Zopár tipov na výbavu do terénu

Ak preferujete hlavne jazdenie v teréne, tak zrejme kladiete väčší dôraz na trochu iné aspekty ako je aerodynamika alebo nízka váha.

Cieľom je v prvom rade odolnosť a spoľahlivosť a je jedno, či sa to týka oblečenia alebo komponentov. Množstvo vecí nájde aj univerzálne použitie pre ďalšie aktivity, pretože celkové strihy a určenie nie sú tak úzko zamerané. Pozrite si prehľad niektorých doplnkov, ktoré by mohli prísť vhod počas nadchádzajúceho prechodného a zimného obdobia pri objavovaní nových chodníčkov a terénov.

Roeckl Verbier

Výhodou rukavíc od špecialistu Roeckl je kombinácia vysokého tepelného komfortu a stále veľmi dobrej „citlivosti“ pri ovládaní, ktorá sa často s teplejšími modelmi stráca. Vrchná časť rukavíc je tvorená materiálom Windstopper, takže kompletne odolávajú vetru, izolácia je v rukách materiálu Primaloft Gold. Ten výborne drží teplo, a pritom dokáže odvádzať prebytočnú vlhkosť. Celkovo je dlaň tenšia a doplnená o protišmykovú úpravu pre potrebný cit a „grip“. Vďaka dlhej manžete sa ľahko prekryjú s bundou a ochránia pred chladom citlivé zápästia. Cena sa pohybuje okolo 80 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Kellys Fatch 25 Orange

Ak potrebujete so sebou vziať na trail viac výbavy, prípadne teplého oblečenie, model Fetch poskytne dostatok priestoru – konkrétne 25 litrov. Pritom stále výborne sedí na tele a neprekáža. Má možnosť prichytenie chráničov alebo „fullface“ prilby, nechýba oddelená priehradka na vodný vak (až 3 l) alebo okuliare. Vnútorné členenie batohu umožňuje prehľadné usporiadanie potrebných vecí a o komfort sa postará elastický a vzdušný bedrový popruh. Cena sa pohybuje okolo 80 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Endura MT500 Spray Trouser II

Dlhé nohavice od škótskej Endury v sebe kombinujú priedušnosť a dostatočnú ochranu pred vodou na kľúčových miestach – teda najmä v zadnej časti. Tam je použitý 3-vrstvový materiál s membránou vrátane utesnených švov, takže voda a blato od zadného koleso nemá šancu. Zvyšok je tvorený v 4 smeroch elastickým materiálom s DWR úpravou. Nechýba množstvo detailov ako sú vetracie otvory, vrecká, či ukončenie na zips pre pohodlné obliekanie a možnosť prispôsobenia. Cena sa pohybuje okolo 140 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


BBB BBW-269 Deltashield Shorts

Niekedy stačí ako ochranu pred vodou vhodné doplnenie „outfitu“, na čo sa hodia práve krátke nohavice od BBB, ktoré jednoducho oblečiete navrch a ochránite citlivé partie. Vďaka nízkej váhe sa hodia aj ako poistka do batohu pre prípad zhoršenia podmienok. Priedušná membrána Aquatec sa postará o kompletnú odolnosť voči vode, ale pritom umožní odvod prebytočnej vlhkosti pri intenzívnejšej jazde. Navyše sú kompletne všetky švy podlepené, sedacia časť je zosilnená pre vyššiu odolnosť. Celkovo je materiál čiastočne elastický a usadenie na tele podporuje aj ergonomicky riešený dizajn, vrátane silikónového lemu v páse. Nechýbajú ani reflexné prvky. Cena sa pohybuje okolo 65 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Continental Trail King

Základom trakcie a kontroly a hlavne v náročnom teréne, je v prvom rade dobrý plášť – o to viac, ak sa pridajú vlhké alebo blatisté podmienky. Plášť Continental Trail King patrí medzi tie, ktoré sa ideálne hodia práve sem. Či už preferujete all-mountain alebo enduro, oceníte celkový vyšší objem a tiež odolnosť plášťa. Kombinácia a rozloženie vzoru poskytne kontrolu, ale zároveň aj valivý odpor, s ktorým zvládnete aj nutný presun. Môžete ho zohnať v rôznych šírkach pre 26, 27,5 alebo 29-palcové priemery kolies a tiež v rôznych prevedeniach. Na tých vyšších nájdete aj legendárnu zmes BlackChilli. Cena začína cca od 24 €, vyššie verzie stoja cca 50 – 60 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Polaris Overland

O niečo viac atletický strih ako klasické „voľné dresy“ ponúka model Overland od Polaris. Základom pri konštrukcii je snaha o maximálnu odolnosť, čomu napomáha hlavný materiál odolný voči oderu, ktorý zároveň dokáže veľmi dobre transportovať vlhkosť. Na rukávoch, teda v mieste, ktoré veľmi často dostáva „zabrať“ v prípade pádu, je použitá tkanina, ktorá pomôže ochrániť pred odreninami. Dres má ploché švy a ergonomický strih s viacerými panelmi, ktorý zodpovedá pozícii tela pri jazde. Súčasťou je skrytá utierka na okuliare z fleecového mikrovlákna. K dispozícii sú 2 farebné verzie, cena sa pohybuje okolo 65 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Karpos Lot bunda

Aj keď sa nejedná primárne o cyklistickú bundu, jej vlastnosti, detaily a strih prídu v horách vhod a je to veľmi univerzálny kúsok vhodný na turistiku, beh a pod. V podstate sa jedná o záložnú bundu, ktorá má miniatúrne rozmery a zmestí sa do vlastného vrecka, čím zaťaží váš batoh hmotnosťou iba 130 g. Akonáhle sa rozfúka, prípadne rozprší, vie vás veľmi dobre ochrániť. Nie je úplne nepremokavá, no zvládne toho viac než dosť, a pritom stále veľmi dobre dýcha. Celkový strih umožní sa pod ňu dostatočne obliecť a rovnako príde v náročných podmienkach vhod aj kapucňa. Nájdete na nej náprsné vrecko, všetky zipsy sú od YKK. Nezabudlo sa ani na bezpečnosť v podobe reflexných prvkov. Bunda je k dispozícii v 2 farebných kombináciách s cenou okolo 130 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


GIRO Terraduro Mid

Z úspešného modelu Terraduro vychádza aj nová verzia s prívlastkom Mid. Tá ponúka okrem tradičnej vysokej odolnosti aj dodatočnú ochranu členku a tiež vyššiu schopnosť odolávať voči vode a blatu. Za tým stojí utesnenie otvorov pre kufre, neoprénová ochrana okolo členkov a tiež prekrytie šnúrok, ktoré tvoria zároveň hlavný upínací systém. V podstate sa jedná o tretru určenú na all-mountain a enduro, ktorá zvládne aj horšie počasie, čo hlavne v horách nikdy nie je na škodu. Navyše kombinuje tuhosť potrebnú pre šliapanie a možnosť aj dlhšej pohodlnej chôdze. Okrem modrej verzie je dostupná aj červená alebo čierna, cena sa pohybuje okolo 170 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Craft X2.0 WS LS

Ak sa neradi vzdávate svojho obľúbeného voľného dresu, ani keď sa ochladí alebo rozfúka, skúste sa pozrieť po funkčnom prádle od Craft. Konkrétne prevedenie AX2.0 WS LS, ktoré má v prednej časti trupu a na ramenách doplnenú membránu Gore Windstopper. Vďaka tomu vás tak ľahko neprefúkne na kritických miestach a tepelný komfort klasického dresu posuniete do chladnejšieho alebo viac veterného počasia. Základom je ľahký a pružný materiál, ktorý výborne odvádza vlhkosť a poskytne dostatok izolácie počas náročnejších aktivít v mierne chladných podmienkach. Komfortu napomáhajú aj ploché švy a vyvýšený stojačik u krku. Cena sa pohybuje okolo 64 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


SMS Santini Cyber L/S

Či už jazdíte vo voľnom alebo viac obtiahnutom drese, základom komfortu je vždy spodná vrstva. V tomto prípade je dobré, ak je priliehavá, pretože práve vtedy najlepšie plní svoju úlohu pri termoregulácii a odvode vlhkosti. Práve taký je model Cyber od SMS Santini, kde nechýba technológia „boddy mapping“. Brucho, krk a chrbtica je viac chránená pred chladom, boky a podpazušie sú viac odvetrané a z tenšieho materiálu. Základom je príjemný a ľahký polypropylén, celok nemá švy pre maximálny komfort. Cena sa pohybuje okolo 90 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Answer Strike 2

Ak hľadáte rukavice do nepriaznivých, ale nie príliš chladných podmienok, môže byť vhodnou voľbou model Strike 2 od Answer. Vrchná časť je totiž tvorená 5 mm neoprénom, ktorý je stále jedným z najlepších materiálov do chladu a vlhka. Vďaka nemu si udržíte teplo a tiež budú dokonale sedieť, kedže neoprén je poriadne elastický. Na dlani nechýba silikón pre zvýšenie „gripu“ a dlhá manžeta so suchým zipsom sa postará o ochranu pred chladom. Cena sa pohybuje okolo 35 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Brzdové doštičky Galfer

Jedným z kľúčových komponentov pri jazdení v teréne sú brzdové doštičky a ich kvalita sa v náročných podmienkach ľahko odhalí. Špecialista na výrobu brzdového obloženia Galfer, ponúka na výber 3 tipy podľa podmienok – Standard (univerzálne), Advanced (mokro a blato), Pro (pre extrémnu záťaž). Výhodou zmesí je tichý chod, lepšia dávkovateľnosť a účinnosť. Rovnako boli zistené nižšie vibrácie kotúča, čo prispieva k celkovej živostnosti. K dispozícii sú samozrejme pre väčšinu typov bŕzd. Cena sa pohybuje okolo 14 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Briko Forza Shorts

Kombináciu viacerých prvkov do jedného nájdete pri modeli nohavíc Briko Forza. Základom sú krátke voľné nohavice s integrovanými vnútornými kraťasmi a výstelkou. Okrem toho na nich nájdete aj odnímateľné dlhé návleky na nohy, takže môžete veľmi ľahko pokryť širokú škálu teplôt. Vrchné nohavice sú dostatočne odolné s rip-stop úpravou materiálu Qick-Dry, doplnené o dvojicu vreciek. Tie vnútorné poskytnú rýchly odvod vlhkosti a spoľahlivé usadenie. Celkový strih je o niečo voľnejší. Cena sa pohybuje okolo 120 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Pre bližšie informácie o jednotlivých produktoch, navštívte prosím stránky daných výrobcov/dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Enduro a trail výbava - odolnosť a bezpečnosť PR článok

Enduro a trail výbava - odolnosť a bezpečnosť

Jazda na trailoch či enduro má isté špecifiká. Drsný terén vyžaduje vyššiu odolnosť komponentov aj výbavy a nemenej podstatná je tiež bezpečnosť. Nechýba ti nič?
Oblečenie do horšieho počasia - vietor a dážď ťa nezastavia PR článok

Oblečenie do horšieho počasia - vietor a dážď ťa nezastavia

Jeseň, to nie sú len padajúce listy a romantika babieho leta. Neodmysliteľne k nej patrí aj horšie počasie a do toho je potrebné sa náležite obliecť.
Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily PR článok

Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily

Skoky, technické pasáže a členitý terén sú pre teba rajom, ale vieš sa do toho aj oprieť, keď bojuješ o sekundy na rýchlostnej skúške? Tieto bicykle ťa budú zaujímať.
keyboard_arrow_up