Test: Kvalitné okuliare Briko Cyclope 2 lenses

Keď mi niekto spomenie značku Briko, vždy sa mi ako prvé vybaví kučeravý a vysmiaty Mario Cippolini v "muchovských" okuliaroch tejto talianskej značky. Okrem neho to je potom Marko Pantani, ktorého bolo tiež často vidieť v okuliaroch Briko.

Za ten čas sa Briko stalo akousi ikonou medzi cyklistickými okuliarmi aj vďaka vyššie spomenutým zvučným menám. My si dnes predstavíme model Cyclope 2 lenses, ktoré ako názov napovedá (nie, niesu určené pre jednookých ), sú okuliare s dvomi pármi skiel.


Rám okuliarov je z ohybného a odolného nylonu a sklá sú z jedného kusu a nenájdeme tu ani stredový stĺpik, ktorý by mohol obmedzovať periférne videnie. Jedná sa o tzv. polovičné rámy, a teda zo spodku skiel sú okuliare bez rámu. Táto konštrukcia poskytuje lepšie videnie smerom dole, ako celo rámové okuliare. Sklá sú tónované s jemným predhodom od stredu do strán, čo znamená, že stred skiel je mierne tmavší ako je tomu smerom ku krajom skiel. Toto je ale štandardný spôsob tónovania u väčšiny výrobcov slnečných okuliarov a pri nosení si to ani nevšimnete. Sklá sú kvalitné a bez akejkoľvek optickej deformácie.


Aké sú v praxi?

Okuliare som mal možnosť testovať v rôznych podmienkach - počas slnečného a zamračeného dňa na ceste na bicykli Wilier GTR Team (recenzia), ako aj počas slnečného dňa na horskom maratóne, kde sa striedali rôzne svetelné podmienky. Najvýraznejšie zmeny v intenzite svetla boli pri prechode z jasnej lúky do tmavého lesa a kde miestami prenikali lúče slnka priamo na sklá okuliarov. Vo všetkých spomenutých podmienkach obstáli použití sklá veľmi dobre. Použitie na ceste za slnečného dňa, kde nedochádza k veľkým výkyvom v intenzite svetla, je takpovediac samozrejmé a nikto by tu neočakával nejaké nedostatky. Iné to je v prípade použitia v lese. Hlavne, ak cez stromy prenikajú ostré lúče svetla, kedy lacnejšie okuliare mávajú problém s rýchlymi a výraznými prechodmi z tieňa do slnka a naopak.


Jazdiť v takýchto podmienkach je nepríjemné asi každému a pripomína to skôr pokazený animovaný film . Ja som v týchto podmienkach použil sklá s označením Purple Mirror cat. 3, ktoré tieto ostré prechody zo svetla do tieňa a naopak dokážu veľmi pekne zjemniť a vaše oči potom toľko netrpia. Nevravím, že sú tieto sklá zázračné a pomôžu vám zväčšiť dynamický rozsah vášho zraku, no určite vám dokážu sa so zmenami intenzity osvetlenia vysporiadať lepšie ako bez týchto okuliarov. Okrem spomenutých skiel nájdete v balení aj takmer číre sklá s označením Pink cat. 1. Tieto sklá nie sú tak úplne číre a ako aj ich označenie napovedá, sú tónované veľmi jemne doružova. Ideálne sú preto hlavne do hmly, zamračeného počasia, prípadne na nočné výjazdy pri použití umelého osvetlenia. Samotná výmena skiel nie je síce zložitá, no treba odňať nosník a následne trochu prácne vycvaknúť sklá z rámov. Chce to len cvik a postupne z človeka opadnú obavy z možného prasknutia skiel .


Ukážková ochrana pred vetrom

Okrem kvalitných optických vlastností treba spomenúť aj iné výhody modelu Cyclope 2 lenses. Jednou z nich je napríklad nastaviteľný nosník, ktorý si každý prispôsobí šírke svojho nosa a zabezpečí tak dokonalé dosadnutie okuliarov na tvári. Ďalším plusom týchto okuliarov je ochrana pred vetrom. Tá je skutočne ukážková. Ani pri výrazne vyšších rýchlostiach mi nijak výrazne nepodfukovalo popod sklá a oči mi preto vôbec neslzili. Zásluhu okrem tvaru skiel na tom má aj spomenutý nosník, ktorý zabezpečí dokonalé dosadnutie okuliarov. Sklá sú na vrchnej hrane členené, čo vytvára otvory pre odvod tepla a tým pádom sa eliminuje možné zahmlievanie skiel.

Plusy:

  • optická stálosť bez deformácií
  • možnosť využitia v rôznych podmienkach
  • ukážková ochrana pred vetrom
  • nastaviteľný nosník

Mínus:

  • výmena skiel je trochu tuhšia a chce nájsť ten správny grif


Pre koho sú tieto okuliare určené?

Aj keď oči máme síce dve, určite sa na okuliaroch neoplatí šetriť a kvalitné slnečné okuliare by mali patriť spolu s prilbou Briko Ventus do základného vybavenia každého cyklistu. Preto tieto okuliare odporúčam všetkým cyklistom, prípadne inak športovo založeným ľuďom. MOC je 130 € a viac informácií nájdete na stránke briko.com alebo aj na realsport.sk/cyclope.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
kimlo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

„Ako chceš testovať okuliare?“ „Ešte neviem. Veď uvidím…“ To, či som naozaj uvidel, ako a čo som uvidel, si môžete prečítať v teste okuliarov od výrobcu Alpina.
Test: Okuliare Alba Optics Mantra - prečo sa neskladajú?

Test: Okuliare Alba Optics Mantra - prečo sa neskladajú?

Je to len otázka dizajnu alebo majú pevné bočnice pri nosení nejakú výhodu?
Test: Castelli Fly – vesta, ktorá sa hneď zaradila k mojim naj

Test: Castelli Fly – vesta, ktorá sa hneď zaradila k mojim naj

Máte radi ľahké a spratné veci? Vyrážate na švih skoro ráno, prípadne podvečer alebo zdolávate veľké prevýšenie v kopcoch? Tak zbystrite pozornosť...
keyboard_arrow_up