Ako na regeneráciu?

Človek je veľmi súťaživý tvor a ľahko sa môže stať, že sa postupne stane na tréningu závislý. Zo začiatku je badateľný veľmi rýchly pokrok a ten pocit je samozrejme veľmi príjemný.

Veď, komu by sa nepáčilo sledovať to, ako sa stále zlepšuje. Lenže, postupne sa tento proces bude spomaľovať a ak si nedáme pozor, všetko sa paradoxne obráti naopak aj pri zvyšovaní tréningových dávok – za tým väčšinou stojí práve nedostatočná regenerácia.

Kedy sa zlepšujeme?

Najväčšiu chybu, ktorú robíme je predstava, že naša telo sa zlepšuje počas tréningu. Jednoducho si myslíme, že práve v ten moment, kedy už nevládzeme ani otočiť kľukou, sa naše telo stáva silnejším. Samozrejme, je to práve naopak. Náročný tréning je len impulz pre telo, aby sa prispôsobilo, a to sa deje práve počas oddychu. Vtedy má čas opraviť „škody“ napáchané tréningom a prispôsobiť sa novým nárokom. Takže trochu nadnesene môžeme povedať, že sa zlepšujeme, keď sedíme s vyloženými nohami. Samozrejme, nájsť ten správny pomer tréningu a regenerácie je hotová veda, ale začínajúcim bikerom bude stačiť, keď si uvedomia tento základný fakt.


Ako na regeneráciu?

Základom celého procesu je snažiť sa počúvať svoje telo. Lenže, to sa ľahko povie, ale ďaleko ťažšie v skutočnosti realizuje. Skúseného cyklistu nie je problém prinútiť tvrdo trénovať, ale skôr naopak – netrénovať. Rozpoznať teda ten pocit, kedy už je toho naozaj dosť, preto vyžaduje trochu času, ale postupne sa do toho dostaneme - možno pomôže jednoduchý a konkrétny príklad.

Povedzme, že cez víkend máme najviac času, a teda aj budeme čo najviac jazdiť v rámci svojich možností. Takže, napr. ideálnym časom na oddych je práve pondelok, prípadne aj utorok, ak sa stále cítime ešte unavení. Ďalšie 2 dni si potom môžeme opäť trochu „prišliapnuť“ a zaradiť oddych zase pred víkendom. Samozrejme, väčšina z nás chodí do práce/školy a nemá ten luxus si vyberať počas dňa ideálne počasie na svoj tréning. Taktiež máme aj rodinné povinnosti a pod. Takže ako vo všetkom, opäť treba byť flexibilný, myslieť dopredu a plánovať. Je potrebné sa ale držať pravidla, že po náročných výjazdoch je vždy potrebné si oddýchnuť, než sa znovu do toho poriadne oprieme.

Pasívna a aktívna regenerácia

Regenerovať ale neznamená len „kvasiť“ na gauči a nič nerobiť celý deň. Resp., to je ideálny príklad tej pasívnej formy. Druhou možnosťou je byť aktívny, ale v trochu inom smere, resp. v úplne pohododovom tempe. To je práve aktívna regenerácia. Poď ňou sa môže skrývať napr. prechádzka, výlet, wellness, masáž, plávanie, atď. Možností je skutočne veľa a práve to je ideálny čas sa trochu „socializovať“, teda podniknúť niečo so svojou rodinou alebo kamarátmi. Samozrejme, je možné aktívne regenerovať aj na biku. Keď je krásne počasie, tak sa ťažko odoláva tomu, aby sme si niekam vybehli. Žiaden problém, len sa pripravte na skutočne úplne oddychové tempo a nechajte svoje ego pre istotu doma – to pre prípad, že vás budú všetci predbiehať. Choďte sa previezť na obľúbený trail a využite tento čas napr. na tréning techniky. Jednoducho si užívajte ten pocit, že môžete byť vonku, kochajte sa výhľadmi a neriešte žiadne kilometre a tepy…


Dlhodobé hľadisko

Ak už jazdíme viac, tak sa v nás únava bude postupne hromadiť, aj keď sa budeme snažiť dodržiavať oddychové dni v týždni. Takže je ideálne, napr. raz za 3 týždne zaradiť úplne celý oddychový blok v trvaní 5-7 dní. Opäť to neznamená nič nerobiť, stačí len trochu ubrať z dĺžky výjazdov a vynechať tie intenzívne, prípadne ich nahradiť niečím pohodovým. Opäť je dobrá možnosť sa trochu povenovať napr. technike jazdy. Takže, ak plánujete účasť na pretekoch, je dobré sa trochu pozrieť na dátumy, kedy sa konajú a nezabudnúť tam vložiť nejaký oddychový týždeň. Uvidíte, že sa to z dlhodobého hľadiska vyplatí.


Správnym kombinovaním náročných výjazdov a oddychových aktivít je možné dosahovať postupný progres, byť v dobrej nálade, oddýchnutí a pritom sa aj venovať svojim priateľkám, kamarátom a rodine. A to je asi to najdôležitejšie, čo sa nás, „hobbíkov“, týka...

A nezabudnite si prísť pomerať top formu sezóny na veľké finále série ŠBOT - ŠKODA Slovenský Raj, ktoré sa uskutoční už 2.9.2017 v Hrabušiciach.

Články s podobným charakterom prípravy


report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ďalšia sezóna a opäť zlepšenie – toto mi pomohlo

Ďalšia sezóna a opäť zlepšenie – toto mi pomohlo

Na krku mám 41 rokov, ale čísla a výsledky našťastie hovoria, že dole vodou ešte nejdem. V sezóne 2023 som zmenil niekoľko vecí, ktoré mi v tom pomohli.
Regenerácia a peniaze - veci, ktoré škodia, pomáhajú a ich cena

Regenerácia a peniaze - veci, ktoré škodia, pomáhajú a ich cena

Nie všetky užitočné veci stoja veľa peňazí a nie všetko drahé je automaticky aj to najlepšie.
Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
keyboard_arrow_up