Keď cestovať, tak na bicykli

Cestovať a spoznávať svet (širšie okolie) sa dá skutočne veľa spôsobmi. Tými konvenčnými ako napríklad autom, vlakom, autobusom... ale taktiež aj možno trochu nekonvenčne ako v našom prípade, na bicykli. Tento typ prepravy si vyberá len menšie percento ľudí a preto by sme chceli aj týmto článkom povzbudiť a inšpirovať aj teba(vás), aby ste to skúsili a vybrali sa na svoj budúci výlet či dovolenku na bicykli. Je to skutočne pre každého a vôbec tu nezáleží na veku, ani na kondičke.

A tu je úvod do našej "story". Všetko to začalo pred pár rokmi, keď sme ešte žili v Londýne. Klasická dovolenka nás tak trocha nudila, tak sme sa rozhodli, že vyskúšame niečo iné a osedláme naše bicykle. Ako začiatočnú destináciu sme si vybrali Nórsko. Už ani neviem kvôli čomu to bolo práve Nórsko, no niekedy je fakt lepšie nevedieť do čoho idete. Tento výletík bol v znamení pevnej vôle a odolnosti. Príroda bola krásna no naša logistika trocha nedomyslená. Za desať dní sme museli zdolať okolo 1 000 km medzi mestami Alta a Bodo. Trasa viedla popri pobreží Nórskeho mora, čo sa môže zdať pre nás exotické, no silný vietor, dážď a cesta podobná sínusoide nám dala poriadne zabrať. Ešte týždeň po príchode domov sme sa spamätávali z našej vytúženej dovolenky.


Človek by si povedal - nikdy viac, no opak bol pravdou. Po zopár kratších výletoch to naozaj prišlo.

V októbri 2015 sme opustili Londýn (prácu, priateľov, náš domov) a na bicykloch vyrazili smer Francúzsko, potom Španielsko a Portugalsko. Tak trocha sme si aj mysleli, že asi vieme do čoho ideme, no trvalo nám peknú chvíľu zvyknúť si na život na bicykli a hlavne pod stanom. Luxus bežného života sa skončil a začal sa nový “gypsy life“. Postupne sme však objavovali krásy cyklo turistiky a teraz, skoro po roku na bicykloch a tiež pár ďalších krajinách za nami, je ťažké predstaviť si cestovanie inak, ako na dvoch kolesách.


Tu je zopár dôvodov, prečo by sme vám chceli odporučiť práve cyklo dovolenku:
  • Po prvé, spoznajte (vaše okolie) cudzie krajiny z iného uhľa pohľadu. Samozrejme je jednoduchšie vystúpiť z auta, urobiť pár fotiek, dať si kávu, nasadnúť a ísť k ďalšej. Na bicykli si každá cesta vyžaduje aj určitú námahu - hlavne tá nahor. Bicykel teda nie je iba o presunutí sa z miesta na miesto alebo od jednej turistickej atrakcie k ďalšej, ale aj o fyzickej a psychickej námahe. Človek musí niečo zo seba dostať, aby prišiel na peknú vyhliadku, hrad, do mesta, atď. Znamená to teda, že aj dosiahnutý cieľ úplne inak chutí a v krajných prípadoch sa rovná úspechu. Mnohokrát je to o prekonávaní seba samého, posúvaní vlastných limitov, ale hlavne o pozitívnych prekvapeniach, pretože človek vždy zvládne viac, než si myslí.
  • Po druhé, cykloturistika je aj o precítení danej trasy-krajiny všetkými zmyslami. Človek je vystavený priazni, ale aj nepriazni počasia. Cíti teplo a pot na svojej koži, keď sa škriabe hore kopcom a vietor, keď letí v prudkom zjazde. Slnko, ktoré sa na vás ráno usmieva, no na poludnie páli. Dážď a vietor, keď sa jednoducho musí ísť ďalej. Predýcha všetky možné vône lokálnych gazdiniek a v tých horších prípadoch zápachy hnojív či cestných zdochliniek. A po takomto dni bicyklovania naozaj chutí čokoľvek z domácej kuchyne a extra kalórie nie sú žiadnym problémom.
  • Po tretie, bicykel je "icebreaker". Ľudia (domáci) vám zamávajú, usmejú sa, prihovoria, ponúknu vodu, jedlo a niekedy aj strechu nad hlavou. Je až neuveriteľné, koľko spontánnych a dobrých ľudí je všade na svete. Cez komunikáciu (a to akýmkoľvek spôsobom) sa dá naozaj spoznať a pochopiť každá krajina a kultúra.
  • Po štvrté, cyklistika ponúka dobrodružstvo pre každého. Môžete si skutočne vybrať a ísť navštevovať vínne pivničky na Morave, či zámky na Loire. Alebo ako my, objavovať svet iných kultúr a krásu čistej prírody na opustených cestách.



Toto všetko je len pár z našich postrehov prečo práve cestovať na bicykli. Od októbra 2015 sme najazdili cez 14 000 kilometrov. Okrem zopár európskych štátov sme prebrázdili aj Nový Zéland, časť Austrálie, Indonézsky ostrov Bali a momentálne prechádzame Japonskom. Na cestách sme už mali možnosť dôverne spoznať pestrofarebnosť cudzích kultúr a natrafiť na veľa skvelých a srdečných ľudí. Ochutnať lokálne kulinárske špeciality a objaviť nielen krásu rozmanitej prírody, ale aj samých seba. Zážitky a skúsenosti, ktoré sme za rok nazbierali sú 100% autentické, a tak nám napadlo, že by sme sa mali o ne podeliť. Nechceme nikomu nahovárať, že žiť život na bicykli nie je náročné. Áno je a občas by sme s tým naozaj radi sekli, ale ak to raz skúsite, tak aj vy zistíte, že je to aj napriek boľavým nohám a zadku, návykové. 
Ak chcete o nás vedieť viac, nájdete nás na FB: cycle2inspire.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Cycle2Inspire 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Sloboda v pohybe - strešný stan

Sloboda v pohybe - strešný stan

Viacerí z vás mi určite dajú za pravdu, že šport a obzvlášť cyklistika je dosť úzko prepojená s cestovaním.
Video: Ako zabaliť bicykel, aby prežil aj lietadlo?

Video: Ako zabaliť bicykel, aby prežil aj lietadlo?

Koľko reálne trvá zbalenie bicykla do prepravnej tašky a ako je v nej chránený? Aký je rozdiel oproti kartónovej krabici alebo prepravnému kufru?
Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Dramatické scenérie, sopečná krajina, horúce slnko a svižný vietor. Cyklodovolenka na Lanzarote je ideálnym útekom do tepla počas chladných zimných mesiacov.
keyboard_arrow_up