Tip na výlet: Okolo  Neusiedler See s Bianchi Specialissima - kolečko okolo jazera, ktoré nie je okolo jazera

Tip na výlet: Okolo Neusiedler See s Bianchi Specialissima - kolečko okolo jazera, ktoré nie je okolo jazera

Niekto hovorí, že je to nuda, ďalším sa tam páči a ja som sa po minuloročnom obkrúžení na horskom hardtaili rozhodol vrátiť na miesto činu ešte raz, ale tentokrát s poriadnou žiletkou a dať si takmer identickú trasu.

Výborné parkovanie a východiskový bod ponúka hneď prvá dedina od Bratislavy pri jazere Neusiedl am See a jeho presnú polohu si môžete pozrieť v online mape v sekcii Výjazdy.




Prečítajte si viac o
Bianchi Specialissima so zaujímavou technológiou tlmenia vybrácií Countervail.


Ani neviem prečo, ale opäť som sa vybral rovnakým smerom ako minulý rok, a to západnou stranou. Čo sa týka rozdielov medzi výjazdom na HT-čku a žiletke, tak ten nastal už v Piešťanoch, keďže som mohol vyraziť o pár hodín neskôr ako pred rokom . Celý tento text je určený hlavne menej skúseným alebo hobby jazdcom, tak nech si dlhoroční vyznávačí cesty neťukajú na čelo, ak tu budem spomínať občas úplné základy.



Predpoveď počasia sľubovala dobré podmienky ako mraky a jemný vánok, ale opak bol pravdou. Nie nadarmo majú Rakúšania za hranicami toľko veterných elektrárni, pretože vietor tu vie celkom znepríjemniť jazdu. Hlavne, ak máte ten blbý pocit, že kým prejdete na druhú stranu, vietor sa otočí opäť proti vám. Slnko taktiež pálilo, a tak to bolo krásne jazdenie v tropickom dni.


Všade ale dostatok kohútikov s vodou, prípadne v dedinkách či bufetoch sa dá natankovať voda bezplatne, alebo sa zastavte na niečo miestne, keď sú všade okolo vinice .



Výborná zastávka je v dedinke Rust, kde je krásne námestie s viacerými terasami a reštauráciami. V jednej z nich dávam pauzu a vínko proste musí byť. Čas trošku dočerpať sily po 6-hodinovom spánku a spraviť fotokoláž a pridať ju na FB, keď už mám dnes ten voľný deň…



Orientácia je bez najmenších problémov, a tak stačí stále sledovať značenie trasy B10 a občas pozrieť do máp pri trase, nech si prípade viete upraviť cestu podľa seba. Ak chcete vidieť jazero, alebo zájsť na neďaleké kopčeky, nech sa páči, možností je neúrekom.

Okolo jazera, ktoré len tak neuvidíte

V tejto trase som cielene išiel k jazeru iba raz a to k záveru, kde je maják z kategórie “must-see / treba vidieť”. Na viacerých miestach sú však odbočky k jazeru a dá sa v ňom aj okúpať, prípadne využiť kúpaliská s rôznymi doplnkovými aktivitami a vybavením. Kempovanie je samozrejmosťou.

Za jazerom trebá ísť


Maďarsko

Na hranici s Maďarskom oproti minulému roku obedujú rakúski vojaci aj s postaveným stanom a ďalším zázemím. Minule tu nebolo nič a po cestičke si to preháňali ľudia jedna radosť, ale teraz sa na mňa pri prechádzaní musia pozerať vojaci ako si idem spraviť fotečku, a tak sa ich pýtam, či chcú moje ID. Nič nechceli, ale možno ich zaujal skôr bicykel . Len tak za okraj, miest, kde sa dá prejsť hranica bez povšimnutia, je v tejto lokalite nespočetne veľa...

Ale už sme v Maďarsku a tu sa konečne poriadne najeme - veď ideme ekonomickú cykloturisitku .

Hneď prvá maďarská dedinka Fertőrákos ponúka viaceré zaujímavé miesta. Už na jej začiatku po pravej strane (od Rakúska) je za závorou vidieť kameňolom. Nuž, nedalo sa odolať za ňu nakúknuť...


Za križovatkou doľava je Fertőrákosi Kőfejtő - kamenné útvary, ktoré sú zaradené aj do svetového dedičstva UNESCO. Vyberá sa tam aj vstupné, ale podľa fotiek, to stojí za pozretie. Ja som však z časových dôvodov túto zástavku vynechal, možno nabudúce.


Neskôr sa môžete vydať po cykloceste do mesta Šoproň, kde som bol minulý rok, ale teraz volím pokračovanie priamo na Balf. Šoproň má krásne historické centrum, ale pravdepodobne nikoho neprekvapí oproti iným jemu podobným.

Čo ale rozhodne odporúčam, je obed v Puskás Étterem és Apartman… Aj keď rozhodne niečo ľahšie .


Nevynechajte ani minerálny prameň na začiatku dedinky Balf, ktorý je po ľavej strane. Krásne spravený a voda z takto upraveného prameňa chutí ešte lepšie.

Maďari majú popri ceste pre autá samostatnú cestu pre cyklistov s výborným povrchom, ktorá je v dedinkách oddelená od cesty vysokým obrubníkom. Týmto spôsobom sa dajú naberať kilometre jedna radosť.


Tu ma však doháňa veľký obed, a tak si dávam približne hodinovú pauzu na jednom z mnohých odpočívadiel. Pozerám mapu, fotky a hovorím si, či mi veru bolo ten veľký obed treba. A veru bolo! Veď to bol vynikajúci a do tmy ďaleko, takže pauza môže byť .

Cez polia späť do Rakúska

Po príchode do Illmizu máte veľa možností, kam sa pozrieť. Napríklad k jazeru na cíp Illmiz, z ktorého premáva loď na druhú stranu. Podobných miest, z ktorých sa dá dostať z jednej strany jazera na druhú je viacero, takže v prípade potreby sa dá okruh aj skrátiť.


V tejto lokalite je aj veľa rôznorodého vtáctva, ďalšej zveri a taktiež veľa miest na jej pozorovanie vrátane rozhľadní - skôr menších, len pár metrov nad zemou, ale účel plnia.



Žiaľ, nemajú stále označené cesty, ktoré sú vhodné pre MTB alebo cestné bicykle, takže opäť ma trasa priviedla na štrkovú cestu, kde si radšej prejdem pár sto metrov vedľa bicykla. Je to tesne pred nasledujúcou najväčšou rozhľadňou na trase.



Povinná zastávka - maják v Podersdorf am See

Neskôr prichádzam na ešte jeden štrkový úsek, ale ten už nie je až tak kamenistý a stretol som na ňom viacero žiletkárov, ktorí si to na tom tiež uháňali. Nevýhodu však je, že celkom zaprášite bicykel, hlavne kolesá a tretry.



Neusiedl am See opäť nesklamal a už teraz viem, že sa vrátim. Nabudúce už skôr preskúmam rôzne zákutia a ďalšie veci na pozretie a nepreletetím to všetko naraz ako teraz. Miest, ktoré stojí za to vidieť alebo ochutnať je veru dosť.

Neziderské jazero sa nachádza aj na zozname destinácií v súťaži Restart challenge 2016 - 7 kopcov a 3 jazerá, kde je hlavná cena MTB bike Bianchi.

Ak máte tipy, kde sa zastaviť, ja budem len rád, ak sa s nimi podelíte v komentároch.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Bikepacking naprieč rakúskymi Alpami - v ústrety dažďu a snehu

Bikepacking naprieč rakúskymi Alpami - v ústrety dažďu a snehu

Aké je Rakúsko? Bežný smrteľník si predstaví mliečnu čokoládu, šnicel a Mozarta. Cyklista vidí množstvo cyklistických ciest, ohľaduplných šoférov a krásnych alpských stúpaní.
200 km na elektrobicykli bez dobíjania

200 km na elektrobicykli bez dobíjania

Hádam už odo dňa, kedy uzrel svetlo sveta prvý elektrický bicykel, je témou diskusií, či vôbec majú tieto bicykle existovať, či je jazda na nich bicyklovaním alebo podvádzaním.
Tip na výlet: Schladmingská vrchárska koruna - tri kopce a prírodný raj

Tip na výlet: Schladmingská vrchárska koruna - tri kopce a prírodný raj

Tie najkrajšie výhľady si treba zaslúžiť. Tak by som v skratke popísala túto trasu v srdci Rakúskych Álp, ktorá vás otestuje svojou náročnosťou.
keyboard_arrow_up