Spor medzi Bora-Hansgrohe a UCI sa skončil - minulosť je zabudnutá, tvrdí Peter Sagan

Spor medzi Bora-Hansgrohe a UCI sa skončil - minulosť je zabudnutá, tvrdí Peter Sagan

Sagan, tím Bora-Hansgrohe a Medzinárodná cyklistická únia (UCI) sa ešte pred vypočutím na Športovom arbitrážnom súde (CAS) dohodli na ukončení právneho sporu v súvislosti s kontroverzným vylúčením z tohtoročnej Tour de France po zrážke s britským súperom Markom Cavendishom.

Prakticky ihneď po skončení 4. etapy s cieľom vo Vitteli a vylúčení Sagana z pretekov jeho nemecký tím napadol toto rozhodnutie jury na Športovom arbitrážnom súde. Ten zamietol odvolanie Bora-Hansgrohe a potvrdil rozhodcovský verdikt o Saganovom predčasnom konci na TdF 2017. Prípad sa však natiahol až do 5. decembra, keď mali byť v sídle CAS v Lausanne vypočutí svedkovia a na základe predložených dôkazov sa malo pokračovať v spore. To sa už nestalo, lebo predstavitelia Bora-Hansgrohe sa rozhodli nepokračovať v súdnom pojednávaní.

Nehoda bola nešťastná a neúmyselná súťažná udalosť

"Po zvážení materiálov predložených v konaní CAS, vrátane videozáznamov, ktoré neboli k dispozícii v čase, keď rozhodcovská porota vylúčila Petra Sagana, všetky strany sa zhodli na tom, že nehoda bola nešťastná a neúmyselná súťažná udalosť a že komisári UCI sa rozhodli na základe ich najlepšieho úsudku za daných okolností. Na tomto základe sa zainteresované strany dohodli, že nebudú pokračovať v súdnom konaní a zamerajú svoju pozornosť skôr na pozitívne kroky, ktoré sa môžu prijať v budúcnosti," píše sa vo vyhlásení UCI.

Nový prezident UCI David Lappartient komentoval toto rozhodnutie takto: "Toto konanie ukázalo, aká náročná je práca komisárov UCI. Od budúcej sezóny chce UCI zapojiť do programu "Podpora komisárov" novinku - špeciálne video , na ktorom bude vybraný expert posudzovať dôležité udalosti na pretekoch UCI WorldTour. Pôjde o formu pomoci rozhodcom v ich práci."

Peter Sagan v súvislosti so skončením právneho sporu poznamenal: "Minulosť je zabudnutá. Je to všetko o zlepšovaní nášho športu v budúcnosti. Aj na základe toho, čo sa mi stalo vo Vitteli, sa ukázalo, aká náročná je práca komisárov UCI. Preto vítam fakt, že predstavitelia UCI uznali potrebu zefektívniť svoju prácu. Som rád, že môj prípad povedie k pozitívnemu vývoju, pretože pre náš šport je dôležité robiť spravodlivé a zrozumiteľné rozhodnutia, aj keď sú emócie niekedy príliš horúce."

Svoje vyjadrenie poskytol aj manažér Bora-Hansgrohe Ralph Denk: "Po celý čas bolo naším zámerom všetkým ujasniť, že Peter Sagan nespôsobil pád Marka Cavendisha. Incident, ktorý sa stal vo Vitteli, bol nešťastný, ale stáva sa v šprintérskych koncovkách etáp. Taký je tento šport. Mojou úlohou ako manažéra tímu je chrániť svojich jazdcov a sponzorov. Myslím si, že sme to aj robili. Som presvedčený, že Peter Sagan ani Bora-Hansgrohe sa nedopustili žiadnej chyby."


report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Príbeh o tom, ako sa obrovské očakávania dokážu zvrtnúť v solídny prepadák

Príbeh o tom, ako sa obrovské očakávania dokážu zvrtnúť v solídny prepadák

Jarná časť World Tour sezóny sa pomaly chýli ku koncu a blížia sa Grand Tours. Je načase bilancovať – hoci asi nie tak, ako by sme chceli…
Strade Bianche Donne - všetci proti SD Worx

Strade Bianche Donne - všetci proti SD Worx

Toskánske biele gravelové úseky si za svoju relatívne krátku históriu získali obrovskú popularitu. Na štart 10. ročníka Strade Bianche Donne sa postavili všetky najväčšie esá ženského pelotónu.
keyboard_arrow_up