Multiklúče od Lezyne – úplný základ Rap 6 aj „do it all“ verzia Rap 20

Dva druhy prenosného náradia pre tých, ktorí radi chodia naľahko alebo chcú mať radšej takmer všetko „pod kontrolou“.

Prenosné náradie nepatrí medzi najviac „populárne“ doplnky, ale bez nich sa môže aj ten najkrajší výjazd celkom rýchlo pokaziť, prípade zmeniť na obyčajný dojazd domov . Vždy sa oplatí mať niečo pri sebe a dnes už máme skutočne z čoho vyberať. Rap 6 a Rap 20 od Lezyne by mali uspokojiť minimalistu, trailridera aj prieskumníka neznámych terénov. Spoločné majú v prvom rade kvalitné spracovanie, na ktorom si táto značka dáva záležať pri každom produkte.

Rap 6 – nevyhnutný základ

Nie všetci patríme ku skupine tých, ktorí nosia so sebou na každý jeden výjazd kompletné náradie, resp. vôbec nejaké. Asi netreba vravieť, že je pohodlnejšie nemať vo vreckách nič naviac, hlavne, ak nenosíme batoh, no nechať si pokaziť výjazd pre zasúvajúcu sa sedlovku, šúchajúce kotúče alebo inú banalitu, je celkom škoda. Nehovoriac o úplne základnej funkcii – hlavne sa dostať domov na bicykli . No a práve vtedy príde vhod model Rap 6 od Lezyne, ktorý sa spolieha len na to najnutnejšie a najčastejšie používané náradie. Čo na ňom nájdete? Základné imbusové klúče (3,4,5,6 mm), Torx T25 a krížový skrutkovač. Nič viac, ale na úplne základnú opravu by to malo na 90 % stačiť. Výhodou sú malé rozmery 25 mm na šírku, 67 mm na dĺžku a 25 mm na výšku s hmotnosťou 74 g. Áno viem, nie je tam nitovač, no ten po svojich skúsenostiach a výjazdoch po okolí tak často nenosievam, ale pre prípad „epického“ výjazdu sa dá prihodiť niečo malé a externé.


Výhodou modelu Rap 6 je, že aj pri pomerne malých rozmeroch sa s ním dobre pracuje, keďže poskytuje trochu väčšiu plochu. To príde vhod, ak potrebujete povoliť niečo viac „zapečené“ a určite sa niečo také na vašom biku občas vyskytne. Napríklad aj dobre utiahnutá pevná oska v prípade defektu vie poriadne potrápiť. Poteší veľmi kvalitné spracovanie samotných nástrojov z chróm-vanádiovej ocele, čo je dobrá prevencia proti strhnutému závitu a rovnako celkové spracovanie, takže náradie nemá ani po čase žiadny vakel. Jeho najväčšou výhodou je úplná jednoduchosť/účelnosť a nízka váha, takže si ho radi vezmete so sebou, čo sa dá považovať za základ každej úspešnej opravy . Náradie nie je „miniatúrne“, takže v prípade potreby poskytne aj potrebnú páku.


Rap 20 – pripravený na všetko

Niekedy je dobré mať pri sebe oveľa viac nástrojov, najmä, ak plánujete jazdiť ďalej od domova niekde v horách, napríklad na rôzne viacdenné prechody. Vtedy máme väčšinou aj tak batoh, kam sa toho vojde oveľa viac. Takým „do it all“ náradím na podobné výjazdy môže byť aj Lezyne Rap 20. Dalo by sa povedať, že na úplne základnú údržbu môže následne nahradiť aj domáce náradie – samozrejme záleží od preferencií a od toho, čo považujete za základnú údržbu . Nájdete tu náradie ako imbusové kľúče (2, 2.5, 3, 4, 5, 6, 8 mm), Torx T25 a T30, krížový a plochý skrutkovač, centrovací kľúč (aj na špice Mavic), rovnač kotúčov, montážna páka na plášte a samozrejme nesmie chýbať ani otvárač na fľaše . Rovnako dôležitý (zrejme aj viac) je tiež nitovač, takže si viete poradiť takmer so všetkým, čo vás môže niekde na trase postihnúť.


Takto vybavený nástroj má už väčšie rozmery, konkrétne šírku 54 mm, dĺžku 81 mm a výšku 21 mm. Hmotnosť 178 g je už vo vrecku celkom cítiť, a preto sa ideálne hodí práve do batôžka. Opäť sa kládol dôraz na celkové spracovanie a platí to isté, čo v prípade menšieho Rap 6. Celkom zaujímavé je prevedenie menších „imbusákov“ ktoré sú zahnuté, ale samozrejme záleží, čo máte v pláne dotiahnuť – môže to byť výhoda a zároveň naopak. Čo sa týka montážnej páky, tam osobne uprednostňujem pevne plastové prevedenie, aby som predišiel poškodeniu ráfika, no v zúfalej situácii príde vhod aj tá kovová. Veľmi dobre v rukách sedí spomínaný nitovač, ktorý si poradí s 9/10 a 11-rýchlostnou reťazou. Rozpojenie je bez problémov a rovnako dobre poslúži aj na doma. Teda hovorím z osobnej skúsenosti, pretože reťaze mám vždy so spojkou, takže odpadá problém spätného zniťovania, kde sa toho dá pokaziť viac . Rovnako treba brať ohľad na celkový rozmer, vďaka ktorému môžu byť paradoxne niektoré miesta horšie dostupné, prípadne bude manipulácia pomalšia ako s klasickým nástrojom, v porovnaní s Rap 6. Takým miestom sú napr. upevnenia košíkov, prípadne zámok sedlovky a pod. To je ale celkom logické pri takom množstve rôznych nástrojov.


Rap 6 aj Rap 20 majú navyše akúsi ochranu, ktorá nájde uplatnenie, ak ho nepoužívate a rovnako môže poslúžiť aj ako ochrana vášho chrbta pri páde, pretože zabráni tomu, aby sa niektorý nástroj viac „vysunul“ a spôsobil tak nepríjemné poranenie v prípade, že ho máte napríklad v drese.


Ak hľadáte pomocníka na výjazdy, tak Lezyne Rap 6 alebo Rap 20 môže byť vhodný kandidát, záleží od toho či idete vyslovene na „ľahko“ alebo úplne na istotu . Každý z nich má kvalitné spracovanie, ktoré tvorí základ v danej kategórii produktov, vďaka čomu budú slúžiť skutočne dlhú dobu. Cena modelu Rap 6 sa pohybuje okolo 15 € a cenu modelu Rap 20 okolo 30 €. Viac informácií sa dozviete tu: esloger.sk.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Pre koho má voskovanie reťaze zmysel a aké sú jeho výhody a nevýhody? Hodiť sa budú aj dlhodobé skúsenosti s voskom od značky Rex.
Test: Náradie Lezyne Pocket Torque Drive – vreckový „momenťák“ vždy poruke

Test: Náradie Lezyne Pocket Torque Drive – vreckový „momenťák“ vždy poruke

Utiahnutie skrutiek na predpísaný moment je veľmi dôležité, obzvlášť pri karbónových a gramárskych komponentoch. Čo však spraviť, keď treba niečo opraviť alebo dotiahnuť na výjazde?
Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozbehol svoj vlastný servis a predajňu. Nakoniec sa ale rozhodol ísť inou cestou a skončil v našom tíme, konkrétne v žilinskej predajni.
keyboard_arrow_up