Test: Castelli Prosecco LS – ideálna vrstva pri intenzívnom výjazde, ak sa ochladí

Test: Castelli Prosecco LS – ideálna vrstva pri intenzívnom výjazde, ak sa ochladí

Hľadáte vhodný základ na intenzívne výjazdy pod bundu alebo dres, ktorý máte celkom na telo? Odpoveďou môže byť Castelli Prosecco LS...

Väčšinou už máme jasno, čo na seba, keď je viac chladno a rovnako, ak sa poriadne oteplí. Niekedy sú podmienky presne medzi, prípadne chceme ísť niečo intenzívnejšie v chladnom počasí alebo naopak, chceme trochu viac tepla pod ľahký dres.

Veľmi dobre sa to dá poriešiť výberom vhodného spodného trička a do oka mi padol model Prosecco LS. Osobne mám veľmi rád univerzálnosť použitia počas celého roka a práve tento model by mal túto charakteristiku ponúknuť. Navyše, na môj typ postavy väčšinou svojím strihom pasujú produkty s logom škorpióna.


Konštrukcia

Ako základ poslúžil materiál s názvom Prosecco, ktorý je tvorený 100 % polyesterom. Ten v tejto úprave maximálne rozloží vlhkosť na širší priestor pre čo najrýchlejšie odparovanie – práve to by mala byť najsilnejšia stránka, teda, čo najrýchlejší odvod potu. Na tričku sú použité 2 verzie v rozdielnej gramáži. Veď načo pridávať izoláciu tam, kde to netreba alebo tam, kde máme cez to natiahnuté nohavice a traky. Takže v miestach, ktoré máme „zakasané“ v podpazuží a tiež na spodnej časti rúk, nájdete verziu Prosecco Micro s nižšou gramážou. Naopak tam, kde sa trochu materiálu naviac hodí – teda hlavne predná časť a vrch chrbta, ramená, je použitá o niečo hrubšia verzia. Pekne vidno rozdelenie, keď máte tričko v rukách. Všetky švy sú ploché, aby nič neprekážalo, ale to už beriem v tejto kategórii ako štandard. O tom, že sa jedná o špecifický produkt pre cyklistiku hovorí aj kratšia predná časť a naopak oveľa dlhší zadný diel. Golier taktiež patrí do kategórie „presne medzi“, pretože nie extra vysoký no ani vyslovene nízky.


Test

Samozrejme, základom všetkého pri cyklistike je správny „fit“, bez ktorého ani ten najlepší produkt nebude fungovať ako má. Pri väčšine vrchných dielov od Castelli mám veľkosť XL (okrem zimnej bundy Alpha kde mám XXL), a teda rovnakým smerom som sa vybral aj tu. Na tele mi sedí výborne, čo ma ale prekvapilo, boli trochu kratšie rukávy ako pri bundách (práve väčšou dĺžkou rukávov sú v Castelli povestní). Pre niekoho to zase môže byť výhoda, pretože ja osobne spadám do kategórie „nekonfekčných“ . Každopádne s tým nemám žiadny veľký problém, pretože si to viem nadstaviť napríklad potítkom alebo dlhými rukavicami. Ešte by bolo dobré doplniť, že LS v názve znamená dlhý rukáv a dostupný je rovnako variant s krátkym. Vďaka konštrukcii si tričko výborne rozumie s nohavicami a všetko ľahko sedí na svojom mieste – oceňujem hlavne tenší materiál v miestach, kde sa to prekrýva, vďaka čomu sa cítim veľmi pohodlne. Ďalšou výhodou je pomerne „klzký“ povrch. Ako to myslím? Väčšinou spodné tričko človek používa pod bundu alebo dres a tie bývajú častokrát robené na telo – Castelli Gabba, Sportful Fiandre a iné. Takže obliecť si tieto veci na seba ide vďaka extra hladnému povrchu úplne jednoducho a netreba sa potom ešte babrať so správnym usadením. Rovnako, ak ho plánujete použiť pod letný dres, stačí na to ešte pridať rukávy, vestu a ste pripravený aj na chladnejšie podmienky napríklad na pretekoch.


Výrobca udáva tepelný rozsah cca 2 - 18°C, čo je pomerne široká škála, no môžem potvrdiť, že vôbec nie prehnaná. Jeho najväčšou devízou je spomínaný odvod vlhkosti bez extra veľkého zateplenia, takže sa hodí na intenzívnejšie výjazdy v chlade (v kombinácii s dobrou bundou). Ďalej som si ho obľúbil pri výjazdoch teraz na jar, kedy som netušil, či nebude viac chladno ako si myslím, kedže ponúka aj dostatočnú tepelnú rezervu. V tom ma utvrdil výjazd na Kysuce, kde som nakoniec skončil pri teplotách okolo 3°C a bolo mi dobre (samozrejme som šliapal a neflákal sa).

No a tretím variantom bude použitie pod dres počas roka napríklad, ak sa človek vydá trochu vyššie do hôr. To všetko vďaka tenkému materiálu, ktorý pod bundou/dresom takmer nie je cítiť a veľmi rýchlo schne. Ťažko sa to porovnáva, ale napríklad oproti merine je to výrazný rozdiel – proti nemu nič nemám a môj názor pre ideálne použitie nájdete v článku: Dlhoročné skúsenosti: Funkčné prádlo - neviditeľný základ. Veľmi dobre spravený mi prišiel golier. Dostatočne vysoký na to, aby vám nepodfukovalo za krk, no stále nízky, aby nebol na prekážku pri vyššom tempe. Ideálne sa tak dopĺňa s bundou, čo oceníte najmä pri rozopnutí v kopci. Komu je málo, stačí pridať šatku a je vybavené. No a nevýhody? Nuž, takto spracovaný polyester má svoje negatívum v tom, že po jednom výjazde už je naozaj zrelý do prania . Na viacdenné použitie nie je príliš vhodný. Taktiež ako zimné tričko pre „zimomrivých“ by som Prosecco LS neodporúčal, aj keď teplotný rozsah tam zasahuje...

Pre koho?

Ak teda hľadáte niečo na jednodenné intenzívnejšie športové výpady v trochu väčšom chlade (zima, prechodné obdobie, leto v horách), je Prosecco LS výborný kandidát. O to viac, ak používate oblečenie, ktoré je viac na telo a kde nie je už veľký priestor na veľa vrstiev. Môžete ním výborne vykryť medzeru medzi vyslovene zimným a letným variantom. Cena sa pohybuje tesne pod 60 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful -  prekvapivo užitočná

Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful - prekvapivo užitočná

Prečo je teplá spodná vrstva s krátkym rukávom výborný pomocník a ako si vybrať z ponuky viacerých modelov značky Sportful?
Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Čisté merino je menej príjemné na pokožke, syntetika horšie odoláva baktériám a preto zapácha. Nastal čas na použitie vlákna z rastlín?
Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
keyboard_arrow_up