Kraťasy ako základ komfortu

Nie je vôbec prehnané označiť cyklistické krátke nohavice za najdôležitejší kúsok oblečenia, nakoľko ich kvalita vie výraznou mierou ovplyvniť, ako sa počas jazdy cítime.

Cieľom výrobcov je výberom vhodných materiálov a strihov predĺžiť čas, ktorí sme schopní v sedle stráviť. Dôležité je najmä prevedenie výstelky a tá spolu so sedlom tvorí podstatnú časť celkového komfortu. Každému vyhovuje niečo iné, či už je to prevedenie s trakmi alebo bez, voľnejší či viac obtiahnutý strih. Pamätajte, že aby čo najlepšie poslúžili, musia na tele výborne sedieť, teda sa nehýbať, ale pritom nijako neobmedzovať v pohybe. Ak vám obtiahnutý strih veľmi nesedí, sú v ponuke aj voľné modely, ktoré môžete obliecť na tie elastické - prípadne k nim výrobca ponúka aj špecifickú vnútornú časť. Ponuka je viac než dostatočná, a tak si poďme spolu predstaviť niekoľko kúskov.

Castelli Free Aero Road


Nohavice z materiálu Vortex s drobnými priehlbinami pre zlepšenie aerodynamiky a výstelkou Progetto X2 Air, ktorá sa postará o zvýšenú priedušnosť. V rozkroku je materiál Forza, vďaka ktorému lepšie sedia a sú odolné voči oderu. Extra ploché traky maximalizujú komfort. Špecifické lemovanie nohavíc Giro Air ponúka lepšiu priľnavosť na väčšej ploche a neobmedzuje. Cena sa pohybuje okolo 140 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Nalini AHS Gregario


Ergonomický strih nohavíc z elastickej tkaniny s miernou kompresiou má model AHS Gregario od talianskej značky Nalini. Traky sú ušité z priedušnej strečovej sieťoviny a lemovanie okolo stehien je z tenkého mikrovlákna so silikónovým protišmykovým pásom. Nohavice sú dostupné v štyroch verziách čiernej, doplnenej farebným spodným lemovaním okolo stehien a logom v tej istej farbe. Cena sa pohybuje okolo 105 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Discovery shorts


Trailové šortky s odnímateľnými trakmi vhodné na celoročné jazdenie. Kombinácia nepremokavých panelov s priedušnými dielmi s vodoodpudivou úpravou DWR zabezpečuje optimálny komfort. Vodoodolné časti sú na sedacom diele, vnútornej časti nôh a spodnej časti chrbta, aby chránili, kde je to najviac potrebné. Šortky majú dve vrecká na ruky a jedno na zips. Cena sa pohybuje okolo 100 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Sportful Super Total Comfort


Už názov napovedá, že cieľom tohto modelu je zabezpečiť jazdcovi maximálny komfort aj počas dlhého výjazdu. Použité materiály, plochá konštrukcia trakov a výstelka Total Comfort, predlžujú čas príjemného pocitu v sedle. Tkaný materiál zvyšuje podporu svalov a odvod vlhkosti. Ploché švy a bodkovaná silikónová vrstva v spodnej časti zabezpečujú, že nohavice pri pohybe dobre sedia. Cena sa pohybuje okolo 150 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Enduro RM


Krátke nohavice od značky Rock Machine majú voľný strih a sú bez výstelky, čo ich radí medzi univerzálne kúsky, použiteľné aj na bežné nosenie. Vhodné sú najmä pre enduro jazdcov, ale svoje uplatnenie nájdu aj pri klasickom MTB jazdení. Strih zvyšuje komfort pri pohybe bez zbytočných obmedzení. Dve predné a zadné vrecká poskytujú dostatok odkladacieho priestoru na drobnosti. Cena sa pohybuje od cca 59 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Bianchi Reparto Corse


V kolekcii cyklistického oblečenia kultovej talianskej značky Bianchi nájdete aj krátke nohavice s trakmi a výstelkou Reparto Corse. Majú anatomický športový strih - race fit a sú vyrobené z tkaniny, ktorú tvorí 80% Nylón a 20% Spandex. Traky sú z priedušnej estastickej sieťoviny. V ponuke sú dve farebné kombinácie – pre Bianchi typická „celeste“ a univerzálna čierna. Cena sa pohybuje okolo 100 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Craft Monument


Nohavice s trakmi inšpirované pretekmi Milano Sanremo, Paris–Roubaix a Ronde van Vlaanderen. Materiál Lycra Sport Energy zabezpečuje vysokú kompresiu podporujúcu funkciu svalov. Nohavice majú ergonomický strih, ploché švy a sú ukončené širokou gumou so sublimačnou podtlačou. Výstelka Craft Infinity C2 je elastická, bezšvová, antibakteriálna a anatomicky tvarovaná. Cena sa pohybuje okolo 118 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.

GORE C7 Pro 2in1


Nohavice, ktoré sú kompromisom medzi voľnými a obtiahnutými modelmi. Ide o elastické šortky s trakmi spojené s vonkajšími voľnými kraťasmi. Vonkajšie nohavice tvorí ľahký, priedušný a odolný materiál s GORE-TEX® membránou na chrbte a v rozkroku proti vode a blatu. Tie vnútorné majú Expert MTB výstelku a dostatočné odvetranie. Celé to dopĺňajú mesh traky, vrecká a reflexné prvky. Cena sa pohybuje okolo 210 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.

To bola malá prehliadka rôznorodej ponuky cyklistických nohavíc. Ide o kúsok, do ktorého sa naozaj oplatí investovať, keďže v ňom strávime aj niekoľko hodín v rôznych poveternostných podmienkach. Pre podrobnejšie informácie o predstavených produktoch, prosím navštívte stránky jednotlivých výrobcov / dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Dresy do horúcich letných dní PR článok

Dresy do horúcich letných dní

Sezóna sa rozbieha, teploty stúpajú. Vhodný cyklistický dres chráni a hlavne pomáha pri ochladzovaní a odvádzaní vlhkosti. Vyberte si u nás.
Oblečenie do dažďa aj vetra - v pohodlí aj v nepohodlí PR článok

Oblečenie do dažďa aj vetra - v pohodlí aj v nepohodlí

Jar sa veľakrát nesie nielen v znamení otepľovania, no i nepríjemných prehánok a studeného vetra. A do týchto podmienok treba správne oblečenie.
Oblečenie do jarných podmienok – nech ťa nič neprekvapí PR článok

Oblečenie do jarných podmienok – nech ťa nič neprekvapí

Jar sa nám začala tento rok skôr, no nič to nemení na tom, že počasie je vrtkavé. Raz je teplo, potom chladno, fúka vietor, občas prší. Nechýba ti niečo z nášho výberu?
keyboard_arrow_up