CRAFT - výber správnej bundy na prechodné obdobie a leto

Dobrá bunda sa hodí nielen počas zimného obdobia, ale svoje bohaté využitie nájde aj počas jari alebo chladnejších letných dní. Ktorú vybrať?

Základom je zvoliť ten správny typ podľa plánovaného použitia a charakteru vašich výjazdov. Najčastejším nepriateľom cyklistu je vietor, ktorý dokáže zraziť pocitovú teplotu oveľa nižšie, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať a práve tento fakt mnohí podceňujú.


Ďalším stupňom je následne ochrana pred nepriaznivým počasím. To všetko sú faktory, ktoré ovplyvňujú výber materiálov, teda priedušnosť a celkovú skladnosť. CRAFT má preto v ponuke viacero modelov určených pre teplejšie obdobie roka, ktoré sa líšia svojím spracovaním a použitými materiálmi. Navyše, každá bunda je dostupná v pánskom a tiež dámskom prevedení so špecifickým strihom.


Lithe – úplné minimum

Ak sa na to pozriete minimalisticky, tak zrak ako prvý padne na bundu Lithe. Jej minimálne rozmery sú zárukou toho, že nebudete váhať si ju so sebou pribaliť napríklad do zadného vrecka dresu v prípade, že máte podozrenie na zmenu počasia alebo sa počas výjazdu dostanete napr. do vyššej nadmorskej výšky. To všetko platí aj počas pomerne teplých letných dní a práve vtedy oceníte, že ju pri sebe máte. Základná tkanina má gramáž iba 37 g/m2 a nechýba v nej ani prímes elastanu, takže bude na tele výborne sedieť a neobmedzovať. Navyše, strih je riešený vzhľadom na jazdeckú pozíciu s predĺženým zadným dielom a predtvarovanými rukávmi. Ventilačné otvory umožnia odvod prebytočnej vlhkosti a jemný flís na vnútornej strane límca dodá pocit komfortu. Na chrbte nechýba ani výrazný reflexný prvok pre lepšiu viditeľnosť počas skorých ranných, alebo naopak večerných výpadov. Navyše je dostupná vo širokej škále farebných prevedení. Cena 81 €.

(pánske / dámske prevedenie)

Velo Wind – na boj s vetrom

Táto bunda môže tvoriť základ jarného šatníka, pretože jej hlavnou devízou je v prvom rade ochrana pred vetrom pri zachovaní vysokej priedušnosti. Práve to ju odlišuje od modelov určených do skutočne nepriaznivých podmienok. S nimi sa stretnete menej často, takže Velo Wind môže byť najviac využívaným doplnkom vo veterných a mierne chladných podmienkach. Pritom prehánky a mierne mrholenie bez problémov zvládne. Celková gramáž materiálu sa pohybuje na úrovni 85 gm/2, takže ju viete stále veľmi dobre zložiť a zbaliť do zadného vrecka. Odvetranie nájdete nielen pod rukávmi, ale tiež v zadnej časti na lopatkách. Športový „fit“ podporujú ergonomické rukávy a bunda nájde použitie aj pri behu či ľahkej turistike. Spodný diel je ukončený do gumy a obsahuje aj silikónovú potlač pre spoľahlivé usadenie. Cena 61 €.

(pánske / dámske prevedenie)

Velo Convert

Sú dni, kedy na ochranu stačí iba vesta – najmä v prípade vyššej teploty alebo vyššej intenzity výjazdu. Chránite tak svoje torzo, ale nebudete sa pritom zbytočne prehrievať. Naopak, niekedy je dôležitá ochrana celej vrchnej časti tela, vrátane citlivej oblasti ramien, ktoré sú vystavené náporu vetra a chladu. V prípade modelu Velo Convert sa môžete ľahko prispôsobiť podmienkam, a to vďaka odopínacím rukávom – ľahko si tak môžete vyberať medzi vestou a bundou. Stále sa dá spoľahnúť na odolnosť voči vetru, vysokú priedušnosť a rovnako na celkovú nízku hmotnosť materiálu o gramáži 85 gm/2. Tak ako pri všetkých modeloch, nechýba celorozopínací zips s ochranou brady proti oderu a celkovo anatomické spracovanie. Cena je cca 90 €.

(pánske / dámske prevedenie)

Velo Rain

Pri tejto bunde už nájdete použitú membránu, vďaka čomu sa hodí do tých najhorších podmienok – prípadne, keď sa pohybujete v horách, kde sa môže všetko rýchlo zmeniť a nedá sa tak ľahko uniknúť. Navyše jej nechýbajú ani podlepené švy, aby sa voda nemala ako dostať k telu. Pri tom všetkom si zachováva priedušnosť, takže vie odviesť prebytočnú vlhkosť v prípade, že sa intenzita zníži. Dokáže vás udržať v suchu a ocenia ju najmä jazdci, ktorí vyrážajú za každých podmienok – či už dobrovoľne vzhľadom na tréning alebo sú nútení pri každodennom dochádzaní do práce či školy. Základ tvorí dvojvrstvová konštrukcia s membránou VentAir a parametrami vodeodolnosti 8 000 mm a priedušnosti 8 000 g/m2/24 hod. Cena je nastavená na 79 €.

(pánske / dámske prevedenie)

Viac podrobností o predstavených bundách a tiež kompletný prehľad ponuky od švédskeho špeciliastu na funkčné oblečenie, nájdete na domovskej stránke slovensko/českého zastúpenia CRAFT.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Zimné cyklistické bundy - chránia, hrejú a čo ešte? PR článok

Zimné cyklistické bundy - chránia, hrejú a čo ešte?

Jazdenie v zime má svoje čaro. No dôležitým faktorom je ochrana pred chladom, zrážkami, ale aj vhodné odvetrávanie a viditeľnosť. Opäť prinášame niekoľko tipov.
Jesenná výbava - zvládni blato a dážď s prehľadom PR článok

Jesenná výbava - zvládni blato a dážď s prehľadom

Kto povedal, že októbrom sa končí sezóna? Ani väčší chlad, občasné blato a dážď nemusia byť so správnou výbavou žiadny problém.
Ako vybrať kraťasy na bicykel

Ako vybrať kraťasy na bicykel

Asi nikomu sa nepáči, keď ho od jazdenia na bicykli odrádza boľavá sedacia časť. Nebudem chodiť okolo horúcej kaše – jednoducho je nanič, keď vás z bicykla bolí zadok, alebo dopadnete ešte horšie.
keyboard_arrow_up