Predstavenie: CRAFT - výber vhodných cyklistických nohavíc ako základ

Odhliadnuc od toho, ako kvalitné sedlo máme na bicykli, pri dlhších výjazdoch môžu vaše sedacie partie citeľne trpieť.

K tomu, aby sme si aj niekoľkohodinové túry, či tréningy dokázali vychutnať bez trápenia či bolesti, stačí niekedy naozaj málo. Tým “málom” sú najmä vhodné cyklistické nohavice v závislosti od toho, akému druhu cyklistiky a v akej intenzite sa venujeme. V tomto článku vám poradíme, ako si vybrať správnu cyklovložku a predstavíme si 3 typy aj z reálneho dlhodobejšieho testovania.


Šesť typov pre ľahké prispôsobenie

Výrobca športového oblečenia CRAFT má v ponuke hneď niekoľko typov cyklovložiek. Vďaka svojmu tzv. Selectoru, teda sprievodcovi na internetovej stránke, si dokáže vybrať vhodný typ vložky naozaj každý. V zásade sú rozdelené do 6 kategórií s označením C1 až C6.


C1

Najvyšší model bol navrhnutý v spolupráci s jazdcami ProTour tímov, a preto je táto vložka určená hlavne pre dlhšie tréningy alebo preteky v maximálnom nasadení. Pri výrobe bola použitá pena s otvorenými bunkami s vysokou hustotou (až 120 kg/m3), pričom je rezaná laserom, aby sa eliminovali ostré hrany a zvýšil komfort pri nosení.

C2

Vložka C2 je trojvrstvová, bezšvová, ktorá je po vzorke C1-tky vysoko pružná pre čo najlepší komfort a proti zabráneniu odrenín. Vložka sa tak dokonale prispôsobí vášmu telu a doslova sa s ním hýbe. Určená je predovšetkým pre tréningy vo vyšších intenzitách.

C3

Ďalšou v poradí je C3-ka, ktorá rovnako ako predošlé modely, dokáže výborne odvádzať telesnú vlhkosť a minimalizovať odreniny. Sedacia časť je navrhnutá tak, aby sedela čo najširšej skupine cyklistov v rôznych jazdných situáciách. Pri jej návrhu sa počítalo s tým, že cyklista bude väčšinu času v uvoľnenejšej a vzpriamenejšej polohe.

C4

Táto je ešte o niečo mäkšia a poddajnejšia ako predchodcovia, no zachováva si potrebný komfort. Hodí sa teda pre celodenné výlety, kedy sa počíta aj s občasnou chôdzou alebo jazdou zo sedla, napríklad pri prekonávaní prekážok.

C5

Označenie C5 nesie vložka navrhnutá špeciálne pre indoorové aktivity ako je napríklad spinning alebo trenažér. Je vhodnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú nohavice vhodné nielen na aktivity v sedle bicykla, ale ktoré ich nebudú obmedzovať ani pri iných cvikoch vo fitness centre.

C6

Ide o vložku, ktorú skôr ako pri športovom výkone, využijete napríklad pri dochádzaní do práce, alebo keď je bicykel pre vás hlavným dopravným prostriedkom v meste. Aj táto vložka vám zabezpečí potrebný komfort a nebude vás nijako obmedzovať v pohybe aj mimo bicykla.

Poďme si teraz predstaviť tri typy cyklistických nohavíc s niektorou zo spomínaných vložiek a popíšme si praktické skúsenosti z nosenia.

CRAFT Reel Bib

Tieto nohavice majú vložku s označením C3, čiže sú určené takpovediac pre masy a mali by preto sadnúť takmer každému. Ide o prevedenie s anatomickým strihom, ktorý naozaj dobre sedí na tele a dobre kopíruje vaše krivky.


Materiál je zo 78% Polyamidu a 22% Elastanu. Ide o veľmi elastické prevedenie, vďaka čomu pôsobia tak trochu kompresným dojmom, čo je pozitívom. Aj vďaka tomu sa eliminujú otrasy svalstva bez toho, aby bol obmedzený pohyb. Švy sú kompletne ploché a nohavice sú zakončené mäkkou, širokou gumou, ktorá je zo spodnej strany posilikónovaná.


Vďaka tomu nohavice dobre držia a za jazdy sa nevyhŕňajú. Zaujímavosťou je aj ochranný UV faktor pred slnečným žiarením a aj to, že pri výrobe sa použil recyklovaný polyamid, a teda sa zbytočne nezaťažuje životné prostredie výrobou „nového“ polyamidu. Reflexné prvky samozrejme nemôžu chýbať a zopár menších nájdeme na zadnej strane nohavíc. V praxi sa naozaj osvedčili. Aj počas takmer celodennej túry na horskom bicykli som nespozoroval žiadne ťažkosti so sedacími partiami. A to je tam vložka s označením „len“ C3, teda nie top model C1.


Aj vzhľadom na zaradenie do kategórie C3, si viem tieto nohavice predstaviť aj pri vyššom nasadení, ako len na nedeľnom výjazde. Model Reel Bib výborne poslúži aj pri cestných alebo MTB amatérskych maratónoch a poskytne optimálny komfort.


Plusy:

  • Výborný komfort aj napriek tomu, že nejde o top model.
  • V sedle sa vďaka použitému materiálu nebudete šmýkať.
  • Vložka naozaj sedí na svojom mieste a pracuje spolu s telom.

Mínus:

  • V danej kategórii naozaj niet čo vytknúť.


CRAFT Route Bib

Tento model je opatrený vložkou C2 a je teda určený pre športovejšie založených cyklistov, ktorí hľadajú nohavice pre dlhšie tréningy vo vyšších intenzitách.


Rovnako ako pri predošlom modeli, aj tu je použitý anatomický strih. Zloženie materiálu je 78% Polyamid a 22% Elastan a traky sú z 95% Polyesteru a 5% Elastanu. Aj tento model sa vyznačuje vysokou elasticitou a dobrou kompresiou.


Všetky švy sú ploché a konce zakončené pevnou, no širokou gumou so sublimačnou potlačou. Nad touto gumou je materiál nielen po dizajnovej stránke, ale hlavne po funkčnej veľmi dobre navrhnutý. Ide o vzdušnejší úplet pre optimálnu termoreguláciu. Táto úprava sa nazýva Coldblack a zároveň plní aj ochrannú funkciu pred UV žiarením.


Traky sú tvorené z dvoch typov elastického materiálu. Chrbtová časť je z výrazne vzdušnejšieho úpletu. Celkovo sú pomerne úzke, a to možno nebude každému vyhovovať.


Čo sa týka komfortu pri nosení, tak tu naozaj nie je čo vytknúť. Nielen, že som počas nosenia nemal problém obsedieť v sedle, no zároveň som sa cítil relatívne v suchu aj pri vyššej intenzite a pri vyšších vonkajších teplotách. Vložka C2 výborne sedí na tele a vďaka svojej elasticite nehrozí, že vám spôsobí odreniny. Antibakteriálna úprava je samozrejmosťou.

Plusy:

  • Výborná termo regulácia a odvod potu.
  • Komfort.
  • Dizajn.

Mínus:

  • Užšie traky nemusia vyhovovať každému.


CRAFT Route XT

Ide o cyklistické nohavice voľného strihu s odnímateľným spodným prádlom, ktorého súčasťou je vložka s označením C4. Ako bolo spomenuté v úvode tohto článku, C4-ka je určená pre celodenné výlety, kedy sa počíta aj s pohybom mimo bicykla.


Sú tak vhodné pre všetkých, ktorí plánujú spoznávať prírodu a svoje okolie bez nejakých veľkých športových ambícii. Materiál vonkajších nohavíc je pomerne odolný voči oderu a do určitej miery je elastický.


Najviac elastické prvky sú implementované v oblasti triesel a zo zadu nad sedacou časťou. Vďaka týmto elastickým elementom sa nohavice výborne prispôsobujú pohybu nôh počas šliapania alebo chôdzi.


Z boku sú rozopínateľné takmer do polovice svojej dĺžky, čo oceníte hlavne počas naozaj horúcich letných dní, keďže rozopnutím sa odhalí vzdušná sieťovina. Tá chráni pokožku pred dopadom slnečného žiarenia a zabezpečí dobrú termoreguláciu.


V oblasti bedier nájdeme aj jedno vrecko na zips, ktoré sa hodí na drobné predmety. Nohavice sa zapínajú klasickým zipsom a namiesto gombíka tu máme 2 cvoky v kombinácii so suchým zipsom. Za pochvalu stojí zvýšený pás v oblasti bedier, ktorý je vybavený aj sťahovacím suchým zipsom, vďaka čomu nie je potrebné používať opasok, alebo traky. Nohavice si tak viete prispôsobiť svojmu pásu.


Pozrime sa teraz na vnútornú spodnú vrstvu. Tá je odnímateľná a celá je vyrobená z veľmi vzdušného a elastického materiálu. Vložka C4 je komfortná a naozaj poskytne optimálne pohodlie nielen v sedle bicykla, ale aj počas chôdze, kedy sa nemusíte obávať jej odierania o pokožku. Vďaka svojmu prevedeniu a dizajnu sú Route XT určené naozaj pre všetkých, ktorí majú radi pohyb na bicykli a klasické obtiahnuté nohavice ich neoslovujú. Vhodné sú aj pre všetkých vyznávačov all-mountain a endura.

Plusy:

  • Dizajn.
  • Strečové kliny zo zadu a v oblastí triesiel.
  • Rozopínateľné boky.
  • Uzatvárateľné vrecko.
  • Sťahovací pás suchým zipsom.
  • Odnímateľná vnútorná vrstva.

Mínus:

  • Reflexné prvky by mohli byť výraznejšie.


Ako ste sa mali možnosť v tomto článku dozvedieť, pri výbere vhodných cyklistických nohavíc treba myslieť na viacero vecí. Okrem toho, že vyberáme podľa pohlavia, sa treba zamerať aj na to, koľko času a v akej intenzite plánujeme tráviť v sedle bicykla. Treba brať aj do úvahy to, či bicykel používame za účelom športovania, turistiky, ako dopravný prostriedok v rámci mesta alebo len v rámci indoorových aktivít. Rozdiel je aj v tom, či v sedle strávime celú dobu výjazdu alebo sa počíta aj s chôdzou. Na toto všetko by sme pri výbere cyklo nohavíc mali myslieť, pretože nič nedokáže pokaziť zážitok z výjazdu tak, ako ubolené sedacie partie .

Všetky podrobnosti sa dozviete aj na oficiálnej stránke CRAFT.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
kimlo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Craft PRO - dokonalý štrkový set

Test: Craft PRO - dokonalý štrkový set

Nebudem vám klamať, aj mne sa už niekedy zdá testovanie piateho setu gravel oblečenia za rok trochu prehnané. Veď toľko tých rozdielov medzi výrobcami predsa nemôže byť.
Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Čisté merino je menej príjemné na pokožke, syntetika horšie odoláva baktériám a preto zapácha. Nastal čas na použitie vlákna z rastlín?
Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
keyboard_arrow_up