Test: Dres aj nohavice v znamení majstrovskej dúhy UCI

Už sú to viac ako 3 mesiace, ktoré mi robí spoločnosť set Santini v prevedení UCI, a to na horských aj cestných výjazdoch. Okúsil som na nich chlad, dážď, ubíjajúce slnko, ale aj ideálne podmienky...

Santini je poctivá talianska značka, ktorá oblieka aj slovenskú reprezentáciu a zažiaril v nej Sagan na posledných dvoch majstrovstvách sveta - takže zo Saganových výkonov nemá radosť len slovenská verejnosť, Sportful, ale po novom aj Craft . Použiť slovo poctivú, volím, pretože som ich mal možnosť aj navštíviť a pozrieť jednak ich kancelárie, grafické oddelenie, ale aj samotný proces tlače, grafík na textílie, kompletný proces šitia, až po finálnu kontrolu kvality, štítkovanie a balenie. Taliani vedia robiť funkčné veci a majú v tom aj dlhú tradíciu, čo v prípade Santini ide ešte ďalej, nakoľko si dresy, nohavice, či ponožky vyrábajú stále sami.

Dres: Materiály, strih a samotné jazdenie




Dres je papierovo určený do teplejších podmienok od 18°C vyššie. Materiál Kontatto, z ktorého je dres vyrobený, je umelé vlákno, ktoré dobre “vtiahne” pot alebo lepšie povedané odvádza vlhkosť od tela smerom na vonkajšiu stranu, kde pri jazde vplyvom vetra vlhkosť rýchlejšie schne. To sa mi aj osvedčilo pri intenzívnom výšľape, kedy som sa spotil a pri zjazde dres takmer preschol. Musím zdôrazniť, že materiál je veľmi príjemný na dotyk, pričom z prednej strany a na rukávoch je hladký, zo zadnej strany hrubší. Nie nadarmo označuje výrobca aerodynamické vlastnosti dresu (aj nohavíc) stupňom 5 zo 6 možných, teda poriadne vysoko.



Strih je na štíhlu postavu (slim) a dostupné veľkosti sú XXS, XS, S, M, L, XL, XXL, až 5XL. Ale nemajte obavy, ak nie ste úplne vysekaný, dres dobre sedel aj na mňa .

Dres však pôsobí ako univerzál a rozhodne sa nejedná o ultra ľahký a priedušný letný špeciál do vysokých teplôt, ktoré aj tak zvláda na výbornú. Na zadnej strane sa nachádzajú už klasicky tri vrecká bez zipsu. Všetky sú rovnako veľké a zbaliť do jedného teplejšiu vestu ide bez problémov. Prípadne do druhého návleky na ruky, kolená, dušu, pumpu, nákrčník. Tretí mi slúži na telefón a jedlo - jednoducho sa dajú poriadne natlačiť .

Na límcoch rukávov a v spodnej časti je šikovné silikónové lemovanie, ktoré zabezpečuje, aby sa dres na uvedených miestach nezošuchoval. Aj napriek častejšiemu noseniu, je dres ako nový, nevyťahal sa a ani nie sú badateľné stopy používania, čo občas vídať už po cca 20-tich praniach. Za zmienku stojí aj zips, ktorý je pevný a dobre sa s ním manipuluje, a to platí aj v prípade, že máte rukavice.



Jazdil som ho aj v trošku chladnejšom počasí, hlavne, keď na horách padla teplota dole a začalo pršať. Samozrejme, že už príde na rad aj vesta a návleky. Naopak, opačným extrémom boli teploty 35+°C, o ktoré toto leto nebola vôbec núdza...

Nohavice: Decentné, ale pritom funkčné a so “šmrncom” majstrovskej dúhy

Ideálne sú na kombinovanie s akoukoľvek farbou bicykla. Priedušné traky nesmú pri nohaviciach určených do leta chýbať a hodia sa aj na jarné a skoršie jesenné jazdenie. Zo zadnej strany na stehnách sú dva menšie reflexné prvky dopĺňajúce decentný dizajn. Lem nohavíc je elastický, široký a dobre drží. Vôbec nesťahuje a bude vyhovovať menším aj silnejším stehnám.


Najdôležitejšia časť

Vložka je v popise od Santini určená aj na dlhé výjazdy (7 h), no väčšina jazdcov na nej pôjde skôr okolo 3 hodín, takže rezerva je viac než dostatočná . Silikónová vrstva tlmí vibrácie a spolu s dvojvrstvovou penou sa vrátia vždy do pôvodnej polohy, aj po celom dni v sedle. Na dotyk pôsobí polstrovanie na sedacích častiach hrubšie, ako pri mojich ostatných nohaviciach, ale pri jazde som nepociťoval nejakú nepohodu. Samotná vložka je našitá na nohavice viditeľnými švami, tie ale pri jazde nie sú vôbec cítiť. O celej výstelke nebudete počas jazdy vôbec vedieť. Takže za mňa počas celej doby jazdenia maximálna spokojnosť, či sa išiel hodinový výjazd alebo akcia na celý deň.

Zopár výjazdov, na ktorých mi robil set spoločnosť

Začiatok sezóny v Chorvátsku

Na konci marca sme boli s Imrom a Cervom na kempe v Baške Vode, kde tento dres nemohol chýbať vo výbave. Ak by ste sa chceli dozvedieť o tejto super akcii viac, môžete si prečítať Imrovu reportáž - Ako chutí jarné točenie kilometrov mimo Slovenska alebo 8 dní mimo realitu.


Prší, neprší

Fajn MTB výjazd, kedy som mal aj dres, som spísal do tipu na výlet pri Trenčíne, kde sme s kamarátom spravili kolečko na Veľký Lopeník a zašli aj kúsok na Moravu.


Celkové resumé

Set hodnotím viac ako len priaznivo, nakoľko vhodne kombinuje viacero dôležitých faktorov. Od elegantného a pomerne unikátneho dizajnu majstrovskej UCI dúhy, cez použitý príjemný a hlavne funkčný materiál, až po pohodlnú výstelku pre výjazdy presahujúce 5 hodín. Ak k tomu pridáme taliansku značku s bohatou históriou aj súčasnosťou, je to len bonus. Celkovo ide Santini SMS na Slovensku aj u nás viac do povedomia a budúcu sezónu ju budete stretať isto ešte o niečo častejšie.


Dres vychádza na 85 € a nohavice 109 €, pričom kolekcia UCI ako aj kolekcia SMS Santini je oveľa širšia a celú si ju môžete prelúskať na santini-sms-shop.sk alebo UCI kolekciu priamo na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Craft PRO - dokonalý štrkový set

Test: Craft PRO - dokonalý štrkový set

Nebudem vám klamať, aj mne sa už niekedy zdá testovanie piateho setu gravel oblečenia za rok trochu prehnané. Veď toľko tých rozdielov medzi výrobcami predsa nemôže byť.
Test: Santini Colore a Nebula - dres a vesta, ktoré vyriešia častú dilemu

Test: Santini Colore a Nebula - dres a vesta, ktoré vyriešia častú dilemu

Už žiadne váhanie nad kombinovaním dresu, terma a ľahkej bundy, už žiadne limity pri jarnom jazdení. Kombinácia zatepleného dresu Santini Colore a neprefúkavej vesty Santini Nebula padne pri studenších výjazdoch skutočne vhod.
Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Čo na seba, keď je teplo, zima, sucho aj mokro? Dlhý dres Isadore Signature v kombinácii so spodnou vrstvou a vestou.
keyboard_arrow_up