Test: Chrániče Dainese Trail Skins 2 - skvelá priedušnosť a nezameniteľný dizajn

Test: Chrániče Dainese Trail Skins 2 - skvelá priedušnosť a nezameniteľný dizajn

Keď Lino Dainese v roku 1972 založil spoločnosť Dainese, jeho cieľom bolo priniesť bezpečnosť do motosportu.

Troška histórie

Možno vtedy ani netušil, že niekedy bude Dainese ponúkať ochranu pre moutainbikerov, technicky ani nemohol, nakoľko prvý MTB bicykel bol postavený v roku 1978 (Joe Breeze). Samozrejme, v tej dobe sa nenosila ani prilba, nieto ešte nejaké chrániče. Avšak, ako sa MTB disciplína vyvíjala a postupne sa posúvali hranice tohto športu, začal sa klásť väčší dôraz na bezpečnosť.


Viem o čom hovorím, nakoľko, keď som sa vrátil k bicyklovaniu po rokoch, jediná moja protekcia bola prilba. Postupom času, ako sa moje schopnosti zlepšovali, respektíve som si začal viac veriť a presúval bicyklovanie z hrádze do lesa, začal som pocitovať potrebu sa viac chrániť. Alebo to možno bolo tými pádmi? Tak alebo onak, začal som nosiť chrániče kolien, chrbta a podobne. Teraz môže niekto povedať, že jasne Heňo, ale koľko peňazí to stojí a budeš to nosiť a aj tak to možno nikdy nepoužiješ. Kiež by som bol taký jazdec, žeby som jazdil bez pádov, ale to sa skrátka stane každému a keby som mal spočítať tie pády, tak prsty na rukách by mi nestačili. Radšej miniem pár eur na chránič ako potom celú sezónu preležať niekde alebo nedajbože mať trvalé následky a nemôcť jazdiť vôbec.


Späť k testu

No, trošku som sa zase zakecal a odbočil od toho podstatného, a to sú chrániče kolien od Dainese Trail Skins 2. Po pravde, prišiel som k nim ako slepé kura k zrnu. Marián ma oslovil na jednej testovačke, že či chcem s testovacím bikom otestovať aj chraniče. No však ma poznáte, že neviem povedať nie a už som aj šliapal na Tematin v nových chráničoch. Trail Skins 2 sú navrhnuté tak, aby ste si ich na začiatku jazdy nasadili a totálne na ne zabudli a sústredili sa čo najviac na jazdu. Toto môžem potvrdiť, ale samozrejme ako u väčšiny, najlepšie držia, keď sa trošku spotíte. Farebná kombinácia je veľmi decentná a čiernu dopĺňa len červené logo čerta. Hlavná časť chráničov je vyrobená z “Pro-Armor”. Ide o materiál vyformovaný do tvaru včelieho plástu.


V okolí kolena je materiálu podstatne viac ako po stranách, čo jednak prináša zvýšenú bezpečnosť na kolene a taktiež pomáha tvarovať chránič presnejšie na koleno. Z vnútra je potom jemná výstelka, ktorá ma za úlohu zvýšiť komfort chrániča počas jazdy. Obrovské plus tejto konštrukcie je neuveriteľné odvetranie a oproti chráničom používajúcim rôzne pri náraze tvrdnúce materiálu sa vám až nechce veriť, aký teplotný komfort vedia Dainese zabezpečiť. Chrániče sú doslova priehľadné. Na druhej strane, ak v chladnom počasí zvyknete použiť chrániče na zahriatie, tak tu vás Trail Skins 2 sklamú. Po bokoch sú dodatočne penové sekcie, ktoré pomôžu predísť zraneniu napríklad pri náraze kolena do hornej rámovej trubky.


Ako skoro všetky chrániče na trhu aj pri týchto sa musíte vyzuť pri navliekaní. Upnutie chráničov zabezpečujú dve pracky na suchý zips, ktoré sa dajú nastaviť veľmi veľkoryso. Chrániče pri šliapaní do pedálov držia na svojom mieste veľmi dobre a neposúvajú sa ani pri equilibristických manévroch, a to vďaka silikonovým pásikom na vnútorných stranách. Tu by som však upozornil na to, že je veľmi dôležite chrániče poriadne zapnúť a dbať na to, aby sa suchý zips pekne kryl, nakoľko pri krivom zapnutí vie tento pekne ošúchať nohu. Materiál po bokoch a vzadu vyzerá na prvý pohlaď, že sa potrhá už pri dôraznejšom pohľade, avšak aj po viacerých pádoch, ktoré sa mi podarilo s nimi absolvovať, sú stále ako nové. Pri jednom páde sa mi podarilo dopadnúť kolenom na kameň, no neviem neviem, čo by sa stalo, keby som nemal chránič aj keď to nebola veľká rýchlosť. Miernou nevýhodou je, že v prípade blatových podmienok sa otvory zanesú a blokujú flow, hlavne ak sa vám podarí padnúť. Čistenie je veľmi jednoduché a po opraní sú ako zo škatuľky. Taktiež tieto chrániče ani po intenzívnych výjazdoch nesmrdia, nakoľko materiál pot nevsakuje, ale odvádza von, kde sa odparuje. Chrániče sú určene primárne na trailové jazdenie a enduro. Veril som im natoľko, že som ich zobral na enduro preteky, aj keď som v nich mal odjazdené iba pár výjazdov a ešte netušil, či ma niekde nesklamú alebo ma nebudú otravovať celý deň nejakým posúvaním alebo tlačením. Našťastie pre mňa všetko dobre dopadlo a zabudol som na ne hneď na prvej RS.


Plusy:

  • priedušnosť
  • fit
  • hmotnosť
  • design


Tieto chrániče by som odporučil hlavne pre tých, ktorí hľadajú chrániče so skvelou priedušnosťou a nezameniteľným dizajnom. Za 79.90 € dostanete kvalitne spracovanú ochranu vašich kolien, ktorá vás určite nesklame. Viac informácií nájdete na stránke dainese.sk/c/bicykel/trail-skins-2.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Dainese Trail Skins Pro Tee - letná enduro korytnačka

Test: Dainese Trail Skins Pro Tee - letná enduro korytnačka

Už dlho som hľadal ľahkú korytnačku, ktorú by som dal pod každý dres a zároveň sa v lete na pretekoch a v bikeparku neroztopil.
Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Sú softshellové nohavice Virt II skutočne natoľko univerzálne ako vyzerajú? Aký typ cyklistu ich ocení najviac?
Test: Dainese Linea 01 MIPS - najľahšia DH full face prilba?

Test: Dainese Linea 01 MIPS - najľahšia DH full face prilba?

Celotvárová alebo full face prilba musí bezpochyby spĺňať tie najnáročnejšie bezpečnostné kritériá. Kto by ale čakal vo full face prilbe taký prievan?
keyboard_arrow_up