojazdia všetky kategórie. Vďaka tomu je okolo kopec ľudí a atmosféra na štarte výborná. Čaká ma 7 kôl, ženy a skúsenejší (rozumej starší) chlapi majú 5. Každopádne, mojou snahou je nedostať kolo čo pri borcoch ako Kaněra a Adel bude veľký problém...


Po štarte sa ide samozrejme naplno, ale do kopca ma už telo moc nepustí. V podstate je to také maratónske XC. Snažím sa hlavne točiť nohami a v strmších výšľapoch držať rytmus. Dlhý koreňový zjazd si užívam a vždy tam dokážem získať a odskočiť. Hlavne som rád, že mám full a nemusím na tých koreňoch stále odsadávať. Prvá tretina trate je tvorená motaním okolo zázemia a panelákov s prejazdom cez most, druhú obstaráva dlhý výjazd a zjazd po koreňoch, no a tou treťou je motanica hore-dole po lesíku. Celkovo je skutočne parádna, čo si určite nemyslím len ja a strčí do vrecka aj nejednu „pohárovú“. V lesíku navyše povzbudzuje aj kopec kamarátov a známych.

Support na bufete mi robí Janka Števková, za čo sa jej chcem poďakovať. Lenže česká elita mi nechce dopriať odkrútiť celú trať a nakoniec to kolo aj tak dostanem . V konečnom dôsledku mi to vôbec nevadí a v cieli mám dobrý pocit z troch naozaj podarených dní.

Výsledky nájdete TU a celkové poradie TU.

Zostáva už len vyhlásenie víťazov, kde si prvenstvo odniesol Michal Kaněra. Mne to nakoniec vyšlo na 7. miesto. Každopádne, zo Svitu odchádzam poriadne „vyjazdený“ a s pocitom, že si opäť rád sadnem za PC . Vďaka charakteru etáp mám pocit, akoby som tu strávil ďaleko viac času, než len tie 3 dni. Náš mini-etapák pod Tatrami opäť nesklamal... Za fotky by som veľmi rád poďakoval chalanom z fóra, teda konkrétne užívateľom Pepopa, InfinitippIcemanovi.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Horal Tour

calendar_today 12.08.2016 - 14.08.2016
label MTB maratón
place Svit (Slovensko)

Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Reportáž: Škoda Horal MTB maratón - keď aj Lejzi trať potrápi

Reportáž: Škoda Horal MTB maratón - keď aj Lejzi trať potrápi

„Viki, keď už tento rok chodíš po tých bežeckých pretekoch a máš dobrú formu, poďme vyskúšať aj nejaké cyklopreteky.” Touto vetou od Veroniky to začalo…
Pozvánka: ŠKODA Horal MTB maratón 2023 - tatranský monument horskej cyklistiky

Pozvánka: ŠKODA Horal MTB maratón 2023 - tatranský monument horskej cyklistiky

Jeden z najobľúbenejších maratónov na Slovensku bude písať už svoj 24. ročník.
keyboard_arrow_up